TEPAV'dan Merkez Bankası'na faiz çağrısı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) para politikası değerlendirme notunda politika faizinin 500 baz puan artırılması ve verilere bağlı olarak ilave sıkılaştırma yapılabileceğinin belirtilmesi gerektiğini söyledi.

TEPAV'dan Merkez Bankası'na faiz çağrısı
TEPAV'dan Merkez Bankası'na faiz çağrısı
GİRİŞ 20.03.2024 10:00 GÜNCELLEME 20.03.2024 10:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yurt içinde piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklanırken, her ne kadar ortalama beklentiler faizin sabit tutulacağına işaret etse de farklı aktörlerin faizlerin artırılması yönünde beklenti ve çağrıları bulunuyor.

Faizin artırılması yönündeki son çağrı TEPAV'dan geldi. TEPAV Makroekonomi Çalışma Grubu'nun hazırladığı para politikası değerlendirme notunda politika faizinin 500 baz puan artırılması gerektiği ifade edildi.

Raporda verilere bağlı olarak ilave sıkılaşma yapılabileceğinin belirtilmesi gerektiği de söylendi. TEPAV ekonomistleri para politikasındaki dengesizlikleri gidermek amacıyla politika faizindeki artışın özellikle mevduat faizlerine yeterince yansımasını ve kredi piyasasının daha sağlıklı çalışmasını temin edecek düzenlemeler yapılması ve aktarım mekanizmasının işleyişinin kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

Enflasyon bekleyişlerinde TCMB'nin enflasyon tahmini ile olan uyumsuzluktaki artışın ve döviz kurunda gözlenen yukarıya doğru baskının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen TEPAV ekonomistleri bu çerçevede iktisadi temelleri sağlamlaştıracak bir dizi adım atılarak son zamanlarda gözlenen hareketlerin güçlendirilmiş temellerden geçici sapmalar olduğuna ekonomik birimlerin ikna edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

TEPAV ekonomistleri notlarında "Rasyonele dönüş sürecinin kapsamlı bir programa dönüştürülmesine yönelik güçlendirici adımlar bir an önce atılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • DATÇALI 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) siz faizi artır diyerek ne yapmak istiyorsunuz Enflasyonumu düşüreceksiniz yoksa DEVLETİ ve VATANDAŞIMI soyacaksınız. Enflasyonun düşük olduğu ülkelerde FAİZLER daha düşük seviyededir, ayrıca ÜRETİMİ artırmadan ENFLASYON belasından kurtulamazsınız, bu sebeple ŞİRKETLERİN FAİZDEN para kazanmasının önüne geçmek gerekir.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    10000 bine sabitlesin direkt bu nedir 500 baz puan artış yok artık...
    Cevapla