Türkiye'nin Mart ayı ihracat rakamları belli oldu!

Ticaret Bakanlığı verilerine göre ihracat mart ayında 22 milyar 578 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde ithalat 30 milyar 95 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise yüzde 10 düşüşle 7 milyar 517 milyon dolara geriledi.

GİRİŞ 04.04.2024 09:28 GÜNCELLEME 04.04.2024 15:07
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, mart ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, mart ayı ihracat rakamı, ocak ve şubat aylarını geride bırakarak aylık artışını sürdürdü.

Mart ayında 22 milyar 578 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Bu dönemde ithalat 30 milyar 95 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise yüzde 10 düşüşle 7 milyar 517 milyon dolara geriledi.

Ocak ayında 20 milyar dolar, şubat ayında 21,1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşmişti.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2023 yılı mart ayına kıyasla yüzde 4,1 oranında bir gerilemenin olduğu ancak tarihsel olarak en yüksek üçüncü mart ayı ihracat rakamının gerçekleştiği belirtildi. Yıllık bazdaki gerilemenin en önemli nedeninin takvim etkisi olduğu ifade edildi.

TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

Rakamları değerlendiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Martta ihracatımız 22 milyar 578 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ve şubatın üzerindeki rakamlar aylık ihracat artışının devam ettiğini göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Ocak-Mart dönemindeki ihracatta ise 63,7 milyar dolarla tüm zamanların ihracat rekoru kırıldı.

"İHRACATÇILARIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin mart ayı ihracat rekoruna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yılmaz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
İstikrarlı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında cari açığın azaltılması temel hedeflerimiz arasındadır.

2024 yılı birinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre ithalatımız yüzde 12,6 oranında azalırken ihracatımız yüzde 3,6 oranında artmıştır. Dış ticaret açığımız aynı dönem itibarıyla 34,8 milyar dolardan 20,5 milyar dolara gerileyerek, 2024 yılı birinci çeyreğinde yüzde 41,2 oranında azalmıştır.

Dış ticaret dengesindeki olumlu gidişat, önümüzdeki dönemde cari açık üzerindeki baskıyı azaltmaya devam edecektir.

İlk çeyrek gelişmelerinden hareketle, 2024 yılı cari açığımızın milli gelire oranının OVP’de öngörülen yüzde 3,1’in oldukça altında geleceği tahmin edilmektedir.

Dünya ticaretinde büyümenin tarihsel ortalamalarının altında seyrettiği, ana pazarımız olan Avrupa’da durgunluk yaşanan bir dönemde ihracatçılarımızın yüksek performansını tebrik ederiz. Büyümede dengeli bir yaklaşım çerçevesinde ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

 

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 44
  • Mehmed 4 hafta önce Şikayet Et
    İhracatçıya yaptığı ihracat karşılığında vergi avantajı sağlanıyor ancak kimse bu ihracat için ne kadar ithalat yaptığını sormuyor. İhracatçıya sağlanan bu avantajlar yerlilik oranına göre değerlendirilsin ki ihracatçı ara malı tedarik ederken başta yerli piyasaya yönelsin.
    Cevapla
  • Türk 4 hafta önce Şikayet Et
    Acilen enerji ithalatına bi çözüm bulunmalı.. İhracat yaptıkça ülke borçlanıyo..
    Cevapla
  • Dündar 4 hafta önce Şikayet Et
    Bana ne, ona ne, şuna ne kime ne ,vatandaşa kular verin vatandaşın cebine ve kursağına girene bakın ihracaat artmış ithalat azalmış vatandaş o hesapları bilmez
    Cevapla
  • sezer 4 hafta önce Şikayet Et
    İthalat ne peki ?
    Cevapla
  • Bozkurt 4 hafta önce Şikayet Et
    Yazıyor ya orda kör
    Cevapla
  • Fakir bir kul 4 hafta önce Şikayet Et
    30 milyar ithalat. Bu ülke hiç mi birşey üretmiyor. Bu nedir ALLAH aşkına. Enflasyonun sebebi de ihracattır. Mallar dışarıya akıtılınca haliyle herşey zamlanıyor. Basitten zora doğru ithal malları üretilerek Bu açık kapatılmalı. Yoksa bunun sonu iflas ve bitiştir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle