Tezgâhlar ramazana hazır! Haftalık sahur alışverişi en az 2 bin lira

Vatandaş sahur ve iftar sofraları için Eminönü’nün yolunu tuttu. İftar sofralarının yıldızı hurmanın kilogram fiyatı 260 TL’den başlıyor, 770 TL’ye kadar çıkıyor. Pastırmanın kilosu ise 1500 ila 2 bin lira bandında seyrediyor.

GİRİŞ 10.03.2024 13:39 GÜNCELLEME 11.03.2024 09:26
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Ramazan 11 Mart Pazartesi günü başlıyor. İlk sahura bu gece kalkılacak. Her yıl olduğu gibi yine ramazana hazırlık trafiği gözleniyor. İstanbul’un alışveriş merkezi Eminönü’nde de Ramazan alışverişi başladı, iftarın vazgeçilmezi hurma tezgâhlarda yerini aldı.

Vatandaşlar Eminönü’nü en uygun fiyatlarla alışveriş yapmak için tercih ediyor. Eminönü tezgâhlarında en çok satılan ürünler her ramazan olduğu gibi bu yıl da hurma, süt ürünleri ve zeytindi. Çarşıda geçen seneye göre yaklaşık yüzde 50 artış var. Bu oran hurmada yüzde 100’ü buluyor. Geçen sene 120 TL’ye satılan en uygun Kudüs hurmasının fiyatı bu sene 260 TL.

ET ÜRÜNLERİNE TALEP AZALDI

Esnaf Erdal Yusufoğlu, son 15 gündür ramazan alışverişi için çarşıda hareketlilik yaşandığını belirtti. Eski Ramazanlar gibi bir hareketlilik yaşanmadığını söyleyen Yusufoğlu, ''Sokakta kalabalık var ama alışveriş yok. Geçen seneyle benzer hareketlilik var. Süt ürünleri ağırlıklı olarak talep ediliyor. Et ürünleri satışlarında ortalama yüzde 80 azalma var. Mesela tereyağı, pastırma, kavurmada düşüşler var. İnsanlar kilo ile değil gramla alışveriş yapıyor'' dedi. Yusufoğlu, ''Geçen sene eski kaşarın kilosu 190 TL’ydi şimdi 280 TL. 80 liraya sattığımız zeytin 150 lira oldu. Çünkü hammadde, işçi maliyetleri yükseldi. Et ürünlerine de yüzde 40 zam geldi. Pastırma şu an 1.500 TL, ramazanın ortalarına doğru yeni ürün geldiğinde 1.700 TL olacak. Geçen sene 890 TL idi'' diye konuştu. Esnaf Yusufoğlu ayrıca beyaz peynir fiyatlarının Eminönü’nde yüzde 40 daha uygun olduğunu da belirtti.

PASTIRMA 1500 LİRADAN BAŞLIYOR

Et fiyatlarına gelen zam iftarlıklardan pastırma fiyatlarına da yansıdı. Geçen sene ramazan ayında 890 lira civarında olan Kayseri pastırması bu yıl 1.500 liradan başlıyor. Esnafın söylediğine göre, fiyatlara yeni zam gelebilir. Mısır Çarşısı’nda Kayseri pastırmanın kilogramı 1640 TL, antrikot pastırmanın kilogramı ise 1.940 TL. Kavurmanın kilosu ise 990 TL-1.250 TL arasında.

HAFTALIK SAHURUN FATURASI

Eminönü'nde fiyatlar değişken. Örneğin, en uygun zeytinin kilosu 150 TL iken Gemlik zeytini ortalama 250 TL’den, başka bir tezgâhta lüks gemlik zeytini ise 329 TL’den satılıyor. Kudüs hurmasının kilogram fiyatı 260 lira iken 'lüks Kudüs hurma' 300 ila 450 TL arasında, Medine hurması ise 350 TL ila 480 TL’ye tezgâhta. Mısır Çarşısı’nda ise hurma fiyatları 770 TL’ye çıkıyor. Vatandaşlar da ramazan için son hazırlıkları yaptıklarını ve özellikle sahur için peynir, zeytin aldıklarını söyledi. Hesaplamalara göre dört kişilik bir aile için bir haftalık kahvaltılık ve iftariyelik alışverişine verilen para en az 2 bin TL tutuyor, ürünlerin gramajı arttıkça fiyat da artıyor. Bu fiyata iftar yemeği ve tatlısı da eklenirse haftalık en az 4 bin TL’lik hesaplama çıkıyor.

RAMAZAN KOLİLERİ 299-769 TL

Ramazan kolisine talep geçen yıla oranla yüzde 10 artış gösterdi. Alışveriş platformu Avansas’ın verilerine göre, ramazan kolileri bu yıl 299 TL ila 769 TL arasında satışa sunuluyor. Kurumların daha çok büyük boy ramazan kolisi satın aldığını belirten Avansas yetkilileri, koli içinde en çok Türk kahvesi, çay ve küp şeker tercih edildiğini söyledi.

''ALIŞVERİŞLER İSRAFA YOL AÇMASIN''

RAMAZAN ayında artan alışverişlerin israfa yol açmaması için vatandaşlara uyarıda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ramazan ayında en çok ekmek ve pidenin israf edildiğini hatırlattı. Palandöken, ''Piyasada özellikle gıda ürünlerinde fırsatçıların fiyat artışı yaptığı bu dönemde israftan ne kadar kaçınırsak ürünlere talep düşecek, fiyatlar da artmayacaktır'' dedi. 

KAYNAK: İHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • hsn 1 ay önce Şikayet Et
    yani bir emekli olarak marketin yolları engebeli.
    Cevapla
  • Leyla 1 ay önce Şikayet Et
    Gitme sende Dön köyüne
    Cevapla
  • miroglu 1 ay önce Şikayet Et
    vatandaş oruç değil yeme ayına çevirdiler pahalı olan ürünleri almayın ekonomik davranın bwk8n piyasa nasıl düşüyor
    Cevapla
  • bekir 1 ay önce Şikayet Et
    ingilterede avrupada yiyecek et fiyatları sterlinden eurodan tlye çevirince daha ucuz üreten 50 kuruşa mandalina alıcısı bulamıyor pazarda 20 liradan aşağı mandalina yok aradaki simsarları devlet kaldırmalı artık
    Cevapla
  • Ahmet Dilek 1 ay önce Şikayet Et
    vay yavrum vay, hele hele hele...
    Cevapla
  • Emekli Memur 1 ay önce Şikayet Et
    Yaşar dede,Mülümanda müslümanları ekonomiyi bu hale düşürdüm diye haya edip istifa etme zamanı. Ayrıca zaten Müslümanların geneli alamıyor bunları alıpta tıksına tıksına yiyen Müslümana söyle. Ha birde bunu erdem gibi sunmayın İslama ters...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle