Bakan Bayraktar: Gabar'da hedef 100 bin varil
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar "Karadeniz'de bu yıl 3 yeni arama kuyusu açacağız. Gabar'da günlük 37 bin varili geçmiş durumdayız. Nisan'da 9 yeni kuyu açılacak, hedef 2024 sonunda günlük 100 bin varil" dedi.
Türkiye'nin enerji bağımsızlığı alanındaki yatırım ve hamleleri devam ediyor. Karadeniz'deki devasa doğal gaz keşfinin ardından Gabar Dağı'ndaki petrol üretimi de hızla devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da petrol üretiminde günlük 100 bin varil hedefleri olduğunu ve 9 yeni kuyunun daha faaliyete geçeceğini açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamaları şöyle:
Doğal gaz ticaret platformunu bu yıl devreye almayı hedefliyoruz. Fiziki gaz merkezi konusunda ise çalışmalarımız sürüyor. Türkiye bölgesinde önemli bir enerji merkezidir. Sinop'ta kurulacak ikinci nükleer santrali inşa etmek için Rusya ve Güney Kore aday. İFM'de gaz ticaret platformu için çalışıyoruz.
''KARADENİZ'DE İLK HEDEF 10 MİLYON METREKÜP''
Sakarya'daki gaz kısa sürede evlerimizde kullanılır hale geldi, bugünkü üretim 3,5 milyon metreküp. Karadeniz'de ilk üretim hedefi 10 milyon metreküp. Karadeniz'de bu yıl 3 yeni arama kuyusu açacağız. Gabar'da günlük 37 bin varili geçmiş durumdayız. Nisan'da 9 yeni kuyu açılacak, hedef 2024 sonunda günlük 100 bin varil.
"TÜRKMEN GAZI TÜRKİYE'YE GELECEK"
Türkmenistan ile doğal gaz alanında Türkmen doğal gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden de Avrupa'ya gitmesi ile alakalı bir anlaşma imzaladık. Bu bizim yıllardır gündemimizde olan bir konu. Şartların çok olgunlaştığınızı görüyoruz. Bizim her zaman ilgimiz vardı. Onların da istekli olduğunu görmek bizi mutlu ediyor. Türkmenistan'dan Türkiye'ye gazın gelmesiyle ilgili 3 alternatifimiz var. Bunlardan bir tanesi Türkmen gazının swap yoluyla İran üzerinden gelmesi, bir diğeri Türkmen gazının İran ve Azerbaycan üzerinden yine swap yoluyla Türkiye'ye gelmesi, diğeri de esasen daha uzun soluklu daha sürdürülebilir ve daha büyük kapasiteli olan Türkmen gazının Hazar geçişli bir boru hattı ile Türkiye'ye gelmesi. Bunların hepsi masada.
''AKKUYU'DA KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZ AÇIK VE KAPALI BAZI YAPTIRIMLAR VAR''
Akkuyu'daki ilk reaktörün bu yıl içerisinde devreye alınmasını hedeflediklerini söyleyen Bakan Bayraktar, "Süreç içerisinde karşı karşıya olduğumuz açık ve kapalı bazı yaptırımlar var. Özellikle ROSATOM'un karşı karşıya olduğu bazı sıkıntılı durumlar var. Onları sahaya yansıtmadan çözmeye çalışıyoruz. Ümit ediyorum bu takvime sadık kalacağız ve bu takvimi tutturacağız. Hedefimiz 4 reaktörü 2028'e kadar 1'er yıl arayla 4.800 megawattı devreye almak. Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'nunu buradan karşılamayı hedefliyoruz" dedi.
GABAR'DA GÜNLÜK ÜRETİM REKORU
Gabar'ın tek başına 2024 sonunda günlük üretiminin 100 bin varile ulaşmasını hedeflediklerini söyleyen Bayraktar, "Şu anki güncel rakamlar ise günlük üretimde 37 bin varili geçmiş durumda. Bu ay sonuna kadar 3 yeni kuyu geliyor. Dolayısıyla bu ay sonuna kadar hedefimiz 40 bin varile ulaşmak" dedi.
-
Diyarbakırlı 8 ay önce Şikayet EtAllah'ım ne olursun ülkemize zenginlik nasip et aminBeğen
-
Mardinli 8 ay önce Şikayet EtNe kaa güzel ne kaaa güzelBeğen
-
polat 8 ay önce Şikayet Etaman beyler dikkat..! gabardan müjde varsa benzin ve mazota zam var demektirBeğen Toplam 1 beğeni
-
Hüseyin 8 ay önce Şikayet EtYine akaryakıt zamBeğen
-
insan 8 ay önce Şikayet EtİnşaAllah günlük 10 milyon varil olurBeğen Toplam 5 beğeni