Piyasaların gözü merkez bankalarında! Borsa ve altını nasıl etkileyecek?

Bu hafta içerde ve dışarda merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. Yarın Fed, Perşembe günü de Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Peki piyasalar ne bekliyor, borsa ve altında yön ne olur?

GİRİŞ 19.03.2024 13:33 GÜNCELLEME 19.03.2024 13:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Küresel piyasalarda gözler merkez bankalarının faiz kararlarına çevrildi.

ABD Merkez Bankası, yarın faiz kararını duyuracak. Fed Başkanı Powell'ın mesajları özellikle altın fiyatlarına yön verecek.

İçeride ise Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

Ekonomist Doç. Dr. Murat Turgut, Haber7'ye yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın faiz artırım ihtimalinin zayıf olduğunu belirtti. Borsa ve altında yönün yukarı olduğuna dikkat çekti. 

PİYASALAR MERKEZ BANKALARINA ODAKLANDI

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit bırakmasını beklediğini ifade eden Turgut, "Son gelen veriler sonrası 250 baz puan bir artırım beklenebilirdi ancak Merkez Bankası'nın kredi kartlarıyla ilgili yaptığı düzenleme sonrası kısa vadede faiz artırımı zayıf bir ihtimal" dedi. Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeleyi mikro düzenlemelerle yürüttüğüne dikkat çeken Turgut, faiz oranlarının bir süre daha sabit kalacağını öngördüğünü belirtti. "Tüketici harcamalarının frenlenmesi ve soğutulması bakımından kredi kartı düzenlemeleri faiz artırımları kadar önemli" diye konuştu.

"SEÇİM SONRASI YABANCI YATIRIMCI SAYISI ARTACAK"

Borsa İstanbul'da 8 bin 750 puan seviyelerinin kritik olduğuna işaret eden Turgut, "Piyasanın bugün artıda kapatmasını bekliyorum" dedi. Borsada temettü dönemi olduğuna dikkat çeken Turgut, temettü ve seçim sonrası borsada ana trendin yukarı yönlü olduğunun altını çizdi.

"Seçim sonrası ekonominin biraz daha soğuyacağını göz önüne alırsak, yabancı yatırımcı sayısında ivmelenme olacaktır. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye'ye ciddi bir para akışı bekleyebiliriz" diye konuştu. 

Borsa yatırımcısına tavsiyelerde bulunan Turgut, kısa vadede borsanın yatay seyredeceğini belirtti. 8 bin 750 puan seviyesinin borsada kalıcı olup, olmayacağının önemli olduğunun altını çizen Turgut, "Bu seviyede kalıcı olunması halinde borsa 9 bin puanın üzerine atar" dedi. Yatırımcıların kredi ile değil öz kaynakla yatırım yapması gerektiğini ifade eden Turgut, küçük yatırımcının kısa vadeli alım satımlardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

MAKAS FARKI NASIL EN AZA İNER?

Vatandaşların altına talebinin oldukça yüksek olduğunu hatırlatan Turgut, ons altın tarafında uzak bir çekilme olacağını ancak Dolar/TL'deki yükselişinin gram altını yukarı taşıdığını belirtti. Makas farkını en aza indirmek isteyen vatandaşlara önerilerde bulunan Turgut, borsada işlem gören Altın S1 Sertifikasında alım satım farkının yok denecek kadar az olduğunun altını çizdi. "Yatırımcılar Altın S1 Sertifikasını mutlaka değerlendirmeli" dedi. Altında geri çekilmelerin alım fırsatı olduğuna işaret eden Turgut, altın fiyatlarında yönün yukarı olduğunun altını çizdi.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 2
  • Ryth 1 ay önce Şikayet Et
    Yükselene fiyatların önü alınamayınca tüketiciyi kısıtlamak en mantıklı çözüm oluyor sanırım.
    Cevapla
  • bursadan 1 ay önce Şikayet Et
    o altını yukarı çeken canlıları Allaha havale ediyorum hem faiz kullanmayın diyorsunuz bizde altın ile eşten dostan borç işini hallediyoruz sizde gidip altını sebepsiz yere yükseltenlere sesinizi çıkartmıyorsunuz
    Cevapla