Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

Türk-İş'in çalışmasına göre Mart ayında yoksulluk sınırı 54.700 TL'ye, açlık sınırı ise 16.793 TL'ye yükseldi.

GİRİŞ 01.04.2024 10:42 GÜNCELLEME 01.04.2024 10:58
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türk-İş'in açıkladığı rakamlara göre, mart ayında gıda fiyatları aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 oranında arttı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Temel mal ve hizmetlerde görülen artış geçim şartlarını her geçen gün daha da olumsuz etkilemektedir. Yapılan araştırmada; marketlerde ürün bazlı fiyatların -ramazan ayı indirimi gerekçesiyle- seçim öncesi aşağı çekildiği gözlemlendi. Fakat buna rağmen özellikle gıda fiyatlarında artış devam etti ve başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere toplumun tüm kesimlerini etkileyen fiyat artışları geçim şartlarını ağırlaştırdı. Ücret gelirlerinin satın alma gücü her geçen ay düşmeye devam etmektedir. 

TÜRK-İŞ Konfederasyonunun yaptığı araştırmanın 2024 Mart ayı sonucuna göre;

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 16.792,99 TL’ye,

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 54.700,32 TL’ye, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 21.831,13 TL’ye yükseldi."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • abdullah 3 hafta önce Şikayet Et
    çoğu kişinin derdi yeterki tayyip gitsin....korkuları sadece din...şeriat....dertleri din değil çünkü...iha..siha...değil...sadece emeklilermi yaşıyo ülkede....durumu çok iyi iki kişinin maaşı ayda 100bin olanda çoklukta ...insanımız fırsatçı ve açgözlü..depremde ev kiraları artar...bayramda biber domates....oruç yok şükür yok namaz yok zekat yok..Allaha isyan edelim bolluk isteyelim
    Cevapla
  • Önce Vatan 3 hafta önce Şikayet Et
    Sosyal Devlet, konuya acilen müdahale etmelidir. Özellikle hiç bir geliri olmayıp evi kira olanlardan başlayarak, sadece açlık sınırı olarak belirlenen rakamlarda emekli maaşından başka geliri olmayıp kirada olan emeklilere kadar herkese kira, elektrik, doğalgaz yakacak giderleri insani yaşam ölçülerine kadar karşılanmalıdır.
    Cevapla
  • Gezgin 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu sorunları sadece Türkiye mi yaşıyor sanıyorsunuz? Dünya'nın neresine gitseniz durum aynı.
    Cevapla
  • Mizah 4 hafta önce Şikayet Et
    Asgari ücret açlık sınırında. Anca gıdaya yetiyor.
    Cevapla
  • Ben de haklıyım 4 hafta önce Şikayet Et
    Şöyle bir sosyal deney yapalım: diyelim ki, yoksul bir aileye yardım topluyoruz. Yardım yapmak ister misiniz? Devamında aile ile ilgili bilgi de verelim. 50.000 TL maaşla yaşam savaşı veriyorlar diyelim. Acaba hiç yardım eden olur mu? Biraz abartılı rakamlar belirlenmiş gibi.
    Cevapla
  • Ufuk 4 hafta önce Şikayet Et
    50000 maaş - 15000 orta halli ev - 3000 fat tlf elektrik internet şu vs - aylık akbil 5000 çocuklar dahil okul gidiş dönüş- 1000 aidat - 4400 min okul harçlığı 2 çocuk için- kişisel harcamalar min 3000 - eğer çocuk 8 veya 12 sınıf ise 10000 dershane 8600 mutfak harcaması. Tahmini tabii 15 bin e 3+1 ev bulabilirsen
    Cevapla
  • Metis 4 hafta önce Şikayet Et
    Rakamlar doğru. Yoksulluk ne demek senin sözlükte? Ya da yaşamak? İnsan sosyal bir varlıktır ve tasarruf yapar,ki çocukları için bir gelecek hazırlasın. Sadece yeme - içmeden ibaret değil hayat.
    Cevapla
  • Vedat 4 hafta önce Şikayet Et
    Şimdi aylık çocuğuna okul için simit almakmı sağlıklı bi kahvaltı mi senin cevabın şimdi insan gibi dosdoğru yaşamak için 50000 tl ye gerek var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle