İsviçre'den Beypazarı soda ile ilgili karar

Beypazarı Soda yetkilisi, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu’nun (FSVO) sodalara ilişkin toplatma kararı ve içilmemesi tavsiyesi hakkında açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 16.04.2024 16:14 GÜNCELLEME 16.04.2024 23:52
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin maden suyu devi Beypazarı ile ilgili yayımlanan rapor şoke etkisi yarattı. İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından yayımlanan raporda Beypazarı marka sodalarda aşırı seviyede bor tespit edildiğini bildirdi.

Daire tarafından yayımlanan kamuoyu uyarısında ürünün tüketiminin sağlık riski oluşturduğu belirtildi ve tüketilmemesi tavsiye edildi. Sodanın İsviçre’deki dağıtımcısı BAK-SAN GmbH’nin ürünü derhal satıştan çektiği ve geri çağırma işlemlerini başlattığı bildirildi.

“SAĞLIK RİSKİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ”

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından yapılan açıklamada yüksek seviyede borun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediğinin düşünüldüğü ifade edildi. Açıklamada, “Bu sebeple ürünün uzun vadede sağlık riski göz ardı edilemez” denildi.

FİRMADAN İLK AÇIKLAMA

Marketing Türkiye’ye açıklamalarda bulunan Beypazarı yetkilisi şunları söyledi:

"İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdaları tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki, İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz."

Yağışlardan oldukça etkilenen yeraltı kaynak sularının değerlerinin dönemsel olarak değiştiğini, içeriğindeki mineral değerlerinin artışlar ve azalmaların da olağan olduğunun altını çizen Beypazarı yetkilisi yurtdışına gönderdikleri ürünler için 2022’de yaptıkları ölçümlerde bor mineralinin 0,33, 2023’te ise 1 olarak ölçümlendiğini belirtiyor.

Tüm içeceklerin farklı analiz tayinlerine tabii tutulmasının gerekliliğini vurgulayan Beypazarı yetkilisi İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu’nun yaptığı analizlerin içme suyu kriterleriyle maden sularını analiz ettiğini ifade ediyor.

Pek çok ülkeye ihracat yapan Beypazarı’na yönelik bu haberlerin maksatlı olarak çıkarılmış olabileceğini de sözlerine ekleyen yetkili konuyla ilgili resmi bir yanıt için de çalıştıklarını vurguladı.

BEYPAZARI, "ÜRÜNLERİNDE BOR MİKTARININ YÜKSEK ÇIKTIĞI" İDDİALARINI YALANLADI

Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş, ürünlerindeki bor miktarının sağlığa zararlı olduğu iddialarını yalanladı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, bazı sosyal medya mecralarında, İsviçre kaynaklı bir habere dayandırılarak, "Beypazarı Doğal Maden Suyu" markası hakkında "haksız" ve "gerçek dışı", dezenformasyon amaçlı yayınlar yapıldığı, ürünün içeriğindeki bor miktarının yüksek ve sağlığa zararlı olduğu yönünde "asılsız itham" ve "içerikler"in paylaşıldığı bildirildi.

"TÜRKİYE, AVRUPA VE DÜNYADA KALİTE ÖDÜLLERİ ALMIŞ BİR MARKAYIZ"

Türkiye'nin yüzde 100 yerli ve milli değeri olan "Beypazarı" markasının uluslararası arenada hızla büyüdüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "30'u aşkın ülkeye ihracat yaparak Türkiye, Avrupa ve dünya kalite ödülleri almış, ISO 22000; ISO 9001; ISO 14001; ISO 45001; FSSC 22000 ve ESMA kalite sertifikalarına, sektörde saygın bir yere sahip olan bir markayız. Şirketimiz, ürünlerinin kalitesini sürekli olarak titizlikle izlemekte, yine ürünlerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından da denetlenerek düzenli olarak analizleri yapılmaktadır."

Farklı ülkelerin ve uluslararası kuruluşların, içme suyuyla ilgili kalite standartlarını belirlerken, farklı bilimsel verilere ve politika yaklaşımlarına dayanarak değişiklikler yapabildikleri belirtilen açıklamada, "Bu politika ve yaklaşımlar, hangi bilimsel çalışmanın temel alındığı, tüketim alışkanlıkları, vücut ağırlıkları ve diğer faktörlere göre değişiklik arz etmektedir. Başka uluslararası kuruluşlar da içme suyundaki bor miktarı için farklı rehber değerler belirlemiştir." ifadeleri kullanıldı.

FARKLI COĞRAFYALAR, FARKLI DEĞERLER

Açıklamada, içme suyundaki bor miktarı için sağlık temelli düzenleyici sınırlara dair şu bilgilere yer verildi: "Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2,4 mg/L, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından 4 mg/L ve Avrupa Birliği tarafından 1 mg/L olarak belirlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (U.S. EPA) ise içme suyundaki bor için düzenleyici sınırlama belirlememiş ancak ömür boyu sağlık danışma değerini 5 mg/L olarak belirlemiştir."

"YÖNETMELİĞE VE ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNUZ"

Firmanın, Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik ve uluslararası standartlara uygun faaliyet gösterdiği ifade edilen açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğumuzu vurgularız." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bahse konu haberin İsviçre kaynaklı olmasına rağmen, bu haberin "Yüksek değer çıktı" şeklinde sunulmasının "bilgiyi yanlış algılamaya yönelik bir çaba" olduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Önceki yıllarda İsviçre akredite analiz laboratuvarı EUROFİNS tarafından yapılan bor analiz sonucunu da paylaşarak, şeffaf ve doğru bilgi aktarımını sağlamaya önem verdiğimizi belirtmek isteriz. (Analiz sonucu sapma değeri ile birlikte 0,80 mg/lt ye denk gelmektedir.) Tüm bu olumsuz haberlere ve yanlış algı oluşturma çalışmalarına rağmen yanımızda olan, güvenini koruyan, desteğini esirgemeyen değerli ve bilinçli tüketicilerimiz ile doğru haberi paylaşabilmek adına bizlerle iletişime geçen kıymetli basın mensuplarına teşekkürü bir borç biliriz."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 56
  • Hamza 1 hafta önce Şikayet Et
    Yalan haber kâfirlerin sözüne inanmayın kendileri her türlü pisliği yapıyor onu konuşan yok
    Cevapla
  • AYKIRI 1 hafta önce Şikayet Et
    İsviçre çikolataların zararını Beypazarı maden suları ile gideriniz.
    Cevapla
  • Turan 1 hafta önce Şikayet Et
    Belkim İsviçre madem suyu çıkarmıştır bizimkini kutuluyor bizdeki vatan hainleri hemen haber yaptı ben içerim nokta
    Cevapla
  • Bülent 1 hafta önce Şikayet Et
    Bey pazarı lezzetiyle mineralleriyle bir numar bir maden suyudur Seve seve alıp ailemle tüketiyorum maksadını aşan faizci yahudi ler ile dolu isviçreyide kınıyorum
    Cevapla
  • Boşnak 1 hafta önce Şikayet Et
    Bir kâfir haber getirdiği zaman çok iyi araştırın denilmiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle