Aleks Metal ‘yeşil altın’a yöneldi!

Türkiye’nin lisanslı 13 altın rafinerisinden biri olan Aleks Metal Rafineri (AMR), yeraltındaki altınları değil, yastık altındaki altınları işleyerek ekonomiye kazandıracak

Aleks Metal ‘yeşil altın’a yöneldi!
Aleks Metal ‘yeşil altın’a yöneldi!
GİRİŞ 01.03.2024 14:54 GÜNCELLEME 01.03.2024 14:54

Dünyanın en önemli metallerinden biri olan altını Türkiye’de lisanlı 13 altın rafinerisi işliyor. Tüm rafineriler gerek madenlerden çıkartılan ve gerekse yastık altında altınları işleyerek ekonomiye kazandırıyor. Lisanlı 13 altın rafinerisinden biri olan Aleks Metal Rafineri’nin (AMR) Genel Müdürü Ahmet Yılal ise bundan sonra madenlerden çıkarılan altınları değil, sadece hurda ve yastık altında duran altınları işleyeceklerini açıkladı. 

Son zamanlarda birçok işletmenin; kaynakların adil bir şekilde paylaşılması, gerektiği kadar tüketilmesi anlamına gelen sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm üzerine çalıştığını belirten Yılal, “Ancak biz Aleks Metal olarak ‘ileri dönüşüm’ üzerine çalışıyoruz. Yani eski ve kullanılmış malzemelerin bir kez daha kullanılmasından ziyade yeni bir eşyaya dönüştürülmesini ve çok daha uzun süreler kullanılmasını hedefliyoruz. Bu nedenle rafinerimizde de madenlerden yeni çıkan altınları değil, daha önce kullanılmış olan hurda ve yastık altındaki altınları hammadde olarak kullanacağız” dedi. 

"DÜNYA REZERVLERİ HERKESE YETER"

Tamamen çevreci bir altın rafinerisi olduklarını belirten Yılal, “Ürettiğimiz altınların rengi sarı olsa da bu üretim biçimiyle tamamen yeşil altın olacaklar. Bu zamana kadar dünya üzerindeki altın madenlerinden çıkartılan altın miktarı 200 bin tonun biraz üzerinde.

Keşfedilen rezervlere göre halen yer altında 53 bin ton civarında altın madeni olduğunu tahmin ediliyor. Bu rakamlar sadece bizim değil, tüm rafinerilerin bizim yolumuzdan gelmesi halinde bile yeşil altın üretimi konusunda herhangi bir hammadde sıkıntısı yaşanmayacağını gösteriyor” dedi. Yılal, yapacakları ithalatta da bu kriterlere kesinlikle uyacaklarını kaydetti. 

Aleks Metal Rafineri olarak yeni üretim yerlerini inşa ettiklerini belirten Yılal, “Ödenmiş sermayemiz 50 milyon lira. Şu ana kadar 30 milyon liralık yatırım yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Yeni yerimizde son teknoloji ile üretim yapacağız. Aynı zamanda rafinerimiz içinde showroom tadında bir müzemiz de olacak. Bu müzemizde altının gün yüzüne çıkartılana kadar kat ettiği süreçlere de yer vereceğiz. Bizim rafinerimizi ziyaret edenler çevreci üretimin mümkün olduğuna şahit olacaklar” diyerek sözlerini tamamladı. 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.