Beypazarı hazımsızlık yaptı! İsviçre'nin yasağı ne anlama geliyor?

İsviçre 'Bor miktarı yüksek, sağlığa zararlı' diye Türkiye'nin yüzde 100 yerli değeri Beypazarı'na ait bir parti sodanın satışını yasaklayınca karar tepki topladı. Peki, iddia edildiği gibi Beypazarı'nda aşırı yüksek dozda bor bulunuyor mu?

Beypazarı hazımsızlık yaptı! İsviçre'nin yasağı ne anlama geliyor?
Beypazarı hazımsızlık yaptı! İsviçre'nin yasağı ne anlama geliyor?
GİRİŞ 17.04.2024 20:01 GÜNCELLEME 17.04.2024 20:04
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

İsviçre 'içindeki bor fazla' deyip Beypazarı'na toplatma kararı aldı. Şirket yetkilileri "AB mevzuatına uygun" derken sağlık uzmanları da üründeki değerlerin normal olduğu görüşünde.

Bugüne kadar 5 kez AB Kalite Ödülü, 3 kez de Dünya Kalite Ödülü alan beypazarı Maden suyuna İsviçre'den yasak geldi. İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi "Denetimlerde Beypazarı marka maden suyunda aşırı yüksek bor içeriği saptandı." açıklaması yaparak bu durumun, hamilelikte çocuk gelişimini ve doğurganlığı olumsuz etkilediğini öne sürdü.

SADECE 1 PARTİYE YASAK

Alınan bilgiye göre yasak kararı 12 Aralık 2023 üretim, 14 Şubat 2025 son kullanma tarihli 0940.4 parti numaralı ürünü kapsıyor. Ürün hakkında İsviçre'de toplatma kararı alınırken, 67 yıldır maden suyu üreten şirketin temsilcileri kararın 'kasıtlı' olabileceğini belirterek ürünün AB mevzuatına uygun olduğunu söyledi.

STANDARTLARA UYGUN

Açıklamada "Dünya Sağlık örgütü ve ABD çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğumuzu vurgularız" denildi. Açıklamada "İçme suyundaki bor için sağlık temelli düzenleyici sınırlar Dünya Sağlık örgütü (WHO) tarafından 2.4 mg/L, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından 4 mg/L ve AB tarafından 1 mg/L olarak belirlenmiştir. ABD çevre Koruma Ajansı ise içme suyundaki Bor için bir düzenleyici sınırlama belirlememiş ancak ömür boyu sağlık danışma değerini 5 mg/L olarak belirlemiştir" ifadesi kullanıldı. Önceki yıllarda İsviçre akredite analiz laboratuvarı EUROFİNS tarafından yapılan bor analiz sonucunu da paylaşan şirket "Analiz sonucu sapma değeri ile birlikte 0.80 mg/lt'ye denk gelmektedir" açıklaması yaptı.

KÖTÜ NİYETLİ GİRİŞİM

Açıklamada "Firmamız, Türkiye'deki Doğal Mineralli Sular Yönetmeliği'ne ve uluslararası standartlara uygunluğunu açıkça beyan eder. Haberin 'yüksek değer çıktı' şeklinde sunulmasının, bilgiyi yanlış algılamaya yönelik bir çaba olduğunu düşünüyoruz. Bu tür kötü niyetli ve haksız ithamlar ile ilgili tüketicilerimizi aydınlatmak isteriz." denildi.

DOÇ. DR. YILANCIOĞLU: BOR DEĞERİ NORMAL

İsviçre, Beypazarı soda markasını, bor miktarının fazla olduğu gerekçesi yasaklarken Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Beypazarı Soda'sında bor miktarının fazla olmadığını söyledi. Yılancıoğlu "Öncelikle bor insan sağlığı açısından önemli bir mineral ve ve günlük olarak alımı gerekli ve eksikliği sağlığı olumsuz etkiler. Dünya Sağlık örgütü tarafından kabul edilen kilogram başına 0.4 mg'a kadar günlük alım sağlık açısından bir sorun yaratmıyor. Yani 70 kg bir insan günlük 28 mg kadar boron tüketebilir. Ortalama içme sularımızda 0.2 mg/L boron bulunuyor. özellikle maden sularımızda yapılan bir çalışmada Ankara özelinde 3mg/L boron bulunduğu literatürde gösterilmiş. Yani zararlı olması için günde 10 litre kadar içmeniz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu açıklamasına "Kendi adıma güvenle tüketmeye devam edeceğim bir içecek, sağlıklı günler dilerim..." notu düştü.

TARİFE DIŞI ENGEL Mİ?

İsviçre tarafından Beypazarı'na getirilen yasak kararı Türk ürünlerine AB ülkeleri tarafından zaman zaman getirilen "Tarife dışı engel"leri akıllara getirdi. Tütün ve tütün mamulleri, kanatlı eti ve yumurta ürünlerinin ağırlıkta olduğu ürün grubu ile bazı tahıl ürünleri en çok teknik engele maruz kalan ürünler olarak biliniyor. Rakip ülkeler en çok ise 10 yıldır ihracat şampiyonu olan Türk ununa karşı 'tarife dışı engel' silahını kullanıyor.

BEYPAZARI'NIN ALDIĞI ÖDÜLLER

2009: Gazi Üniversitesi-En İyi Marka ödülü. 2010: Tüketici Akademisi-En çok Güvenilen Marka Ödülü. 2010: AB Kalite Ödülü. 2011: Tüketici Kalite Zirvesi Ödülü, AB Kalite Ödülü.

2012: Altın Marka Ödülü. 2013: Dünya Kalite Ödülü. 2014: AB Kalite Ödülü. 2015: Dünya Kalite Ödülü.

2016: AB Kalite Ödülü. 2016: Dünya Kalite Ödülü 2017: AB Kalite Ödülü.

KAYNAK: AKŞAM

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 59
  • Ertuğrul 1 hafta önce Şikayet Et
    Yahudi lobisi Türk ürünlerine gizli yaptırım uyguluyor
    Cevapla
  • verme 1 hafta önce Şikayet Et
    dogru yalan o baska konu da bizim bir cok yiyecek yada meyve ebze zaten yenmez avrupa kizmayin icinde ne oldugu belli degil yada ne kadar ilac var ise kullanir sonra geriye geldimi bizim halk yer biz de devlet baska alem de gezen yenmeyecek seyi halak yer der tam bitti mi yeme der
    Cevapla
  • Mehmet şerif 1 hafta önce Şikayet Et
    Eee nestle ile karşılık verin
    Cevapla
  • Batı Trakyalı 1 hafta önce Şikayet Et
    İsviçreli bilim adamları öyle bir şey keşfetmişler ki sormayın? Kendileri de bilmiyor. Biz biliyoruz yumurtlamışlar.
    Cevapla
  • eski bir chp li 1 hafta önce Şikayet Et
    onların yasağına sende yasak koy çok mu zor yemeyiver milkasını
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle