Sendikalardan ikramiye tepkisi! CHP ve AYM el ele verdi

Memurlara toplu sözleşmeler üzerinden verilen ikramiyeler CHP’nin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurusu üzerine dün iptal edildi. İptal kararından sonra Memur-Sen ve Kamu-Sen'den peş peşe tepkiler geldi.

GİRİŞ 06.03.2024 14:35 GÜNCELLEME 06.03.2024 17:28
Bu Habere 123 Yorum Yapılmış

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, CHP’nin iptal talebiyle açılan dava ile Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından sendika üyesi memurlara ödenen ‘toplu sözleşme ikramiyesinin’ iptal edilmesi üzerine basın açıklamasında bulundu.

Yalçın, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, toplu sözleşme ikramiyesini düzenleyen mevzuatın, sendikal örgütlenmenin güçlendirilmesi amacıyla getirildiğini ve toplu sözleşme ikramiyesinin aylık 538 lira olarak belirlendiğini anlattı.

CHP VE AYM'YE TEPKİ

Kamu görevlisi sayısının yüzde 2'sini üye kaydedemeyen sendikaların üyelerine ise ayda 190 lira toplu sözleşme desteği ödenmesinin kararlaştırıldığına işaret eden Yalçın, şöyle konuştu:

"Ancak CHP'nin basiretsizliğinin bir sonucu olarak, ilgili mevzuat hükmünün tamamının iptaline yönelik başvurusu, Anayasa Mahkemesinin de uluslararası hukuk normlarına aykırı ve önceki hükümleriyle tamamen çelişen kararı sonucunda, yıllarca mücadelesini verdiğimiz toplu sözleşme ikramiyesine ilişkin fıkra iptal edilerek toplu sözleşmede masada kararlaştırdığımız ilave ödemeyi tartışmaya açan, farklı yorumlar yapılmasına sebebiyet veren bir garabete neden olunmuştur."

Ali Yalçın

345 LİRA CEPLERDEN ÇEKİLDİ

Kararın yayınlandığı tarihten itibaren sendika üyesi bütün kamu görevlilerinin aylık sadece 190 lira toplu sözleşme desteği alacağı yönünde yorumlar bulunduğunu dile getiren Yalçın, bu yorumun, "2 milyon 150 binden fazla memurun kazanımlarının CHP eli ve Anayasa Mahkemesi kararı ile yok edilmesi, aylık 345 lira paranın ceplerinden çekilmesi" anlamına geldiğini kaydetti.

Yalçın, "Neye, nasıl iptal davası açacağını bile bilmeyen, ana muhalefet partisi sıfatıyla sahip olduğu yetkiyi etrafı kırıp dökerek zarar vermekte kullanan sorumsuz muhalefetin oluşturduğu hak kayıpları ve mağduriyetler artık tahammül sınırlarını aşmıştır. Ancak sorumsuzluğun bir diğer tarafı da dava açanlar kadar açılan davaya bakan Anayasa Mahkemesi üyeleridir." dedi.

"MEMURUN CEBİNDEN PARA ÇEKİLMESİN"

Kararın "garabet" olduğunu öne süren Yalçın, şunları kaydetti:

"CHP'nin basiretsizliği, Anayasa Mahkemesinin mesnetsiz ve yanlış kararı nedeniyle memurların mağduriyetine sebep olacak hatalı yorumlara kapı aralanmasın, CHP'nin eli, Anayasa Mahkemesi kararıyla memurun cebinden para çekilmesin.

Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere hükümet yetkililerinden kamu görevlileri arasında anbean artan olumsuz tartışmalara, oluşan kaosa son verecek, halen yürürlükte olan toplu sözleşme hükümlerinin özerkliğine dayanarak uygulamaya devam edileceğine dair açıklama bekliyoruz. Bu mağduriyetin bir an önce önüne geçilsin."

Önder Kahveci

"MAĞDUR ETMEYE HAKKI YOK"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) toplu sözleşme ikramiyeleri kararına ilişkin açıklama yaptı.

Kahveci, açıklamasında, AYM'nin kamu çalışanlarının en büyük sendikal kazanımlarından biri olan toplu sözleşme ikramiyesini bütünüyle iptal ettiğini kaydetti.

"Mahkemenin verdiği bu karar, kamu çalışanları yönünden kabul edilemez." ifadesini kullanan Kahveci, kararla Mayıs 2023'ten itibaren kamu görevlileri sendikalarına üye olan 2 milyon 18 bin 674 kamu çalışanının her ay aldığı 537,93 lira tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesini alamayacağını belirtti.

Kahveci, "Anayasa Mahkemesinin toplu sözleşme yoluyla elde edilmiş bir hakkı, yetki sınırını aşarak keyfi olarak iptal edip, 2 milyonun üzerindeki kamu çalışanını mağdur etmeye hakkı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Kararın toplu sözleşme özerkliğine de darbe vurduğunu savunan Kahveci, şunları kaydetti:

"Bu garabetin baş sorumlusu milyonlarca memurun mağduriyetine sebep olan, iptal başvurusunu yapan CHP ve onların akıl hocaları olan sözde sendikalar olmuştur. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrası, artık sendika üyesi memurların tamamı 537,93 lira yerine aylık 190,21 lira alacaklardır. Buna göre memurların haklarını savunduklarını iddia eden sözde sendikalar, CHP ve Anayasa Mahkemesi el ele vererek 2 milyon 18 bin 674 memuru, aylık 347,72 lira zarara uğratmıştır."

"EK PROTOKOL İMZALANABİLİR" ÖNERİSİ

Toplu sözleşme ikramiyesi düzenlemesindeki temel amacın güçlü sendikacılık oluşturmak olduğunu ifade eden Kahveci, açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi: "Ancak yol tükenmiş değildir. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 4688 sayılı kanunun 42'nci maddesi uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Kamu Personeli Danışma Kurulu'na temsilci gönderen konfederasyon temsilcilerini toplantıya çağırarak kamu personelinin en önemli konusu olan 'toplu sözleşme ikramiyesi' sorununu çözmek üzere ek bir protokol hazırlayabilir. Aileleriyle 10 milyonu bulan kamu çalışanları, toplu sözleşme ikramiyesinin yeniden düzenlenmesini ve yaşadığı 347 liralık zararın telafi edilmesini beklemektedir. Yetkililerimiz yeni bir düzenleme ile malum çevrelerin kötü niyetlerini boşa çıkarmalı, 2 milyonun üzerindeki kamu görevlisini bu garabet anlayıştan kurtarmalıdır."

"MUHALEFET BUNU İLK KEZ YAPMIYOR"

Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram, Haber7'ye yaptığı değerlendirmede, muhalefetin daha önceki kararlarına da atıfta bulunarak, "Türkiye'nin en büyük problemi muhalefet" dedi.

Hizmet kolunda yüzde 2'den fazla kamu görevlisi olması halinde ek 538 lira bedel ödendiğini hatırlatan Bayram, Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu konuyu AYM'ye götürmesi neticesinde memurların maaşının 345 TL daha azalacağını vurguladı.

"CHP'nin başvurusu sonucu bu düzenleme son buldu" diye konuştu. Karardan 2 milyondan memurun etkilendiğini ifade eden Bayram, CHP'nin bu durumu iç siyaset malzemesi haline getirmesi nedeniyle çalışanın hakkının yendiğinin altını çizdi.

Bayram, muhalefetin daha önceki yıllarda gelir vergisi düzenlemesine itiraz etmesinden dolayı yine çalışanların haklarını ezdiğini dile getirdi. "Muhalefet toplum yararına olan konuları siyaset malzemesi haline getiriyor" diye konuştu. 

 

 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 123
  • Hamit çalışkan 1 ay önce Şikayet Et
    Benim gözümde bir lira etmezsiniz işçinin emekçinin bağlanma oranları düşerken sadaka maaş bağlanmaya başlanırken nerde idiniz bence bu paraya emekli olan deyil baskaniz diyen sizler utanın da utanmazsiniz çünkü işçinin emekçinin emeği ile bol maaş alıp lüsk araclara binip keyif catiyorsunuz vesselam
    Cevapla
  • Sarı pembe sendika 1 ay önce Şikayet Et
    Hiçbir cacık değilsiniz işçinin memurun emekçinin paralarıyla ultra lüks araçlara binen lüks otellerde konaklayan sefa süren asalaklardan başkası değilsiniz basiretsizliğinizi ve siyasete olan zafiyetinizi muhalefete yıkmayın.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Adalet ne güzel
    Cevapla
  • Seyfettin Karakuş 1 ay önce Şikayet Et
    Hiçbir etkinliği olmayan kukla sendikacı bugüne kadar hangi istekleri kabul görmüş ki sendika olarak boşuna aidat ödeniyor.ayrıca memur emeklilerini unuttu zaten unutmasada yaptığı birşey yok zam konusunda eşitlik geldi yaptığı sözleşmelerin de altı aylık zamların da hiç bir önemi yoktur kısacası boşu boşuna vızıltı yapıyor bunları ciddiye almaya gerek yok
    Cevapla
  • Andromeda 1 ay önce Şikayet Et
    Memur emeklilerinin haklarını alamadığınız gibi mevcut haklarını bile koruyamadınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle