Fındıkta verim endişesi

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi fındıkta verim endişesine neden oldu.

GİRİŞ 01.03.2024 09:40 GÜNCELLEME 01.03.2024 10:34
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve bunun da yeni sezonda fındıkta verim düşüklüğüne neden olacağını söyledi.

Pehlevan, fındığın soğuklanmaya (üşümeye) ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek "Bu ihtiyacı 7 santigrat derecenin altında sıfır derecede olduğu zaman mümkün olacaktır. Fındıktaki soğuklanma ihtiyacı bitki çeşidine göre 400 saatten bin 300 saate kadar değişmektedir. Yeterli soğuklanma ihtiyacını karşılayan fındığın verimi yüksek, karşılamayanın düşük olacaktır. Son zamanlarda hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi verimde düşüşler olması kaçınılmaz olacaktır. Sıcaklardan kaynaklı erken açma olabilir. Bu erken açma ilkbahar geç donları, tomurcukların kabardığı dönemde eksi 2 dereceden itibaren zarar vermektedir. Hasar oranı donun şiddeti ve süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Dişi ve erkek çiçeklerin açma zamanı çok önemli. Birlikte açıp birlikte birbirini tozlaşması gerekiyor.” dedi.

REKOLTE OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

İklimden kaynaklı olumsuzlukların sürmesi durumunda ileriki yıllarda fındıkta rekoltenin düşeceğine de dikkat çeken Pehlevan, “Fındığın çok çeşitli sorunları var. Bunları çözmemiz gerekiyor. İklimden kaynaklı sorunlar bu hızla devam ederse önümüzdeki yıllarda fındık rekoltesini olumsuz etkileyecektir." dedi.

Dolayısıyla iklimsel sorunlardan dolayı sulama ihtiyacının olacağına dikkat çeken Pehlevan, "Sulama için suya ihtiyacımız olacağından ek maliyetler gerekecektir. Bu tür uygulamalar ise maliyetlerin artmasına sebep olacaktır. Fındıkla ilgili sorunları ve riskleri iyi analiz ederek planlarımızı şimdiden ona göre yapmamız lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı son dönemlerde damla sulama sistemi konusunda destek vermeye başladı. Suyun önemine binaen de Tarım ve Orman Bakanlığı su verimliği seferberliği projesini başlattı. Seferberliğin bir parçası da tarımsal suluma yöntemlerinde ekonomik su kullanımı. Suyu ne kadar az kullanırsak geleceğimize o kadar umutla bakacağımız.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • misafi 1 ay önce Şikayet Et
    evet belki ülke ekonomisine bir nebze de olsa faydası vardır ama benim ülkemde kimse alıp yiyemiyor onun için ilgilenmiyorum elin gavuru yiyeceği için o düşünsün biz fındığı bir dalında görüyoruz birde reyonlarda kilo 500,TL?
    Cevapla
  • Yavuz Selim 1 ay önce Şikayet Et
    zaten elin gavuru yiyor. bizimle ilgili bir haber değil. gündemimizi boş yere meşgul etmeyin.
    Cevapla
  • AYRANMEN 1 ay önce Şikayet Et
    Toprak ile uğraşıp mahsül toplayan herkes aynı mıdır bilmem ama fındık yeri olanlar şükür içinde değiller hele fındık toplayıp günlük yevmiye isteyen buranın yerli halkı hiç şükür yok Allah hepimizi ıslah etsin ne diyim
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Her ahvalde,azinada,cogunada; Allah bereket versin demek yokmu
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    zam yapın zam daha çok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle