İnternet abonesine 0850'li hat üzerinden tuzak! 60 yaş üstü vatandaşlar hedefte

Ev interneti aboneliği için bazı hatlardan yapılan aramalarla vatandaş sürekli taciz ediliyor. İkna edilen aboneler ise taahhüt süresi bitmediğinden cayma bedeli ödeyip mağdur oluyor. Şikayetlerde büyük artış yaşandığı öğrenildi.

İnternet abonesine 0850'li hat üzerinden tuzak! 60 yaş üstü vatandaşlar hedefte
İnternet abonesine 0850'li hat üzerinden tuzak! 60 yaş üstü vatandaşlar hedefte
GİRİŞ 15.04.2024 19:43 GÜNCELLEME 15.04.2024 19:49
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

İnternet aboneliği için 0212, 0312, 0800 ve 0850 gibi hatlardan yapılan aramalar, vatandaş için işkenceye dönüştü. Tüketici dernekleri, Türkiye'nin önde gelen telekomünikasyon şirketlerinin ismini kullanarak arayan kişi ve kurumlara karşı uyarıyor. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, tüketicilerin son zamanlarda internet aboneliği işlemleri için sıkça aranıp, rahatsız ve bazen de mağdur edildiğini belirterek, tüketicilere hizmet aldıkları firmalardan teyit almadan işlem yaptırmamaları önerisinde bulundu.

MAĞDUR EDİYORLAR

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı da olan Altay "0212, 0312, 0800 ve 0850 gibi numaralardan aranan tüketiciler, aboneliğin sonlanacağı, yeni abonelik başlatma ya da daha avantajlı kampanyalar ve fırsatlar öne sürülerek rahatsız ediliyor. Bu konuda onlarca şikayet alıyoruz" dedi. Altay, tüketicilerin, "Bu aramaları çekmek mecburiyetinde miyiz" ya da "Bu arayanları her seferinde engellemek zorunda mıyız" şeklinde şikayette bulunduğunu anlattı. Arayan kişilere tüketicinin abonelik sonlandırma ve yeniden başlatma yetkileri olduğundan dolandırıcı da demediklerini dile getiren Altay, "Ancak ikna ettikleri tüketicimiz yeni abonelik yaptığı ve önceki abonelik sözleşmesi feshedildiği için, taahhüt süresi de bitmediğinden ayrıca cayma bedeli ödeyip mağdur oluyor. İkinci mağduriyet ise yeni aboneliğe geçişte, tüketiciye belirtilen meblağ üzerinden çok daha fazla miktar faturaya yansıtılıyor" diye konuştu.

MUTLAKA TEYİT EDİN

Altay, bu tarz numaralardan arayan firma ya da kişilerin nereden ve hangi firmadan aradıklarının tespit edilip, önlem alınması gerektiğini belirtti. İnternet aboneliği sözleşmesinin devam etmesi durumunda söz konusu numaralardan arayan kişilere yeni abonelik yaptırıldığı için ciddi mağduriyet yaşandığını kaydeden Altay, "Tüketiciler kendi hizmet aldıkları internet firmalarını aramadan, teyit almadan kesinlikle bir işlem yaptırmasın, kişisel bilgilerini paylaşmasınlar çünkü taahhüt bitmeden abonelik sonlandırılırsa ve işlem yapılırsa tüketici cayma bedeli ödemek zorunda kalıyor" dedi.

60 YAŞ ÜZERİNİ HEDEF ALIYORLAR

Vatandaşlardan Burak Can Erzenoğlu da 0800 ve 0850'li numaralardan "taahhüdünüz, sözleşmeniz bitti" şeklinde gün içinde çok kez arandığını anlatarak, "Arayan numaraları direkt engelleyerek önlem alıyorum ama özellikle 60 yaş üzeri vatandaşlar çok daha fazla kandırılıyor. Çevremde internet hizmeti gibi taahhüt süresi devam ederken 'taahhüt süreniz bitti' şeklinde aranıp yeni abonelik yaptıran kişilerden çok mağdur olanlar oldu. Cayma bedeli ödediler. Vatandaşlarımız bu konuda bilinçli olsun. Bu konularda işlem yapacaklar hizmet aldıkları müşteri temsilcileriyle görüşmeli" ifadelerini kullandı.

Sadrettin Bayram ise "Size ev interneti verelim, sözleşmeniz doldu" gibi sözlerle gün içinde sıkça arandığını, söz konusu numaralardan gelen aramaları reddedip engellediğini belirterek, "Vatandaşlarımız bunlara inanmasın. Milleti dolandırıyorlar" dedi.

İNTERNET ŞİKÂYETLERİ YÜZDE 615 ARTTI

Çözüm platformu Şikayetvar, internet servis sağlayıcılarıyla ilgili çözüm bekleyen konuları mercek altına aldı. Açıklanan verilere göre, mart ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında sektörle ilgili şikayet artış oranı yüzde 615 olarak gerçekleşti. Kullanıcılar, en çok internetin yavaşlığından ve yeni zamlarla birlikte hizmetin pahalı oluşundan şikâyet etti.

KAYNAK: AKŞAM

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Bilinçli vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Kişilerin sükunünü ve huzurunu bozma yasası var Bunu niye yürürlüğe koymuyor iktidarımız.
    Cevapla
  • Sunuhi 7 ay önce Şikayet Et
    Bunlar tekrar tekrar arıyor .aranmayalım diye engelliyoruz.örneğin bir dolandırıcı telefon numarasını atıyorum 1 günde 1000 kişi engelliyorsa bunu tüm operatörler ve btk görüyor ve biliyor.bunu bilip tespit etme olanakları olduğu halde yetkili ler bunlara neden soru sormuyor.dinlemiyor.seni beni dinleyen bunları dinleyebilir ve suç işlediğini tespit edebilir.ama görevliler çalışmıyor
    Cevapla
  • Açmayın 7 ay önce Şikayet Et
    Bankalar dahil tüm dolandırıcılar 212, 216 ve 850 li hatlardan arıyorlar. Biz de açmıyoruz.
    Cevapla
  • Sevgi 7 ay önce Şikayet Et
    Direk engelleyin yada tel açmayın
    Cevapla
  • mhmt 7 ay önce Şikayet Et
    laik cumhuriyeti savunanlar,laik kanunlarla sizler kandırılmayı hak ediyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle