Doları dilinden düşürmeyenlere kötü haber! ABD'li devden ilk açıklama

Seçimlerin ardından döviz kurunun yükseleceğine dair spekülasyonlar tutmadı. Dolar yüzde 2 düştü, CDS 5 Mart’tan bu yana en düşüğü gördü, tahvil faizi indi

GİRİŞ 02.04.2024 13:01 GÜNCELLEME 02.04.2024 13:07
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Yerel seçimlerin ardından gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı balkon konuşmasında verdiği mesajlar, gerekse ekonomi yönetiminin programın kararlılıkla uygulanacağına yönelik açıklamaları Türk varlıklarına pozitif yansıdı.

10 yıllık tahvilin faizi 30 baz puan düşüşle yüzde 26.55'e inerken, Türkiye'nin risk primi 300 baz puanla 5 Mart'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Dolar yüzde 2'ye yakın düşüşle 32 liranın altını gördü. Borsa İstanbul'da ise endeks yüzde 1.2 yükselerek 9 bin 258 puana çıktı.

SERMAYE GİRİŞİ ARTACAK

ABD'li finans kuruluşu Goldman Sachs ekonomistleri seçimin geride kalmasıyla artan sermaye akımlarıyla TL'nin geçtiğimiz aylara kıyasla daha iyi performans sergilemesini bekliyor. Aralarında Clemens Grafe'in de olduğu Goldman Sachs ekonomistleri, Türkiye'deki yerel seçimlerin büyük ölçüde tartışmasız geçmesi ve mevcut ekonomi politikalarına devam edileceği mesajının piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacağını öngördü.

Raporda, yıl başından bu yana gerçekleşen sermaye çıkışları ve seçim belirsizliği ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde ciddi kayıp olduğu hatırlatıldı. Bununla birlikte sadece mevcut politikalara devam edilmesiyle önümüzdeki haftalarda sermaye girişinin tekrar başlayacağı öngörüldü. Cari dengedeki hızlı düzelmenin de etkisiyle TL'nin daha iyi bir performans göstereceği tahmin edildi.

YABANCILAR POLİTİKADA DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYOR

Danışmanlık şirketi Teneo'nun eşbaşkanı Wolfango Piccoli ekonomi politikasında önemli bir değişiklik beklenmediğini belirterek, "Enflasyonu kontrol altına almak için kamu bütçesi disiplini ve yüksek faiz oranları gerektiğini düşünen Şimşek'in politika programının temel riski, Erdoğan'ın 2024'ün ikinci yarısında asgari ücret ve emekli maaşlarını artırmamakta zorlanacak olması" dedi.

Bank of Singapore Döviz Stratejisti Moh Siong Sim ise "Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel seçimlerin ardından ortodoks para politikalarına dönüş yolunda kalıp kalmayacağını görmek isteyecek" yorumunu yaptı. Sim, seçim öncesi faiz artışının da cesaret verici olduğunu belirtti.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Tercih mi ! 1 ay önce Şikayet Et
    Maalesef ülkemizdeki akıllı sayısı çok az bazı gerçeklerin neşleştirmek lazım.ilkel ülkeleri kutuplaştırarak hiçbir iş yapmadan yönetirsin, ülkemizde yapılan tam olarak bu öbürü gelmesin diye kendisine oy isteyen partiler arasında gidip geliyoruz kazandığımız hiçbir şey yok. biri kendi cebini devletten çalıp doldurur. öteki enflasyonla para basarak cebimizden çalar olan yine bize olur.
    Cevapla
  • B.64 1 ay önce Şikayet Et
    Dolar zengini nankör yozgatlılara da bak sen, servetleri iki yılda%600 arttı ona rağmen akp yi sattı, nankörlüğün daniskası
    Cevapla
  • B.64 1 ay önce Şikayet Et
    Ak parti Belediyeleri bütün yardımları acilen kessin,gaz ve elektrik normal fiyata çıksın,bayram öncesi yardımlarıda kaldırın,en az enflasyon %20 ye düşecektir, bu millet kendine yapılan iyiliği anlamamış sanırım yada iyilik battı
    Cevapla
  • Çocuğuz ya 1 ay önce Şikayet Et
    Ya Çocuk mu kandırıyorsunuz orada düşse ne olur Senin ülkende dolar yok Dakika başı para basıp duruyorsun bir şeyleri ödeyebilmek için Senin ülkende dolar fırlıyor bütün paralar karşısında paran değersiz Çin yuanının yarısına düşmüşsün hala oraya buraya bakıyorsun kendi ülkene Bak sen Sorun sende
    Cevapla
  • UYARDIK_SIRA_SİZDE 1 ay önce Şikayet Et
    seçim sonuçları hakkında şaçma sapan yorum yapıp çarpıtıyorlar sonuçların birsürü nedeni var diye...Kardeşlerim seçim sonuçlarının 2 nedeni var 1.si EKONOMİ 2.si EMEKLİLER bu bukadar basit genel seçimlerde Emekliler "Vatan.Millet" aşkıyla oy kullandı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle