Merkez Bankası'ndan 'Dijital TL' açıklaması

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, "İstanbul Fintech Week" etkinliğinde yaptığı konuşmada, ödemeler sistemine önem verdiklerini ve yenilikler için çalışmaya devam edildiğine değindi.

Merkez Bankası'ndan 'Dijital TL' açıklaması
Merkez Bankası'ndan 'Dijital TL' açıklaması
GİRİŞ 17.04.2024 09:40 GÜNCELLEME 17.04.2024 10:41

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Karahan, "TCMB olarak ödemeler sistemi alanındaki amacımız, Türkiye'de etkin ve rekabetçi işleyen bir ekosistem yaratmak." dedi.

Karahan, ana konuşmacı olarak katıldığı "İstanbul Fintech Week" etkinliğinde şu değerlendirmede bulundu:

Finansal istikrarın koruyucuları olarak merkez bankalarının dijital çağın ön saflarında yer aldığına inanıyorum. Aslında tarih boyunca paranın ve ödemelerin evrimi, aralıksız bir yenilik yolculuğu olmuştur. Dolayısıyla finansal teknolojilerdeki gelişmeler, TCMB dahil olmak üzere merkez bankalarının gündeminde oldukça önemli bir yer tutuyor.

"AMAÇ REKABETÇİ BİR EKOSİSTEM YARATMAK"

TCMB olarak ödeme sistemleri alanındaki amaçlarının, Türkiye'de etkili bir şekilde işleyen rekabetçi bir ekosistem yaratmak olduğunu belirten Karahan, şu bilgileri verdi:

Elbette parasal mimariyi etkileyen her teknolojik gelişmeyle birlikte hem yeni faydalar hem de yeni riskler ortaya çıkıyor. Bu çerçevede merkez bankalarının gelişen rolünü kapsamlı bir şekilde incelemek çok önemli. Sonuçta merkez bankaları olarak, paranın ve ödemelerin istikrar ve güvenliğinden sorumluyuz.

"FİNTEK ALANINDA MERKEZ BANKALARININ İKİ TEMEL NOKTAYA ODAKLANMASI GEREKLİ"

Konuşmasında, Fintek alanında merkez bankalarının iki temel noktaya odaklanmasının gerekliliğini vurgulayan Karahan, bu odak noktalarının, yeniliğin teşvik edilmesi ve benimsenmesi ile finansal istikrarın sağlanması için risklerin azaltılması olduğunu kaydetti.

DİJİTAL TL ÇALIŞMASI

Bu kapsamda TCMB'nin finansal ekosistemdeki çok boyutlu rolünü ele alan Karahan, Dijital TL çalışmasının yanı sıra yapay zeka, makine öğrenmesi gibi son dönemdeki teknolojik gelişmeleri merkez bankacılığı perspektifinden değerlendirdi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.