Merkez'in faiz artışı ne anlama geliyor? Piyasaların ilk tepkisi bu oldu!

Merkez Bankası, politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırdı. Analistler, MB'nin bu kararla enflasyonla mücadelede kararlı duruşunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

GİRİŞ 21.03.2024 17:08 GÜNCELLEME 21.03.2024 18:43
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, sürpriz bir kararla politika faizinde 500 baz puan artırıma giderek, faizi yüzde 50 seviyesine çekti. 

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı, Haber7'ye Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

Bu kararın TL varlıklarına ilgiyi artırabileceğine dikkat çekti.

500 BAZ PUAN ARTIRIM NE ANLAMA GELİYOR?

Merkez Bankası'nın 500 baz puan faiz artırımına gitmesinin piyasalar için sürpriz bir karar olduğuna işaret eden Bal, "Son dönemdeki enflasyon verisi ve iç talebin gücünü koruması gibi etkenler nedeniyle Merkez Bankası'ndan ek sıkılaştırma hamleleri bekleniyordu ancak faiz artırımının Nisan veya Mayıs ayında olması öngörülüyordu" diye konuştu. Merkez Bankası'nın piyasada oluşan beklentiye erken yanıt verdiğine dikkat çeken Bal, "Merkez Bankası enflasyonu düşürme noktasında ne kadar kararlı olduğunu gösterdi" dedi.  Merkez Bankası'nın şahin tonda yönlendirmelere devam ettiğinin altını çizen Bal, "Merkez Bankası karar metninde enflasyonda istenen düşüş olmadığı takdirde faiz artırımına gideceği mesajını yineledi" diye konuştu. Bal, yüzde 36 olan yıl sonu enflasyon hedefine yakın bir oranın yakalanabileceğinin altını çizdi.

"TL VARLIKLARI POZİTİF FİYATLANDI"

Faiz kararı sonrası borsada yukarı yönlü bir hareket olduğuna işaret eden Bal, artıda seyreden bir borsa olduğunu belirtti. "Aslında ek sıkılaşma adımları büyümenin yavaşlamasına dolayısıyla da karlılıkların azalması anlamına gelir. Bu durum aslında kısa vadede borsayı negatif de etkileyebilirdi ancak Merkez Bankası'nın kararlı duruşunun yabancı yatırımcıyı borsaya çekeceği beklentisi ile TL varlıkları pozitif fiyatlandı" diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 17
  • Ekonomi 1 ay önce Şikayet Et
    Ben biliyorum ne anlama geliyor.. 2 yıl sonra balon patlayacak ellerinde kalacak. 2 Kemal derviş vakası yaşayacağız.
    Cevapla
  • Lokman 1 ay önce Şikayet Et
    Offfff offff
    Cevapla
  • Baykar bmc 1 ay önce Şikayet Et
    Artık piyasa ekonomi araçları 3 senede nasıl bozulduysa maşallah 4000 baz puan faiz arttı yinede dolarda yükselme devam ediyor. Rusya Ukrayna savaşteyken bile 1000 baz puan işe yaramıştı gördüğüm savaştan çok daha kötü durumda olmamız Allah sonumuzu hayreylesin inşallah
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 1 ay önce Şikayet Et
    Hükümet karar versin hangisi sebep hangisi sonuç iki yaptığı tamamen birbirinden farklı biri doğru ise öbürü yanlış
    Cevapla
  • Sadık 1 ay önce Şikayet Et
    Bir yorumcu faiz haram diyor, doğru Türkiye şeriat kanunlarıyla yönetilmiyorki. Aldığımız maaşlar bile, bankalara yatıyor, faize bulaşıyor, bankalar promosyon veriyor, hangimiz almıyoruz, o bankalar gel beni tercih et diyor, sistem böyle, istesekte, istemesekte dolaylıda olsa faize bulaşıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle