Tüm çalışanları ilgilendiren izin parası kararı! Düzenleme iptal edildi

Anayasa Mahkemesi, Deniz İş Kanunu'nda yer alan yıllık izin ücretinin ödenmemesiyle ilgili düzenlemeyi iptal etti. İşçilerin haklarını korumak adına alınan bu karar, iş hukuku alanında önemli bir değişikliğe neden olabilir.

GİRİŞ 18.03.2024 10:37 GÜNCELLEME 18.03.2024 10:54
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi, milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir karara imza attı. İş Kanunu, Türk Borçlar Kanunu ve Basın İş Kanunu'nda kullanılmayan izin ücretlerinin ödenmesi konusunda hiçbir şart bulunmazken Deniz İş Kanunu'nda ise işverenin haklı sebeple iş akdini feshetmesi hallerinde kullanılmayan izin ücretinin ödenmeyeceği öngörülüyor. Yargıtay bu hükmün Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için başvurdu. AYM başvuruyu haklı bularak düzenlemeyi iptal etti.

İPTAL BAŞVURUSU YARGITAY'DAN

İşçi ve işveren arasındaki davalara bakan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yaptı. AYM başvuruyu kabul etti.

AYM KARARI

AYM kararında, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, 4857 Sayılı İş Kanunu ve 5953 Sayılı Basın İş Kanunu’nda kullanılmayan yıllık izne ilişkin ücretin işçiye ödenmesi bakımından sözleşmenin sona erme nedenine bağlı bir şart öngörülmediği halde Deniz İş Kanunu’nda şart bulunduğuna dikkat çekildi.

Deniz İş Kanunu’na göre işçinin ne zaman izin kullanacağına işverenin karar verdiği vurgulanan kararda, iznin kullanılmasından önce iş akdinin 14’üncü maddenin (I) numaralı bendindeki sebeplere bağlı olarak feshedilmesi durumunda işçinin Anayasal güvence altına alınan dinlenme hakkını kullanmamış olacağı dile getirildi.

Anayasa Mahkemesi bu gerekçelerle Deniz İş Kanunu’nun 40’ıncı maddesinin yedinci fıkrasını iptal etti. AYM, yasal boşluk doğmaması için yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar 6 ay süre verdi. AYM’nin iptal kararı 14 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

YILLIK İZİN ÜCRETİ ARTIK İŞÇİLERE ÖDENECEK

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, Deniz İş Kanunu'nda yapılan düzenlemeye son veriyor. Artık işçiler, hak ettikleri yıllık izin ücretini alabilecekler. Yargıtay'ın başvurusu sonucu alınan bu karar, iş hukuku alanında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

YARGITAY'IN İPTAL BAŞVURUSU

Yargıtay, Deniz İş Kanunu'nda yer alan ve işçilere izin ücreti ödenmesini engelleyen düzenlemeye itiraz etti. Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Yargıtay, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

AYM KARARI VE İŞÇİ HAKLARI

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar, işçi haklarını koruma adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Artık Deniz İş Kanunu'nda yer alan düzenleme iptal edilmiş durumda. Bu durum, işçilerin yıllık izin süreleri boyunca hak ettikleri ücreti almalarını sağlayacak.

YASAL DÜZENLEME VE GELECEK SÜREÇ

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte, Deniz İş Kanunu'nda yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yasal boşlukların oluşmaması adına 6 aylık bir süre verilmiş durumda. Yeni düzenlemeyle birlikte işçilerin hakları korunacak ve iş hukuku alanında daha adil bir ortam sağlanacak.

KAYNAK: HABERTÜRK/AHMET KIVANÇ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • Osmanlı Başkenti 1 ay önce Şikayet Et
    Nankör olma kötü düşünme hayırlı ramazanlar
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    İzinde ücret de haktır..
    Cevapla
  • Hayatdan haber 1 ay önce Şikayet Et
    Hastanelerde işçi kadrosunda masa başında çalışıyorlar ikramiye alıyorlar Hizmetli memur görev tanımı yok Bu ülkede illaki var baba yiğit Hizmetli memur ya memur olsun yada işci derdine derman olsun
    Cevapla
  • çorumlu 1 ay önce Şikayet Et
    masa başında oturarak işçilik yapıp memurdan bile fazla maaş alıyorlar işçi arazide, madende fabrikalarda çalışıyorsa işçidir
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    memursun anladık
    Cevapla
  • Ramiz 1 ay önce Şikayet Et
    Valla işcì hakları insan hakları kadar önemli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle