TİM'den enflasyon ve dolar açıklaması: Bir yıl da kar etmeyin

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe Haber7'ye konuştu. Enflasyonun sebeplerine dikkat çeken Gültepe, rekabetçi kur noktasında da çağrıda bulundu.

GİRİŞ 27.03.2024 18:49 GÜNCELLEME 28.03.2024 11:34
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Haber7'ye açıklamalarda bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta hedefleri anlattı, rekabetçi kur ile ilgili önemli mesajlar verdi. Gültepe ayrıca enflasyonun sebeplerine dikkat çekti.

"AMERİKA, TÜRKİYE İÇİN POTANSİYELİ YÜKSEK BİR PAZAR"

"2023'e göre 2024'te ihracatımız daha pozitif bir seyir izliyor. Ocak ve Şubat ayında ihracattaki büyüme çift haneli oldu. Şubat ayında 27 sektörümüzün 20'si artıda sadece 7'si ekside" diyen Gültepe, ihracatta pazar çeşitliğinin artması için 2023'te 200'ün üzerinde ticari heyet ve fuarlara katıldıklarını hatırlattı. "61 ihracatçı birliğimiz ve 27 sektörümüz ile gitmediğimiz ülke neredeyse kalmadı" dedi.

2024 yılında da ziyaretlerin hızla devam edeceğine dikkat çeken Gültepe, Kuzey ve Güney Amerika'nın Türkiye için potansiyeli yüksek pazarlar olduğunu belirtti. "Körfez ülkeleri ve Uzak Doğu ülkeleriyle de ticareti artırmak öncelikli hedeflerimizden" diye konuştu. Tüm dünyada pazar paylarını artırmak için çalıştıklarına işaret eden Gültepe, her ay 2 ya da 3 ülkeye ticari ziyaretler düzenlediklerini ifade etti. 

"Lojistik, hem mal hem de hizmet ihracatının en büyük partneri" diyen Gültepe, lojistik alanında istedikleri konumda olmadıklarını belirtti. "Ulaştırma Bakanı'mızla istişare içerisindeyiz. Bayramdan sonra Ulaştırma Bakanlığı ve TİM arasında çalıştay düzenlenecek. Lojistik anlamda Türkiye nerede Dünya nerede masaya yatıracağız" dedi.

Gültepe, lojistik alanda daha ileri bir noktaya gidilebilmesi için hayata geçirilmesi gereken yatırımlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

"İHRACATÇI, FİNANSMANI ÜRETİM İÇİN KULLANMALI"

Türk ihracatçısının en büyük probleminin kur nedeniyle rekabetçiliğini kaybetmesi olduğuna dikkat çeken Gültepe, finans ile ilgili ise çok iyi bir noktaya geldiklerini belirtti. İhracatçı firmaları uyardı. “İhracatçılar kendilerine sağlanan finansmanı üretim için kullanmalı, finansal enstrüman olarak kullanmamalı. Merkez Bankası bu durumu yasaklamalı ve cezalandırmalı” dedi. Merkez Bankası’nın ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredisinin uygun faizli olmasının üretim için oldukça önemli olduğunun altını çizen Gültepe, Ekonomi yönetimimize ve Merkez Banka’mıza çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

"YÜKSEK KUR DEĞİL, SABİT KUR İSTİYORUZ"

"Türkiye'de 120 bin ihracatçı, 61 tane ihracatçı birliği ve 27 sektör var. Altını büyük harflerle çiziyorum ihracatçı yüksek kur istemiyor. Girdi maliyetleri ne kadar artıyorsa kurun da o kadar artmasını istiyoruz" diyen Gültepe, dünyadaki ihracat pastasından aldıkları payı büyütebilmeleri için rekabeti korumalarını gerektiğini belirtti. "Kur ile girdi maliyetleri arasındaki bağlantıda budur" dedi.

Son yıllarda kur ile maliyet girdileri arasındaki makas farkının çok açıldığını ifade eden Gültepe, fiyat istikrarının bir an önce sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Kurun enflasyonu tetikleyen tek etken olmadığına dikkat çeken Gültepe, sürekli tüketim eğiliminde olunması nedeniyle fiyatlarda fahiş artışların yapıldığına işaret etti. Fahiş artışların ve fırsatçılığın enflasyonu körüklediğini söyledi.

"TÜRKİYE'DEKİ ENFLASYONUN YARISI FIRSATÇILIK"

Enflasyonla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gültepe, "Türkiye'deki yüksek enflasyonun yarısı fırsatçılıktan kaynaklı" dedi. Firmalara çağrıda bulunan Gültepe, "Bu ülke hepimizin firmalar bir yıl ya da bir buçuk yıl kar yapmasa bile ayakta kalır" diye konuştu. Tüm iş insanlarının ve esnafın enflasyonla mücadeleye destek olması gerektiğini vurguladı. 

Orta Vadeli Program'a güvendiklerini ifade eden Gültepe, "Merkez Bankası fiyat istikrarı noktasında yapması gereken hamleleri yapıyor" dedi. Ekonomi yönetiminin ihracatçıyı her alanda desteklediğini ifade eden Gültepe, önümüzdeki dönemlerde ihracatçı için yeni desteklerin devreye alınacağını belirtti.

Gültepe, "Pazar günü gerçekleşecek yerel seçim sonrası Türkiye 4 yıl sürecek seçimsiz bir döneme girecek. Bu durum da ekonominin ilerlemesi için oldukça önemli" diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 61
  • Abdulbaki Yeşil 4 hafta önce Şikayet Et
    Ikinci satışları dolap gardrop sahibinden gibi faturasız işlem yapan siteler sıfır ürün satan mağazalarla doldu ve fatura yok. Ayrıca oto sanayiler hep iban la çalışıyor ve açıklama kısmına birşey yazdırmıyorlar ev sahipleri aynı, ev otomobil satışları gerçek değer üzerinden yapılmıyor eski gece kondular at eşek eti kesim yeri kacak deterjan sabunun üretildiği yerler oldu UYUMAYİN...!!!
    Cevapla
  • Mustafa 4 hafta önce Şikayet Et
    Adam on numara konuştu, enflasyonun yarısı fırsatçıların yüzünden,be adiler,stok yapıyor, kafasına göre zam yapıyorlar,hele hele üç harflilere dikkat etmek lazım, gereken cezalar verilse ortada enflasyon kalmaz,
    Cevapla
  • S@STeam 4 hafta önce Şikayet Et
    1 yıl değil 1 saniye bile kar etmeseler milliyetini değiştirir bu işveren kısmı.Allah ıslah etsin.
    Cevapla
  • Em. Mem. 4 hafta önce Şikayet Et
    Tabi sabit kur olmalı. Zengin daha zengin olmalı
    Cevapla
  • Dede 4 hafta önce Şikayet Et
    Devvlet lojistik şirket kurmalı tarladan halka dagitmali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle