Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında bu yıl 50 firma desteklenecek

Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamak amacıyla uygulanan "Yeşil Dönüşüm Destek Programı"ndan yıl sonuna kadar 50 firmanın yararlandırılması hedefleniyor.

Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında bu yıl 50 firma desteklenecek
Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında bu yıl 50 firma desteklenecek
GİRİŞ 14.03.2024 12:35 GÜNCELLEME 14.03.2024 12:35

ürkiye, ekonomisini teknolojiden güç alarak geliştirmeye kararlı. Bu doğrultuda da yüksek teknolojili ürün üreten şirketler desteklenerek sahaya daha çok sayıda ve daha güçlü katılım sağlanması amaçlanıyor.

Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) yeşil dönüşümünü verimli şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamak amacıyla uygulanan "Yeşil Dönüşüm Destek Programı"ndan yıl sonuna kadar 50 firmanın yararlandırılması hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı'na göre, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli şekilde gerçekleştirmelerine katkı amacıyla desteklenecek firma sayısı 2025'te 75'e, 2028'de 200'e çıkarılacak.

Desteğin hedefi:

Plan döneminde yürütülecek çalışmalarla verimlilik alanındaki uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi, teknoloji odaklı, rekabetçi, sürdürülebilir, yerli ve milli bir sanayi yapısının oluşması, ekonominin verimlilik esaslarına katkı sağlayacak uygulama, politika ve stratejiler geliştirilmesi, bunların ülke düzeyinde uygulanmasının sağlanması hedefler arasında yer alıyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERE YÖNELİK ÇAĞRI PROGRAMLARI ARTACAK

Bu kapsamda, orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında yerli üretim kabiliyetlerinin artırılmasına ve sanayide yeşil dönüşümün sağlanmasına yönelik destek programlarının artırılarak sürdürülmesi planlanıyor.

ÇAĞRI SAYISI ARTIRILACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın belirlediği orta-yüksek ve yüksek teknolojili öncelikli ürün listesindeki malzeme ve teçhizata ilişkin yatırımların desteklenmesine yönelik uygulanan "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" kapsamında açılan çağrı sayısının da artırılması öngörülüyor.

Söz konusu listede yer alan ürünlerin AR-GE'sini yapmayı veya üretmeyi amaçlayan projeler için bu yıl itibarıyla 6 çağrı açılacak.

BU SAYININ 2025'TE 7, 2028'DE 13'E YÜKSELTILMESİ PLANLANIYOR

Model fabrikaların sayısı yıl sonunda 12'ye ulaşacak

Ayrıca, Türkiye'de 8 olan yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezi (model fabrikalar) sayısının, yıl sonunda 12'ye ulaştırılması hedefleniyor.

FIRMA SAYISI

Bu fabrikalarda öğren-dönüş programları ve danışmanlık hizmetleri çerçevesinde hizmet alan firma sayının yıl sonunda 1.700 olması planlanırken sayının 2025'te 2 bin 50'yi, 2028'de 2 bin 800'ü bulması bekleniyor.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.