Türkiye ile nükleer alanda iş birliği yapmak için sıraya girdiler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 'Sinop projesinde Rosatom ile işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye nükleer pazarına yatırım yapmak isteyen, Çin ve Güney Kore gibi başka ülkeler ve şirketler de var' dedi.

GİRİŞ 25.03.2024 17:05 GÜNCELLEME 25.03.2024 17:22
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Bayraktar, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu'ndaki konuşmasına, Moskova'da meydana gelen terör saldırısında hayatı kaybedenler için taziyelerini ileterek başladı.

Geçen yıl Dubai'de toplanan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde (COP28), dünyada 2050 yılına kadar nükleer enerji kapasitesinin 3 katına çıkarılması gerektiğinin vurgulandığını anımsatan Bayraktar, "Bu büyük bir sorumluluk. Pek çok şey gerektiriyor, nükleer enerji programımızla da oldukça uyumlu." dedi.

Türkiye'nin büyüyen bir ülke ve enerji pazarı olduğunu kaydeden Bayraktar, "Ekonomimiz büyüyor ve endüstriyel büyümemizi ve talep artışımızı karşılamak için enerjiye ihtiyacımız var. Son 20 yılda enerji talebimiz elektrik ve gaz türünde 3 katına çıktı. Ancak geleceğe baktığımızda da önümüzdeki 20 yıl boyunca her yıl ortalama yüzde 4'lük bir enerji talebi artışı bekliyoruz. Bu da elektrik piyasasında pek çok değişiklik yapılmasını gerektiriyor." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin artan talebini yeşil enerjiden karşılamak istediklerini ifade ederek, "Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ve enerji verimliliğinde büyük bir potansiyelimiz var ancak kesinlikle nükleer enerjiyi de enerji karışımımıza eklememiz gerekiyor." diye konuştu.

"HEDEFİMİZ 2035'DE 7,2 GİGAVAT NÜKLEER KAPASİTEYE ULAŞMAK"

Bayraktar, Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çalışmaların devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akkuyu'da aynı anda 4 reaktör inşa ediliyor ama aynı zamanda hedefimiz 2035'de 7,2 gigavat nükleer kapasiteye ulaşmak ve 2050'de 20 gigavat nükleer enerji üretimine sahip olmak istiyoruz. Akkuyu'nun 4,8 gigavat olduğunu düşünürseniz, bu da Sinop'ta 4 reaktör daha, Trakya bölgemizde 4 reaktör daha inşa etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde 5 gigavat civarında küçük modüler reaktörlere yöneleceğiz."

Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin önümüzdeki birkaç yıl boyunca küçük modüler reaktörlere odaklanacağını dile getirerek, "Bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Küçük modüler reaktörler, karbon nötre geçiş için oldukça önemli." dedi.

Nükleer enerjinin sadece bir trend olmadığını, Türkiye'nin enerji güvenliği için, 2053'te net sıfır hedefine ulaşmak için de önemli olduğunu ifade eden Bayraktar, "Bu nedenle Akkuyu'yu inşa ediyoruz ancak Sinop projesinde Rosatom ile işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye nükleer pazarına yatırım yapmak isteyen, Çin ve Güney Kore gibi başka ülkeler ve şirketler de var." ifadelerini kullandı.

"NÜKLEER GELECEKTİR"

Türkiye'nin gelişen sanayisi ve insan kaynağıyla bu tür projelerde yer alabileceğini dile getiren Bayraktar, "Rosatom ve yurt dışındaki ilgili özel kuruluşlarla işbirliğimiz Türkiye'nin sanayi tarafındaki gelişimini iyileştirmemizi sağlıyor. Rosatom ile çok önemli bir yerlileştirme programımız var ve Türkiye'de nükleer enerji için bir ekosistem inşa ediyoruz." diye konuştu.

Bayraktar, konuşmasının ardından nükleer enerjinin geleceğine ilişkin soruyu, "Daha iyi ve parlak bir geleceğe sahip olmak için küresel sorunlarla ortaklaşa mücadele etmemiz, özellikle küresel ısınmayla başa çıkmak ve karbon nötr hedefine ulaşmak için bu konuda çok yoğun bir işbirliği yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Nükleer gelecektir. Daha iyi bir geleceğe sahip olmak için ideolojik tartışmalardan kaçınmamız ve ticari kısıtlamalar, mali yaptırımlar gibi tüm yapay engelleri ortadan kaldırmamız gerektiğini düşünüyorum." diye yanıtladı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Ülkemi uyarıyorum 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye taşınabilir mini nükleer cep telefonu bataryası kadar küçültebilen Çinden mini nükleer enerji teknoloji transferi şartını da koymakı ,devir mini nükleer teknolojiye kaydı
    Cevapla
  • Ülkemi uyarıyorum 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye taşınabilir mini nükleer cep telefonu bataryası kadar küçültebilen Çinden mini nükleer enerji teknoloji transferi şartını da koymakı ,devir mini nükleer teknolojiye kaydı
    Cevapla
  • Önder 1 ay önce Şikayet Et
    Bize kesinlikle nükleer ve başka alanlarda teknoloji ve know how transferi yapacak ülke lazım.İsleri buna göre vermeli yoksa bastır parayı yaptır olmaz.Birseyler öğrenmemiz lazım Bunlar fırsat.Kacirmamaliyiz.Tek bir ülkeye bağlanmak akıllıca değil.Buyukler duyun sesimizi.
    Cevapla
  • Mpt68 1 ay önce Şikayet Et
    Nükleer teknolıji bizde yok batılı ülkeler vermiyor Rusya duşında sebep sonuç
    Cevapla
  • Mizah 1 ay önce Şikayet Et
    İlk elektrik 2023'te üretilecekti ama santral bir türlü bitemiyor. Bu işte bir terslik var. Hala elektrik üretebilmekten çok uzak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle