Piyasalar Fed'e odaklandı! Altın bu haberi bekliyor...

ABD Merkez Bankası bugün TSİ 21:00'da faiz kararını açıklayacak. Fed Başkanı Powell'ın faiz indirimleriyle ilgili mesajları altın fiyatlarının yönünü belirleyecek.

GİRİŞ 20.03.2024 15:55 GÜNCELLEME 20.03.2024 15:56
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına ve Powell'ın mesajlarına odaklandı. ABD Merkez Bankası bugün TSİ 21:00'da faiz kararını açıklayacak.  

Powell'ın faiz indirimlerine ilişkin mesajları altın fiyatlarının yönünü belirleyecek.

Peki powell şahin mi yoksa güvercin tonda mı konuşur, piyasalar ne bekliyor?

Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, Haber7'ye değerlendirdi.

PİYASALARIN GÖZÜ FED'DEN GELECEK KARARDA

"Küresel piyasalarda nefesler tutuldu" diyen Ürkün, faiz indirim beklentisi olmadığını belirtti. Piyasalar için faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına dair mesajların önemli olacağını belirten Ürkün, "Powell'ın TSİ ile 21:30'da gerçekleştireceği basın toplantısında vereceği mesajların şahin mi yoksa güvercin tonda mı olacağı piyasalar için oldukça önemli" diye konuştu.

Powell'ın mesajlarına odaklanılması gerektiğine işaret eden Ürkün, enflasyonun halen istenen düzeyde olmamasının, enflasyonda yapışkanlık hikayesinin öne çıktığını gösterdiğine işaret etti. "Powell'ın enflasyon verisine göre hareket edeceklerine dair mesaj vermesini öngörüyorum" dedi.

Faiz indirim seçeneğinin halen masada olduğuna ilişkin açıklamaların devamının gelmesinin de piyasalar için kritik olduğuna dikkat çeken Ürkün, faiz indirimi için piyasa beklentisinin Temmuz ayı olduğunu belirtti. "Faiz indirim beklentilerinin korunacağı bir Fed toplantısı bekliyorum" diye konuştu.

ALTIN YATIRIMCISININ GÖZÜ FED'DE

Ons altın için bugünün kritik olduğuna dikkat çeken Ürkün, piyasaların Fed'den bu yıl en az iki faiz indirimi beklediğini, bu beklentinin aksi bir mesaj gelmemesi durumunda ise Fed ve piyasa beklentisinin eşitleneceğini belirtti.

Powell'dan güvercin tonda bir mesaj gelmesi durumunda ons altında yukarı yönlü hareketin devam edeceğini vurgulayan Ürkün, ons altında yukarda 2 bin 165 doların kritik olduğunu ifade etti. "Bu seviye sonrası takip edilecek seviye 2 bin 195 dolar. Daha sonrasın da 2 bin 200 ve 2 bin 250 dolar seviyelerini görebiliriz" dedi. 

Gram altın tarafını da değerlendiren Ürkün, Dolar/TL'nin hareketinin zayıf olduğunu, dolayısıyla da gram altının yönünü ons altının belirleyeceğini vurguladı. "Gram altının 2 bin 200 TL üzerinde kalıcı olup, olmayacağı önemli. Eğer bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanırsa yeni zirveler görülür" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI YARIN

Merkez Bankası yarın saat 14:00'da faiz kararını açıklayacak.

Uluslararası kuruluşlardan son günlerde gelen raporlar Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği yönünde.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceğini beklediğini belirten Ürkün, Merkez Bankası'nın bir süre daha enflasyon verisini izleyeceğinin altını çizdi.

Kredi kartlarına yönelik yapılan düzenlemelerin devam etmesini öngördüğünü ifade eden Ürkün, Merkez Bankası'nın bir süre daha faiz artırımı yerine miktarsal sıkılaşma adımları atabileceğini vurguladı. "Enflasyon istenen düzeyde gerilemez ve kurdaki hareketin önü kesilemezse bir seçenek olarak faiz artırımı tekrar gündeme gelebilir" dedi.

BORSADA TEKNİK SEVİYELER NELER?

Borsada satış baskısının sona erdiğine işaret eden Ürkün, "Borsada dün bankacılık endeksi öncülüğünde yukarı yönlü bir hareket geldi. Bu hareketin Merkez Bankası'nın alacağı kararlara odaklı oluştuğunu düşünüyorum" diye konuştu. 8 bin 700 ve 8 bin 740 puan seviyesinin kritik olduğuna işaret eden Ürkün, 8 bin 920 puan üzerinde kapanışların olması halinde, 9 bin puan üzerine doğru bir hareketin yaşanacağına işaret etti. Seçim sonrası borsada yabancı sayısında ivmelenme olacağına dikkat çeken Ürkün, "9 bin 150 puanının geçilmesiyle beraber 9 bin 450 puanın test edilmesini bekleyeceğiz. 9 bin 450 puan sonrası borsada 10 bin puan yolculuğu başlayabilir" diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 7
  • 111 1 ay önce Şikayet Et
    Altın bu gece düşebilir (ytd)
    Cevapla
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    herkes spekülasyon yapıp altın fiyatlarını yükseltmek için uğraşıyor sanki.düğün yapacaklara ALLAH (CC) yardım etsin inşallah
    Cevapla
  • Duaran 1 ay önce Şikayet Et
    Bence Mekez bankası ve fed faiz kararlarını durağan olarak devam edecekler altın iki binin altını test eder dolar ve euroda daha çok gevşeme olacaktır tahminim.
    Cevapla
  • Osmanlı 1 ay önce Şikayet Et
    Altın 2 bin altı çok komiksin ismin gibi Duaran
    Cevapla
  • Maya 1 ay önce Şikayet Et
    Sabit karari vericek
    Cevapla
  • Arif¹ 1 ay önce Şikayet Et
    Ons olarak altın değeri düştüğü halde.bizim dolar kuru ve aç gozlyluhunuz den altın düşmüyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle