Petrol aldı başını gidiyor! 6 ay sonra 90 doların üstüne çıktı

Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşan Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 90,72 dolardan işlem görüyor.

GİRİŞ 05.04.2024 08:58 GÜNCELLEME 05.04.2024 09:26
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Jeopolitik gerilimin yol açtığı arz endişelerinin etkisiyle son 5 ayın en yüksek seviyelerini gören petrol fiyatları, Orta Doğu ve Rus petrolüne ilişkin endişelerle destek bulmaya devam ediyor.

İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine yönelik gerçekleştirilen saldırıların ardından küresel petrol rezervlerinin çoğunluğunun bulunduğu Orta Doğu'da daha fazla arz kesintisi yaşanabileceğine yönelik endişeler fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

Ayrıca küresel arzın yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan Rus ham petrol ve rafine ürünlerinde saldırılar sonrası ihraç kapasitesinin düşebileceği endişesi fiyatları yukarı yönlü destekliyor.

EKİM 2023'TEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE

Çarşamba gününü 89,35 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı perşembe akşamı itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,53 artışla 90,72 dolar oldu.

Aynı saatte Batı Teksas türü ham petrolün varili 86,79 dolardan alıcı buldu.

Böylece petrol fiyatları Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

ABD DOLARI ETKİSİ

Fiyatlardaki yükselişte, jeopolitik gerilimin yol açtığı arz endişeleri ve diğer para birimleri karşısında değer kaybeden ABD doları etkili oldu.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi petrol fiyatlarının yükselmesine yardımcı oluyor.

Zayıf doların döviz kullananlar için petrolü daha ucuz hale getirerek talebi artırması bekleniyor.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD dolar endeksi yüzde 0,11 düşüşle 103,880 dolar oldu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 5
  • nevzat 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu nasıl iş arkadaş düşerken bize faydası yok çıkınca aynı saat zam
    Cevapla
  • son osmanlı 3 hafta önce Şikayet Et
    3-4 sene önce brent petrolün varil fiyatı 140 dolarlara kadar çıkmıştı, 90 dolar gayet makul zam için alt yapı hazırlamayın lütfen
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    secim bitti ya başlarsınız gene arttırmak icin bahane aramaya Brent dustugu zaman da gorduk
    Cevapla
  • Benzinlikci 3 hafta önce Şikayet Et
    Amerikalı bilir kişiler temmuza kadar brent petrolün 115-120 aralığında oturacak diyorlar inşallah olmaz. Buda Trump etkisi Amerika seçimler dolayısı ile galon fiyatlar artmasın diye ihracatı azalttı bu sayede enflasyonu stabil tutuyor Kasım seçimine kadar. Kasımdan sonra yine rayına oturur herhalde
    Cevapla
  • Erol 3 hafta önce Şikayet Et
    dünyadaki petrol fiyatlarının artmasının sebebi akepedir diyen zekalar çıkacak.
    Cevapla