Vatandaşa havale ve EFT uyarısı

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT veya havale yoluyla para gönderen tüketicilere yönelik uyarıda bulundu. Kılıç, ek hesap limit artışına sigorta zorunluluğu getirilemeyeceğini belirtti.

GİRİŞ 10.04.2024 14:09 GÜNCELLEME 10.04.2024 14:10
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, bankacılık sistemi üzerinden yapılan para transferlerinde yaşanabilecek sorunlara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla havale ve EFT işlem sayılarında ciddi artışlar yaşandığına işaret eden Kılıç, Türkiye Bankalar Birliğinin verilerine göre 2023'te günde ortalama 12 milyon EFT, 10 milyon da havale işlemi gerçekleştirildiğini söyledi.

Kılıç, para transferi yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler olduğunu belirterek, "Tüketiciler havale/EFT yapmadan önce, alıcının IBAN numarasını ve adını doğru yazdığını kontrol etmeli. Yapacağı yanlışlık nedeniyle IBAN'a yapılan havale tutarını geri alamayabilirler. Havale-EFT yoluyla para gönderirken, açıklama kısmına alıcının kim olduğu ve işlemin ne için yapıldığına ilişkin detaylı bilgi yazılmalı. Bankacılık işlemleri sırasında doğru yazılmayan bilgiler tüketicilerin başını ağrıtabilir." diye konuştu.

Kira ödemesi ve internet üzerinden alışveriş gibi durumlarda açıklama kısmının önem taşıdığına ve bu bölümün uyuşmazlıklarda delil niteliğinde olduğuna dikkati çeken Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketicileri sorun yaşayabilir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde dekontlardaki açıklamaların resmi belge niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle işlem esnasında hem dikkatli olunmalı hem de işlemi tamamladıktan sonra dekontlar makul süre saklanmalıdır."

Kılıç, tüketicilerin, hesaplarına gelen şüpheli işlemlerde bankayla iletişime geçmesi gerektiğini dile getirerek, gönderenin kim olduğu ve havalenin ne için yapıldığının doğrulanmasının önem taşıdığını anlattı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Muradiye 2 hafta önce Şikayet Et
    Kartla aliş verişlerde devletin kesintisi artti diye dükkan sahipleri ödemeleri ibanlarina ister oldu pos yok arizali ibana atarmisiniz diyorlar.buna cözüm şart
    Cevapla
  • Muratpaşa 3 hafta önce Şikayet Et
    Bankaların post makinasından uzaklaşan küçük esnafı hizaya sokma çabası basinda bunun maşası yorumları tanımıyorum
    Cevapla
  • talihli talihsiz 3 hafta önce Şikayet Et
    iban gönderilirken cep banka uygulamasından kopyalamak en temizi ve garantilidir. ama sözlü şekilde yazılırsa sıkıntı çıkar elbet.
    Cevapla
  • İsmail 3 hafta önce Şikayet Et
    Bankaları bu yönden haklı buluyorum. Neden çünkü Eft olsun buna PTT olsun buna benzer ve diğer işlemler olsun mutlaka açıklama bölümüne açık ve net yazılmalı önem gösterilmeli aman boşveri aklımızdan çıkarmalıyız
    Cevapla
  • H Sabri KARADENİZ 3 hafta önce Şikayet Et
    Bankalar Atm den para yatırıldığında para yatırılmadan hesap sahibinin ismi gelirken bazı bankalar alıcı ismini gizleme yoluna girmişler hiç olmazsa noktalı da olsa isim baş harfi soyadının ilk harfi gelerek doğruluk sağlanabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle