ABD enflasyonu düşüşe geçti mi? FED faiz indirimli yapacak mı?

Küresel piyasalarda gözler Fed'e döndü. ABD Merkez Bankası (Fed), bu yılın ilk toplantısında para politikasında daha fazla sıkılaşma ihtimalini sonlandırırken, faiz indirimlerinin ise mart ayı gibi erken bir tarihte başlamayacağının sinyalini verdi. Peki, FED enflasyon verileri ne zaman açıklanacak?

ABD enflasyonu düşüşe geçti mi? FED faiz indirimli yapacak mı?
ABD enflasyonu düşüşe geçti mi? FED faiz indirimli yapacak mı?
GİRİŞ 12.03.2024 10:25 GÜNCELLEME 12.03.2024 10:25

Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, Şubat'ta da değişim göstermeyerek yüzde 3 olurken son 3 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam etti. Yatırımcılar, Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayabileceğini ölçmeye çalışırken ABD enflasyon verilerine bakacak.

ABD ENFLASYON VERİLERİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Şubat ayı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ABD enflasyon verileri 12 Mart 2024 Salı günü saat 15.30'da açıklanacak.

ABD FAİZ İNDİRİMİNE NE ZAMAN BAŞLAR?

Ekonomistler, Ocak ayında %0,3 ile beklenenden hızlı yaşanan artışın ardından Şubat ayı genel tüketici fiyat endeksinin, kısmen benzin fiyatlarında beklenen sıçrama nedeniyle aylık bazda %0,4 artmasını bekliyor. Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri dışarıda bırakan "çekirdek" endeksin ise aylık bazda %0,4'ten %0,3'e gerilediği düşünülüyor.

Perşembe günü Fed Başkanı Jerome Powell, faizlerin "bu yıl bir noktada" düşürülmesinin uygun olacağını söyledi ancak kendisinin ve meslektaşlarının buna henüz hazır olmadığını açıkça belirtti.

Piyasa gözlemcileri ayrıca Perşembe günü açıklanacak olan ve bir önceki ay aynı miktarda düştükten sonra %0,8 artış göstermesi beklenen Şubat ayı perakende satış verilerini de takip edecek.

Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, Şubat'ta da değişim göstermeyerek yüzde 3 olurken son 3 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam etti

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Küresel piyasalarda, ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verileri öncesi temkinli bir seyir izleniyor.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,1 artması beklenirken, söz konusu verinin beklentilerden sapması durumunda varlık fiyatlarında oynaklığın artacağı tahmin ediliyor.

Analistler, enflasyon verileri öncesinde para piyasalarında, Fed'in mart toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak, Fed'in faiz indirimine başlama ihtimalinin mayısta yüzde 23 ve haziranda yüzde 70 ile fiyatlandığını bildirdi.

Öte yandan, New York Fed'in dün açıkladığı Tüketici Beklentileri Anketi'nde, ülkede tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin şubatta değişmediği, uzun vadeli enflasyon beklentisinin ise arttığını görüldü.

Buna göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi şubatta da değişim göstermeyerek yüzde 3 oldu ve son 3 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam etti. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise aynı dönemde yüzde 2,4'ten yüzde 2,7'ye ve 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi yüzde 2,5'ten yüzde 2,9'a çıktı.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.