JPMorgan, Merkez Bankası'ndan faiz artışı bekliyor

JPMorgan, TCMB politika faizinin bu yılın sonuna kadar yüzde 45'te sabit tutulacağını açıklamışken, dün TÜİK'in açıkladığı şubat enflasyonun kendi beklentilerin üzerinde gelmesi nedeni ile tahminini değiştirdi.

GİRİŞ 05.03.2024 10:13 GÜNCELLEME 05.03.2024 11:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son politika faizi kararı yüzde 45 oldu.

Piyasalar ve uluslararası derecelendirme kuruluşları bu rakamın yıl ortasında ya da sonuna doğru düşüşe geçmesini beklediklerini açıkladı.

Bu aşamada dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayı enflasyon rakamını aylık yüzde 4,53, ve yıllık yüzde 67,07 olarak açıkladı.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 4,04 yıllık ise yüzde 66,30 artacağını tahmin etmişti.

NİSAN AYINDA POLİTİKA FAİZİNDE 500 BAZ PUAN ARTIŞ BEKLENTİSİ

JPMorgan, enflasyonun beklentileri aşmasının ardından Merkez Bankası'nın nisan ayındaki toplantısında 500 baz puanlık faiz artışı yapmasını bekliyor.

JPMorgan'a göre karar, tahminler doğrultusunda gelirse politika faizi yüzde 45'ten yüzde 50'ya çıkabilir.

Kurum aynı zamanda, TCMB'nin kasım ve aralık ayında faiz indirimine giderek yıl sonu politika faizi yüzde 45'e getirmesini bekliyor.

"MANŞET ENFLASYON PİYASA BEKLENTİLERİNİN ÜZERİNDE"

JPMorgan, yayınladığı araştırma notunda, şu ifadeleri kullandı:

Manşet enflasyon, şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2'nin ve piyasa beklentisi olan yüzde 3,8'in çok üzerinde gerçekleşti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Artırmayın. Tam tersi düşürün. Dövizi de 5 TL ya sabitleyin.
    Cevapla
  • Bunu 1 ay önce Şikayet Et
    En az yüzde 55 olmalı.
    Cevapla