Goldman: Portföy çıkışları geçici, seçimden sonra normalleşme olacaktır

Goldman Sachs, Türkiye'nin rezervleri ve likidite ortamına ilişkin yaptığı değerlendirmede son dönemde Türkiye'de yaşanan portföy çıkışlarının hacmini sürpriz olarak nitelerken, seçimlerden sonra normalleşme olacağını öngördü.

Goldman: Portföy çıkışları geçici, seçimden sonra normalleşme olacaktır
Goldman: Portföy çıkışları geçici, seçimden sonra normalleşme olacaktır
GİRİŞ 12.03.2024 15:52 GÜNCELLEME 12.03.2024 15:52

Son dönemde Türkiye'de portföy çıkışı eğilimi ve buna paralel olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde düşüş dikkat çekerken, Goldman Sachs ekonomistleri seçimden sonra normalleşme yaşanacağını tahmin etti.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 8 Mart tarihli notta TCMB'nin rezervlerinde düşüş eğiliminin sürdüğü ve bu durumun geniş olasılıkla sermaye çıkışlarını yansıttığı belirtildi.

Raporda ekonomistler TCMB'nin Döviz pozisyonundaki bozulmanın, Mart ayındaki yerel seçimler nedeniyle yaşanan sermaye çıkışları, mevsimsel olarak zayıf seyreden cari işlemler dengesi ve vadesi gelen döviz korumalı hesapların yurt dışında dövize dönmesi gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğu görüşünü paylaştı.

Ekonomistler bu çıkışların boyutunu şaşırtıcı bulduklarını ve bunların geçici olduğunu ve seçimlerden sonra normalleşeceğini düşündüklerini belirtti.

Buna rağmen Goldman Sachs ekonomistleri TCMB'nin seçimlerden önce bu ay yapılacak bir sonraki politika toplantısında sermaye çıkışlarını dengelemek için politika faizini daha da yükseltme olasılığının arttığına vurgu yaptı.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında