Bütün dünyayı bekleyen tehlike: Gıda enflasyonu her yerde artacak!

Gıda fiyatlarını artıran küresel krize iklim krizi de eklendi. Avrupa Merkezi Bankası raporu, 2035 yılına kadar dünya genelinde gıda üretim maliyetlerinin her yıl yüzde 1,49 ila yüzde 1,79 arasında artacağını ortaya koydu.

Bütün dünyayı bekleyen tehlike: Gıda enflasyonu her yerde artacak!
Bütün dünyayı bekleyen tehlike: Gıda enflasyonu her yerde artacak!
GİRİŞ 30.03.2024 12:32 GÜNCELLEME 30.03.2024 12:36
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş Kızıldeniz'de devam eden korsanlık faaliyetleri, dünyanın her yerinde artan askeri harcamalar gıda üretim maliyetleri üzerinde etkili oluyor. Avrupa Merkez Bankası öncülüğünde hazırlanan bir rapor ise küresel iklim değişikliğinin de bu olumsuz gidişe eklendiğini ortaya koyuyor.

Yakın gelecekte küresel ısınmayla gelen sıcak hava dalgaları tarım ve hayvancılık üzerinde etkili olacak; gıda üretim maliyetleri 2035 yılına kadar her yıl yüzde 1,49 ila yüzde 1,79 arasında artacak.

DÜNYA ÇAPINDA GÖZLEM

"Enflasyonist Baskıları Artıran Küresel Isınma ve Aşırı Sıcaklıklar" başlığıyla Nature'da yayımlanan araştırma iklim koşullarının enflasyon üzerindeki etkilerini ölçmek için dünya çapındaki 27 binden fazla aylık tüketici fiyat endeksi gözlemine dayanıyor.

Buna göre yüksek sıcaklıklar, hem yüksek hem de düşük gelirli ülkelerde 12 ay boyunca sürekli olarak gıda enflasyonunu artırıyor. Araştırmada bu etkiler, iklim normlarına bağlı olarak mevsimlere ve bölgelere göre değişiklik gösteriyor.

Araştırmada şu ifadelere yer veriliyor: "Sonuçların 2035 yılı için öngörülen sıcaklık artışları kapsamında değerlendirilmesi, gıda enflasyonu üzerinde küresel ortalamada sırasıyla yıllık yüzde 0,92-3,23 ve 0,32-1,18 puanlık yukarı yönlü baskılara işaret etmektedir.

Son olarak, 2022'deki aşırı yaz sıcağı, Avrupa'da gıda enflasyonunu yüzde 0,43-0,93 puan artırdı; 2035 için öngörülen ısınmanın ise yüzde 30-50 oranında artması bekleniyor."

ADAPTASYON ARAŞTIRILIYOR
 
Araştırmanın sonuçlarıyla ilgili ise şu sonuçlara yer veriliyor: "Gelecekteki ısınma altında 2035 yılı için öngörülen sıcaklık koşullarının tüm dünyada yukarı yönlü enflasyonist baskılara işaret ettiğini görüyoruz.

Kanıtlar sıcaklık şoklarına adaptasyonun tarihsel olarak sınırlı olduğunu gösterse de, gelecekteki bu etkileri azaltmak için değişen sıcaklıklara uyum sağlama yoluyla adaptasyon potansiyelini araştırıyoruz."

Araştırmanın yöntemine de yer verilen raporda ayrıca şu bilgiler paylaşılıyor: "Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmini Yeniden Analizi'nden" alınan verilere dayanarak, farklı hava koşullarına karşı ulusal düzeyde maruz kalma ölçümlerini , farklı ürün ve hizmet kümeleri için aylık fiyat endekslerinden oluşan bir veri seti ile birleştiriyoruz.

Enflasyonun hava şoklarına verdiği tepkinin zamansal dinamikleri ayrıntılı bir değerlendirmeye olanak sağlıyor."

TÜRKİYE'DE DE ZİRVEDE

Öte yandan Türk-İş'in geçen şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre mutfak enflasyonu aylık yüzde 8,03, 12 aylık yüzde 72,49 ve yıllık ortalama 77,20 olarak hesaplandı. Veri son beş ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

Araştırmaya göre, şubat ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 16 bin 257 lira oldu.

Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 52 bin 954 lira olarak hesaplandı.

KAYNAK: HABER GLOBAL
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 18
  • Muhsin 4 hafta önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM, biz SENDEN RAZIYIZ. SENDE BİZDEN RAZI OL RABBİM. YALVARIYORUM ALLAHIM, bizden RAZI OL.
    Cevapla
  • Toprak 1 ay önce Şikayet Et
    Valla devlet artık amir, memur, güvenlik, temizlik, yani kısacacı kamu alımlarını bırakıp başta köylerden şehirlere göçün önüne geçeçek ve köylerde tarım ve hayvancığa önem verecek kısacası tüketim toplumumuz üretim toplumuna dönüşmesse daha enflasyon çok ama çok yükselecek yani kısacası üretim, imalat, istihdam.
    Cevapla
  • SARÌYERLÌ 4 hafta önce Şikayet Et
    zaten attıyor onun için 3. dünya savaşı şart
    Cevapla
  • C.Türk 1 ay önce Şikayet Et
    Dünyada Gıda fiyatlarının artmasına tek sebep Amerika-Küreselcilerdir.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Bütün Dünya,da gıda fiyatları düşüyor, sadece bizde artıyor, yalanı bırakın. Dünya tarıma önem veriyor, biz ise paramız olduğu için tarımı bıraktık, dışardan hazır alıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle