Dolarda 'Gizli Rapor' detayı! Seçim öncesi ne yapacaklarını şaşırdılar

Her seçim döneminde olduğu gibi 31 Mart seçimleri öncesinde ekonomiye ilişkin spekülatif haberler yine arttı. Kur beklentileri havada uçuşurken, Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi, ‘gizli rapor’ gibi sunuldu.

GİRİŞ 20.03.2024 14:06 GÜNCELLEME 20.03.2024 15:11
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Yerel seçim öncesinde en fazla spekülasyona maruz kalan alanların başında ekonomi geliyor.

GİZLİ RAPOR YALANI

Kur beklentileri havada uçuşurken. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi, gizli rapor gibi sunuldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birçok söylemi de çarpıtıldı. Kura müdahale edileceği, vergi artışına gidileceği söylentisi yayıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Seçim arifesinde belirsizlik, güvensizlik yaratmaya yönelik belli ki kasıtlı üretilen bir takım spekülasyonlar. Vatandaşa da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız. OVP'de maliye politikası ile ilgili ortaya koyduğumuz vizyon neyse onu uygulayacağız” açıklamasında bulunmuştu

Ekonomik gerçeklikten uzak söylemlerdeki amaç hem borsa hem de kurda hareketlilik yaratmak, vatandaşı paniğe sevk ederek piyasa istikrarını riske atmak. Peki ortaya atılan iddialar ne kadar gerçekçi?

"BUNLARIN HİÇBİR ŞEKİLDE İKTİSADİ BİR TEMELİ, RASYONEL TEMELİ YOKTUR"

Konuyu TRT Haber'e değerlendiren AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi, yapılan spekülasyonları yersiz bulduğunu söyledi.

Develi, şöyle devam etti:

"Bunların hiçbir şekilde iktisadi bir temeli, rasyonel temeli yoktur. Neden diyeceksiniz? Bakın son süreçte Türkiye'de cari dengede bir iyileşme söz konusu. Aynı şekilde CDS'de bir düşüş söz konusu. Bunun yanı sıra aynı zamanda da biliyorsunuz artık kredi değerlendirme kuruluşları Türkiye'ye dair not artışları başlatmış durumda. Diğer taraftan Türkiye'nin gri listeden çıkarılması sürecinin haziran gibi tamamlanmasını bekliyoruz. Bunların hepsi TL'nin daha güçlü olması için gerekli olan gelişmeler."

BİRÇOK HABER YALANLANDI

Seçimlere sayılı günler kala artan spekülatif haberler, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin de gündeminde. Son dönemde birçok haber yalanlandı.

"YETKİLİLER HARİCİNDEKİ BEYANATLARI CİDDİYE ALMAMAK GEREK"

Sermaye Piyasası Kurulu da yanıltıcı haber yapanlarla ilgili suç ihbarında bulundu.

Uzmanlar, yaratılan bu bilgi kirliliğine karşı vatandaşları uyarıyor.

Sermaye Piyasaları Uzmanı Arif Ünver, "En nihayetinde algının bozulması birtakım yapılan, grupların işine gelebiliyorken, ülke menfaatleri açısından da zarar verebilecek kısa vadeli fiyatlamaların oluşmasına zemin hazırlıyor. Dolayısıyla aslında bu sosyal bir bilinç. Finansal okur yazarlık seviyenizin düşük olduğunu düşünüyorsanız, sosyal medyada özellikle altını çiziyorum yetkili merci ve bunların temsilcileri haricindeki profillerin beyanatlarını çok ciddiye almamanız gerekiyor." dedi.

KAYNAK: TRT HABER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 70
  • Emrah 1 ay önce Şikayet Et
    Sabit kur yapsın devlet bak sen o zaman neler değişecek neler Kanepede oturmuş yazıyorum fazla bir bilgim yok ama kira ve faturalara çalışmaya devam. Garip hep gariptir.
    Cevapla
  • Acı gerçek 1 ay önce Şikayet Et
    Ülkede iğneden ipliğe ne varsa Dolarla ölçülür bir tık artması bir tık zam demek olan bu. Dolar artar Petrol artar nakliye artar herşey artar SONUÇ?????
    Cevapla
  • Türk Hakan’ı 1 ay önce Şikayet Et
    Niye düşmüyor dolar hani faizleri artırınca dolar düşerdi. Faiz 60 geçti reelde görünen 45 nasıl olacak bu
    Cevapla
  • mmed 1 ay önce Şikayet Et
    Vatandaşım döviz alması yasaklanmalı yurt dışına ham altın satışı yasak olmalı. İşlenmiş altın satış şartı da ithalata bağlı olmalı yani ithal et işle ve katma değerli şekilde sat 2030 sürecinde akıllı devletler ve küresel şirketler değerli maden topluyor çünki sistem çökecek az kaldı.
    Cevapla
  • mmed 1 ay önce Şikayet Et
    Bazı hususlarda devletin ve kamu nun menfaati için diktatörlük lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle