Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek

Ticaret Bakanlığı, marketlerdeki etiketlerin sürekli değişmesi konusunu mercek altına aldı. Bakanlık, tekeli ve stokçuluğu bitirecek adımları etiket üzerinden yapılan yeni ve köklü bir değişimle artırmayı planlıyor.

GİRİŞ 24.04.2024 15:57 GÜNCELLEME 24.04.2024 16:07
Bu Habere 266 Yorum Yapılmış

Fahiş fiyatla mücadele için ambalaj üzerine tavsiye fiyat yazılması planlanıyor. Çalışmaya göre, üretici-perakendeci ve toptancı ürünün fiyatını belirleyecek. Ürün o fiyattan rafa gelecek. Böylece her hafta çeşitli bahanelerle etiket değişimi yapılamayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş fiyatı önlemek için gündeme getirdiği "ambalaj üzerine etiket" uygulamasının detaylarına ulaşıldı. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı görevlendirildi. Uygulamanın hayata geçmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bakanlık üretici, toptancı ve perakendecilerle bir çalışma yapıyor.

Sabah'ın haberine göre, Ambalaj üzerine fiyat etiketi üçlü bir komisyon tarafından belirlenecek. Bu komisyonda bakanlık yetkililerinin de yer alması öngörülüyor. Ambalajlı ürünler, bu komisyonun belirleyeceği tavsiye fiyatıyla satılacak. Böylece, marketlerin her hafta çeşitli bahanelerle yaptığı etiket değişimi son bulacak. Tekelleşme bitecek, rekabet artacak. Uygulama, stokçuluğu da önleyecek.

TEKEL BİTECEK!

Edinilen bilgilere göre ambalaja eklenecek tavsiye fiyatı konsensüs ile belirlenecek. Üretici, toptancı, perakendeci ürünün üzerine maliyet ve kârı ekleyerek bir fiyat çıkaracak. Bu fiyat Ticaret Bakanlığı ile paylaşılacak. Belirlenen fiyat, üretim tarihiyle birlikte ambalaja basılacak. Örneğin bir ürüne 100 TL tavsiye fiyatı belirlendi. O ay üretilen ürünün tüm ambalajlarına tavsiye edilen fiyat 100 TL şeklinde basılacak. Ancak perakendeci isterse bunu 120 TL'den satışa koyabilecek. Tüketici de bu durumda fırsatçıyı kolaylıkla tespit edebilecek. Bu durumu ilgili makamlara şikâyet edebilecek. Bu tavsiye fiyatı, kendi arasında anlaşan marketlerin de tekeline son verecek.

FIRSATÇILARA GEÇİT YOK

Ambalaj üzerine fiyat uygulaması fırsatçılığın da önüne geçecek. Bilindiği üzere birçok market bir ürünü üç ay önce almış olsa dahi döviz, benzin, kira gibi bahanelerle her hafta etiket fiyatını değiştirmeye başlamıştı. Diyelim ki perakendeci 100 paket ürün aldı. Bunun 80'ini sattı. Kalan 20 pakete ilave 100 paket daha aldı. Bu 20 paketin fiyatını da yeni aldığı ürün üzerinden fiyatlandırıyordu. Yeni uygulamayla, eskiden aldığı malın etiketi durduğu için türlü bahanelerle yüksek fiyattan satamayacak.

STOKÇULUK ÖNLENECEK

Pandemiyle birlikte perakende sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan biri de stokçuluk oldu. Üretilen bir ürün hemen raflara gelmezken stokçuluk yoluyla fiyat yükseltildikten sonra raflara konuyordu. Her ürünün ambalajına tavsiye edilen fiyat eklendiğinde bu ürünün stokta durması üretici ve satıcıya daha büyük zarar verecek. O nedenle ürün bir an önce raflara getirilecek, stokçuluk önlenecek.

TÜKETİCİ FİYATI KIYASLAYABİLECEK

Neredeyse artık hemen her gün yaşanan fiyat artışı ve raflardaki fiyat etiketi değişimi tüketiciyi de artık bıktırmış, ürün fiyatını takip edemez hale getirmişti. Yeni uygulamayla tüketici de fiyatın ne olduğunu bilecek. Bir önceki ayla bir sonraki ay arasındaki fiyatı kıyaslama fırsatı olacak. Eğer market ya da satıcı tavsiye fiyatına uymuyorsa bunu kolaylıkla görebilecek ve tercihlerini tüketici dostu olan yerlerden yana kullanacak. Fiyat oyunu varsa, Ticaret Bakanlığı'na da şikayette bulunabilecek.

AMBALAJ FİYATINI DEĞİŞTİRMEK SUÇ OLUR

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, 'ambalaj üzerine fiyat etiketi' uygulamasının fırsatçılara geçit vermeyecek çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Bu uygulamanın yasalaşması halinde stokçuluğun da önüne geçileceğini anlatan Güllü, "Geçmiş yıllarda şeker ve yağda stokçuluğu gördük. Şimdi ambalaj üzerine fiyat etiketi uygulaması devreye girerse ürünü saklayamazlar" dedi.

Tavsiye fiyatın oluşturulacağını ancak perakendecinin rafına istediği fiyatı koyabileceğini anlatan Güllü, "Fakat rekabet ortamında perakendeci bunu yapmak istemeyecektir. Eğer tavsiye edilen fiyatta bir oynama ya da üzerine farklı bir fiyat yapıştırılırsa bu suç teşkil edecek" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 266
  • Okur 1 hafta önce Şikayet Et
    Marketlerin özel şeker yağ vb üretiminin de önüne geçilebilecek mi orada da yazacak mı. Ambalaj değiştirmek suç olsa da zaten marketler anlaştığı yere kendi logolarıyla ambalajlatıp kendi markalarıyla satmıyorlar mı.
    Cevapla
  • 1_misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    tavuk eti ihracatı kısıtlansın bakın tavukcular nasıl yarıya düşürüyor
    Cevapla
  • Yok 1 hafta önce Şikayet Et
    Piyasaya direk müdahale, dahanolumsuz sonuçlar doğurur. Şeker geçen yıl ile aynı fiyatta. Piyasaya müdahale edilirse marketler istediğimiz ürünü bulamayız. Zarar edilen ürün yada belirli bir kar beklentisi nin altında olan ürün satılmaz. Ekonominin dinamitleri var. Bu uygulama yanlış olur... Çözüm alımmgücünü arttırmaktır. Alım gücünkaybı hükümetin ekonomi profösörü sayesinde...
    Cevapla
  • Kemal Ozer 1 hafta önce Şikayet Et
    Alim gucunu yukselttigin anda saticida urununu yukseltiyor du asgari ucretin artacagini duyan marketler hemen artırıma gidiyordu
    Cevapla
  • mehmet kaya 1 hafta önce Şikayet Et
    hayırdır sen niye telaşlanıyorsun bırak hakaret ettiğin profesör yapsın işte. serbest piyasa diye diye bu duruma gelinmedi mi
    Cevapla
  • Turan 1 hafta önce Şikayet Et
    Hayır kardeşim stokculuk biter haksız rekabet biter esnafın suçlanması biter market bazı ürünü satmak istemezse tarım kredi marketler ve küçük esnaflar var sıkıntı yapma fazla agaaa zincir marketler karşısında küçük esnaf güçlenmesinden korkma
    Cevapla
  • Bulutus 1 hafta önce Şikayet Et
    Köylüler pazara getirip yarı fiyatına (Mesela marul 10 tl, markette 25 TL) satmak isteseler zabıta izin vermiyor. Bir ürün beşe katlanmadan tüketiciye ulaşmıyor, ulaşamaz da. Aslında fiyatları kanunlar arttırıyor. Çünkü bir ürünün her el değiştirmesinde vergi alınıyor. Böylece üretici ve tüketici dışında herkes memnun ve oturduğu yerden para kazanıyor..
    Cevapla
  • Mahmut 1 hafta önce Şikayet Et
    Kardeşim bizim burda köylüler pazarcılardan daha fazlaya satıyorlar neymiş organik taze diyorlar bahaneleri .bizim millet iflah olmaz
    Cevapla
  • Yok 1 hafta önce Şikayet Et
    Köylü vergi ödemiyor, kira ödemiyor, prim yatırmıyor, işçi çalıştırmıyor ve ceza yemiyor.
    Cevapla
  • Bulutus 1 hafta önce Şikayet Et
    Zincir marketlerin tekelini bitirmek için Tarım Kredi Kooparatifleri kurulmuştu. Ama onlar da sinek avlıyorlar. Fiyatları pahalı. Market kira ve çalışan giderleri ise devlete yük..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle