Seçim sonuçlarını yabancılar nasıl yorumladı?

Türkiye 31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktı. Şimdi dikkatler ekonomide seçimsiz geçecek döneme çevrildi. İşte yabancı gözlemcilerin ilk yorumları...

GİRİŞ 01.04.2024 09:36 GÜNCELLEME 01.04.2024 12:00
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye'de yerel seçimler büyük şehirlerde CHP'nin Ak Parti'ye açık bir üstünlüğü ile tamamlanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin mesajları mevcut programın devam edeceği sinyallerini içerdi.

Yabancı ekonomistlerin değerlendirmeleri de genel olarak enflasyonla mücadelenin öncelik olmaya devam etmesinin beklendiğine işaret ediyor.

Danışmanlık şirketi Teneo'nun eşbaşkanı Wolfango Piccoli de seçim sonuçlarının Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi arasına mesafe koymasının pek olası gözükmediği değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi politikasında önemli bir değişiklik beklenmediğini belirten Piccoli, “Enflasyonu kontrol altına almak için kamu bütçesi disiplini ve yüksek faiz oranları gerektiğini düşünen Şimşek’in politika programının temel riski, Erdoğan’ın 2024’ün ikinci yarısında asgari ücret ve emekli maaşlarını artırmamakta zorlanacak olması” dedi.

Bank of Singapore Döviz Stratejisti Moh Siong Sim ise “Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçimlerin ardından ortodoks para politikalarına dönüş yolunda kalıp kalmayacağını görmek isteyecek” yorumunu yaptı.

Seçim öncesinde Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen 500 baz puanlık faiz artışının cesaret verici olduğunu belirten Sim, “Para biriminin daha da istikrar kazanması için ihtiyaç olması halinde devamının gelip gelmeyeceğini görmemiz gerekecek” ifadelerini kullandı.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 6
  • Duyarlı 1 ay önce Şikayet Et
    Külliyeden başlamak üzere belediyelerde ve tüm kurumlarda israfın önüne geçecek çok acil tasarruf tedbirleri uygulanmalı. Kızağa çekilerek Uzman ve kariyer uzmanı gibi boş kadrolar tasfiye edilmelidir. Piyasa denetimleri ciddi yapılarak, varsa cezai müeyyide uygulanmalıdır. Yanlış yapanında kar bırakılmamalıdır.
    Cevapla
  • gandalf 1 ay önce Şikayet Et
    herkes için geçerli bir söz var gemisini kurtaran kaptandir vatandaş ayagini yorganına göre uzatsin belirsizlik yılı başladı
    Cevapla
  • byx68 1 ay önce Şikayet Et
    para felan verme kimseye. verdikce kuduruyorlar.
    Cevapla
  • Guaidoglu 1 ay önce Şikayet Et
    Bence heryerde sıkı yönetim uygulanmalı. Parası olan delicesine harciyor. Olmayan da delicesine çalışıyor.
    Cevapla
  • kenan 1 ay önce Şikayet Et
    2023 seçimlerini kazandıran ekonomi yönetimi göreve devam etmeliydi. döviz bir meta olarak alınıp satılması engellenmelidir. TL altına endeksi hale getirilmelidir. DOLAR PAÇAVRASINDAN KURTULMAK İÇİN 11 yıl boşa geçmiştir. GEREKİRSE BRİCKS'e katılınmalıdır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle