Bakan Bayraktar'dan yaz saati açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde bir çalışmalarının bulunmadığını açıkladı.

Bakan Bayraktar'dan yaz saati açıklaması
Bakan Bayraktar'dan yaz saati açıklaması
GİRİŞ 24.04.2024 11:16 GÜNCELLEME 24.04.2024 11:50
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, tartışmalara neden olan yaz saati uygulamasının değişmeyeceğini açıkladı.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, bir milletvekilinin yaz saati uygulamasıyla ilgili yazılı soru önergesini cevaplayan Bakan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“İTÜ tarafından yapılan analizler sonucunda; ülkemizde uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3’de sürekli bulunmasının, nüfusun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı tespit edilmiş olup, bu çerçevede tüm yıl boyunca yaz saati uygulaması ile her mesai aralığı için karanlıkta kalınan sürenin eski saat uygulamasına göre 64 saat azaldığı ortaya konulmuştur.

Yanı sıra aynı analizlerde saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların daha az yaşandığı ortaya konulmuş ve bu sonuçlar doğrultusunda sabit saat uygulamasına geçilmiştir. Yaz saati uygulamasıyla, akşam mesai ve okul çıkışlarına denk gelen karanlık zaman diliminin azaltıldığı, kış mevsimi etkisi ile gün içi aydınlık süreleri de düşünüldüğünde vatandaşlarımızın aydınlıktan daha çok fayda sağlayacağı ve havanın kararma saatlerinde önceki yıllara göre daha büyük tasarruf oranının elde edildiği görülmüştür.”

"Uygulama değiştirilmeyecek"

Yaz saati uygulamasının 2016’da başladığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Uygulamanın başladığı Ekim 2016 ile Ekim 2023 tarihleri arası yaklaşık 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanmış olup, bu tüketimin parasal karşılığı meskenlerde üç zamanlı tarifede 15,48 milyar liradır. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde Bakanlığımızın bir çalışması bulunmamaktadır."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Mustafa 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu uygulama çok iyi. Aralık ayında 16.30da hava karariyordu eskiden. Sabah karanlıktan şikayet edenler 1 saat sabretsin. Zaten o durum iki ay sürüyor en fazla. Aksamain daha geç olması daha güzel
    Cevapla
  • Mehmet 1 hafta önce Şikayet Et
    Önceki uygulama neydi öyle yılda iki kere saatlerle oynayıp duruyorduk. Şükürler olsun bir sabitlendi. Eğer bir durum varsa valilikler karar verir ona göre giriş çıkış saatleri kararı alınır.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Yaz saati uygulaması yüzünden çocuklar okuldan soğudu
    Cevapla
  • Muammer coşkun 1 hafta önce Şikayet Et
    Tabiiki yaz saati uygulamasını değiştirmezler rant sağlayanlar nasıl kar edecek
    Cevapla
  • ASİLBEY@06ÇUBUK 1 hafta önce Şikayet Et
    Uykuyu seven tembeller bu saat uygulamasından memnun değil. Kışın öğrenciler zifiri karanlıkta yollara düşüyor. Çocuk güvenliğini ele alırsan sabahın erken saatında gitmek akşamın zifiri karanlığında gitmekten daha güvenli. Üstelik Sabahın 1 saatlik gün ışığı çöp olur, Türkiye çapında 1 saat fazla Elektrik sarfiyatı olur. Zaten amaç gün ışığından fazla yararlanmak. Tasarruf etmek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle