Tarım ihracatında ilk çeyrekte rekor kırıldı

Tarım sektörü, 9,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatına imza attı.

GİRİŞ 15.04.2024 11:41 GÜNCELLEME 15.04.2024 12:02
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Jeopolitik risklerin ve küresel çapta gıda arzına ilişkin sıkıntıların hakim olduğu ocak-mart döneminde tarım ihracatında tarihi zirveler görüldü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin tarım sektörü 9,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatını yakaladı. Yılın ilk 3 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 8,6 artan tarım ihracatı Türkiye'nin toplam dış satımından yüzde 14,6 pay aldı.

Tarım bünyesinde faaliyet gösteren 10 sektörden 5'i ilk çeyrekte ihracat rekoru kırdı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 3,1 milyar dolarlık, yaş meyve ve sebzede 963,6 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde 708,3 milyon dolarlık, kuru meyve ve mamullerinde 497,6 milyon dolarlık, süs bitkileri ve mamullerinde ise 49,1 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

Söz konusu dönemde yıllık bazda hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde yüzde 7, yaş meyve ve sebzede yüzde 2,6, meyve sebze mamullerinde yüzde 28,9, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 29,9, süs bitkileri ve mamullerinde yüzde 2,1 ihracat artışı görüldü.

Hububat sektörünün Irak'a ihracatı 600 milyon dolara yaklaştı

Sektörlerin en yüksek ihracatı yaptıkları ülkelere bakıldığında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında başı 583,8 milyon dolarla Irak çekti.

Yaş meyve ve sebze sektöründe ilk sırayı 216,9 milyon dolarla Rusya Federasyonu alırken, meyve sebze mamullerinde ABD'ye 109,4 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

En çok ihracat Hollanda'ya

Kuru meyve ve mamullerinde Almanya 61,6 milyon dolarla birinci olurken, süs bitkileri ve mamulleri sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke 10,7 milyon dolarla Hollanda oldu.

İller bazında bakıldığında ise İstanbul'dan 903,7 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile 197,6 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri, Mersin'den 263,8 milyon dolarlık yaş meyve sebze, İzmir'den 160,6 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri, Antalya'dan 20,6 milyon dolarlık süs bitkileri ve mamulleri ihracatı gerçekleşti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Ali 2 hafta önce Şikayet Et
    Tarım ihracatına sınırlama getirseler de şu enflasyon biraz insede garibanların yüzü gülse Ne var ne yok dışarıya satıyorlar
    Cevapla
  • Aydın 2 hafta önce Şikayet Et
    İhracat işi iyi , ihracatçı kazanıyor da, orta kesim altı pahalılık tan çok zorlanıyor. Kimse yetkili mercii bunun ayarlanması gerek. Bircok ürün ülkemizde üretiliyor ama alt gelir grubu bunlardan yararlanamıyor
    Cevapla
  • Mizah 2 hafta önce Şikayet Et
    Yani sanayi imalatımız olmadığı için yiyeceğimizi satıyoruz. Beton dökerek cari açığın kapanmasını umuyoruz. Laz müteahhit ekonomi modeline devam. Sanayi yok inşaata devam. Fabrika açıldığını duyan var mı ? Duyamazsın paralar kör betonlara gitti.
    Cevapla
  • Müslüman -Türk 2 hafta önce Şikayet Et
    "Hakan bey "bu arkadaşlar sadece muhalif, iftiracı haber kanallarını takip ettiği için Türkiye de hiç olumlu birşey yok sanıyorlar ( sanmak istiyorlar)!
    Cevapla
  • Hakan 2 hafta önce Şikayet Et
    2002 yılında ülkemizde 192 Organize Sanayi Bölgesi varken, son 20 senede 156 yeni OSB kurduk ve toplam sayıyı 348'e çıktı. Sana haber vermemişler mi? Sanayi bakanlığına yazı yazacağım. bundan sonra sana haber versinler.
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    tarım ürünlerini ihraç etmeyelim arz talep dengesini bozuyor iç piyasa da enflasyon oluşturuyor
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    zenginler yine zengin oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle