Türkiye silah ihracatında 11'inci sıraya yükseldi

SSB Başkanı Haluk Görgün, 2018-2022 aralığında küresel büyük silah ihracatının yüzde 1,1'ini gerçekleştirip, 12'nci sırada yer alan Türkiye'nin 2019-2023 aralığında bu oranı yüzde 1,6'ya çıkararak 11'inci sıraya yükseldiğini duyurdu.

GİRİŞ 14.03.2024 10:01 GÜNCELLEME 14.03.2024 10:35
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI), küresel silah transferine ilişkin yeni raporu yayımlandı.

Yapılan araştırmaya göre, 2018-2022 aralığında küresel silah ihracatının yüzde 1,1’ini gerçekleştirip 12’nci sırada yer alan Türkiye, 2019-2023 aralığında bu oranı yüzde 1,6’ya çıkararak 11’inci sıraya yükseldi.  Türkiye, raporda karşılaştırılan dönemler arasında silah ihracatını yüzde 106 arttırdı.

11 Mart’ta yayımlanan rapora göre dünyanın en büyük 10 silah ihracatçısı; ABD, Fransa, Rusya, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Çin, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya ve İsrail olarak sıralandı.

SİLAH İTHALATI YÜZDE 29 ORANINDA GERİLEDİ

Türkiye’nin en fazla silah ihracatı yaptığı ülkeler; yüzde 15 ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzde 13 ile Katar ve yüzde 11 ile Pakistan olarak sıralandı. Türkiye, Sahra Altı Afrikası bölgesine de yüzde 6,3 ile en çok silah tedarik eden 4’üncü ülke oldu.  Nijerya’ya yapılan savaş helikopteri satışları ve bölgedeki ülkelere eğitim uçağı ve İnsansız Hava Aracı (İHA) teslimatı, bu sıralamada etkili oldu.

Türkiye, BAE, Bahreyn ve Bangladeş’in en çok silah satın aldığı 2’nci ülke oldu. SIPRI araştırmasına göre dünyanın en büyük 17’nci silah ithalatçısı olarak yer alan Türkiye’nin, söz konusu yıllar arasındaki ithalatı ise yüzde 29 oranında düştü.

Haluk Görgün

“TÜRKİYE MARKASINI GÜÇLENDİRECEĞİZ”

SIPRI araştırmasını değerlendiren Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, yaptığı açıklamada, “Küresel Güç Türkiye vizyonu doğrultusunda; savunma ve güvenlik teknolojilerinde uluslararası platformlarda Türkiye markasını güçlendirmek, bu alanda lider ve yol gösterici bir ülke konumuna erişmek için var gücümüzle çalışıyor, hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Savunma sanayisi olarak, gerçekleştirdiğimiz atılımlarla her geçen gün bu verileri daha da yukarı taşımaya; Türk savunma sanayisini “Güçlenen Türkiye’nin Yükselen Yıldızı” haline getirmeye kararlıyız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle vurguladığı ihracat politikasının her zaman en büyük destekçisi olmak, ihracat noktasında ülkemize en yüksek katma değeri sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 33
  • Salih yildırım 1 ay önce Şikayet Et
    Ülke konkordato ilan etmiş, Bunlar hala tabanına masal anlatıyor arkadaşlar.
    Cevapla
  • Aytunç kurt 1 ay önce Şikayet Et
    Burhan aklını kullanmakla ilgili gerçekten sorunun var. islamın ve imanın şartlarında yaşadığın devletin laik olması ve bunu desteklemen senin müslüman olmanı engeller diye bir şart mı var? Akıl edeceksin. Allah ın verdiği akılla kanunları koyacaksın. Devletin dini olmaz.Din insan ile Allah arasındadır devlet ibadet etmez insan ibadet eder. Devletin dini adaletidir.
    Cevapla
  • Aytunç kurt 1 ay önce Şikayet Et
    Muhammed Enes boş yapan ve aklını kullanmayan sensin. O ayet yahudilere inmiştir. Kuranı Kerim de her suç için bir ceza varmıdır?Yoktur. Kuran anayasa gibidir. Aklını kullan adaletle hükmet der. Müslüman bunu yaparsa zaten Allah ın hükmünü uygulamış olur.
    Cevapla
  • Aytunç kurt 1 ay önce Şikayet Et
    Muhammed Enes Yeşil valla boş yapmışsın. O ayet yahudiler için inmiştir. Aklını kullandığını sanıyosun fakat kullanamıyosun. Her suçun karşılığı Kuranı kerim de mevcut mu? Hayır. O zaman zamanımızda oluşan suçlara nasıl ceza keseceksin? din adamları mı ceza verecek hakimler yerine kim kanun koyacak meclis yerine din adamlarımı kanun koyacak? Müslümanın Aklı + adalet=Allah cc kanunu.
    Cevapla
  • Aytunç Kurt 1 ay önce Şikayet Et
    Muhammed Enes Yeşil valla boş yapmışsın. O ayet yahudiler için inmiştir. Aklını kullandığını sanıyosun fakat kullanamıyosun. Her suçun karşılığı Kuranı kerim de mevcut mu? Hayır. O zaman zamanımızda oluşan suçlara nasıl ceza keseceksin? din adamları mı ceza verecek hakimler yerine kim kanun koyacak meclis yerine din adamlarımı kanun koyacak?Akıl + adalet= Cenab-ı Allah'ın kanunu
    Cevapla
  • Muhammed Enes Yeşil 1 ay önce Şikayet Et
    Aytunç Kurt, boş yapmışsın! Bence senin aklını kullanmakla ilgili sorunun var! Maide 44'te açıkça, der Allah'u Teâlâ: "Benim hükümlerimle bile isteye hükmetmeyen kafirlerin ta kendileridir! " Bunun üstüne söz söylenmez! Din, her şey ile ilgilidir. Önce bunu öğren. Allah'ın kanunları geçer Allah'ın mülkünde! Sen kimsin de senin kanunların geçecek?! Bu mülkün sahibi Allah'tır. Hüküm Allah
    Cevapla
  • Camal 1 ay önce Şikayet Et
    Emeklisini açlıktan gebertmede de 1 sırada ama
    Cevapla
  • Hüseyin Çavuş 1 ay önce Şikayet Et
    Ya arkadaşlar kafa yorup saç dökmeğe ne gerek var yapın yada yaptırın bir kaç tane Heykel birde açılış töreni şampanyalar ile felan vesselam ☺️
    Cevapla
  • Bozkurt 1 ay önce Şikayet Et
    en güzeli HEYKELLL
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle