F-35'ler için yapılmıştı, KAAN'da kullanıldı! 'Kendi kendine yetecek bir ordu'

ABD'nin en eski bilim ve teknoloji dergilerinden Popular Mechanics KAAN'ı F-35, F-22 ve Hintlilerin AMCA uçağıyla kıyasladı. Yazıda, Türkiye'nin kendi kendine yetebilen bir ordu geliştirme planında KAAN'ın kritik bir rol oynadığı belirtildi

GİRİŞ 02.03.2024 10:59 GÜNCELLEME 02.03.2024 11:15
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, geçtiğimiz hafta ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN’ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi. Kotil, Ekim 2023'te Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada 2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 uçak teslim edilebileceğini söylemişti. Ancak savaş uçağının seri üretiminin ne zaman başlayacağına dair güncel bir açıklama kaydedilmedi.

İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek, "KAAN aynı F-16 gibi. Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" dedi.

Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor. KAAN'ın uçmasından sonra Avrupa, Orta Doğu ve ABD medyasından birçok kuruluş uçağı F-16, F-35 ve F-22 ile dahi kıyasladılar.

Sebastien Roblin

"ANKARA'NIN YENİ TİTAN'I"

ABD'nin en eski bilim ve teknoloji dergilerinden Popular Mechanics'de yazan Sebastien Roblin ise KAAN ile ilgili yazdığı analizinde "Türklerin ilk savaş uçağı, tarihi uçuşunu gerçekleştirdi, Ankara'nın yeni 'Titanı' göklere çıktı" ifadesini kullandı.

Modern ve beşinci bir nesil uçak inşa etmenin zorluklarını hatırlatan Roblin, Türkiye'nin eninde sonunda kendi kendine yetebilen bir ordu geliştirme planında KAAN'ın kritik bir rol oynadığını belirtti ve ekledi:

"KAAN, genel olarak ABD'nin F-22A Raptor hayalet savaş uçağına benziyor. Alüminyum burun ve titanyum merkez gövdeye sahip olan uçağın yüzeyleri, Türk şirketlerinin başlangıçta F-35 jetleri için ürettiği karbonlarla kaplı"

ÖNÜNDE UZUN BİR YOL VAR

KAAN'ın seri üretime geçtikten sonra 2070 yılına kadar kullanımda olacağını belirten Roblin, Türkiye'nin tıpkı Güney Kore'nin KF-21 Boramae savaş uçağına planladığı gibi yapay zeka da ekleyeceğini aktardı. Roblin ayrıca KAAN'ın Türkiye'nin ileri savaş teknolojilerine olan cesur girişini temsil ettiğini ve potansiyel olarak yerli üretim bir savaş uçağıyla askeri yeteneklerinin farklı bir seviyeye geçeceğini ifade etti.

Lockheed Martin F-22 Raptor

EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ

KAAN'ın en önemli özelliğinin 'bağımsızlık' olduğunu hatırlatan Roblin, Türkiye'nin başta ABD ve Almanya ile artık ilişkileri ne olursa olsun kendi uçağını yapabilecek seviyede olduğu için bu iki ülkeden ayrı hareket edebileceğini söyledi.

HİNT UÇAĞI AMCA İLE KIYASLADI

Hindistan uzun yıllardır beşinci nesil AMCA adındaki bir projeyi geliştiriyor ancak bu uçak hala havalanmadı. Hatta Hint basını KAAN'ın ilk uçtuğu gün kendi hükümetlerine yönelik eleştirilerde bulundu.

AMCA

Roblin'e göre KAAN, tam anlamıyla sahaya sürüldüğünde AMCA'dan daha güçlü bir uçak olacak. KAAN önümüzdeki yıllarda Ankara için 6. nesil savaş uçakları ve yapay zekanın temelini oluşturacak.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 103
  • Cemal 1 ay önce Şikayet Et
    Yapan ve yaptıran lardan Allah'ım razı olsun inşallah ellerine emeğine yüreğine sağlık teşekkürler
    Cevapla
  • A.ÇELİK 1 ay önce Şikayet Et
    Uçağın yapıldığı dönemdeki iktidarı, yöneticileri sevmeyebilirsiniz! Politikaları hoşunuza gitmiyor olabilir! Uçağın ne suçu kabahati var? Ak gider Pak gelir, mühim olan zihniyetler değişsin. Memleketin hayrına çivi çakanlardan Allah razı olsun, hayrına olan çiviyi sökenler ve yeni bir çivi dahi ekleyemeyenlerde kahrı perişan olsun. Tarım ve Teknoloji üretebilecek kapasitede bir Ülkeyiz.
    Cevapla
  • Recep 1 ay önce Şikayet Et
    Ya işte mal insanlar buna da maket der
    Cevapla
  • Özkan Yörük 1 ay önce Şikayet Et
    Çok haklısınız."Dokunmak" şaka olarak söylenmiş bir söz değil.Büyük aşama kaydettik..
    Cevapla
  • Kemal uzal 1 ay önce Şikayet Et
    Bu uçağın yapımında her kimin zerre miktarı kadar bir faydası olduysa Allah hepsinden razı olsun...Her kim ki bu uçağın yapımından gururlanmayıp örümcek beyinlerinle eleştirmeye çalışıyorlarsa hepsi kahru perişan olsun
    Cevapla
  • Onur 1 ay önce Şikayet Et
    Şu anda ileri nesil değil, savaş uçağı da değil ve hatta yerli ve milli de değil. Ancak devlet desteği sürerse ileride kayda değer gelişmeler sağlanacaktır. İlla ki dünyanın en iyi uçağı olması da gerekmiyor. Her uçağın kendi dişine göre hedefleri seçme şansı var. F35 ile çatışmaya girmezsin, olmadı gider tanker bombalarsın savaş sırasında.
    Cevapla
  • Murat 1 ay önce Şikayet Et
    Acaba siz yerlimisiniz,evet 16 motor ve baker fırlatma koltuğu haricinde(bütün ülkeler bu koltuğu kullanır)gerisi tamamen yerli stealth yani görünmez özelliğine sahip,kokpit dijital aviyoniklerle donatılmış,aynı anda birden fazla sihayı kontrol edebilecek bir yeteneğe,300 km uzaktan sınırı geçmeden hedefi vurabilecek yeteneğe sahip,F35 uçağı Kaan ile kıyaslanamaz bile,ülkenizle övünün
    Cevapla
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Kalorifer peteği uçuyor. Üstelik çok gelişmiş bir petek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle