Bakan Şimşek'ten büyüme açıklaması: Türkiye 1,1 trilyon barajını aştı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in bugün açıkladığı Türkiye ekonomisinin geçen yıla ait büyüme verisini, bir mesaj yayınlayarak yorumladı.

GİRİŞ 29.02.2024 11:08 GÜNCELLEME 29.02.2024 11:08
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Türkiye’de büyümeyi odaklayan bir ekonomi politikası yürütülüyor. Bu nedenle Türkiye’nin bugün açıklanan büyüme rakamları, yurt içinde ve dışında takip ediliyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün Türkiye’nin ekonomisinin 2023’ün son çeyreğinde yüzde 4, yılın tamamında ise yüzde 4,5 büyüme kaydettiğini açıkladı.

Büyüme rakamlarını beklentilerin üzerinde gelmesi ve dünyadaki ekonomik topluluklarının üyeleri arasında üst sıralarda yer alması pozitif bir gelişme olarak kabul ediliyor.

"BÜYÜME 2023 YILINDA ORTA VADELİ PROGRAM'IN ÜZERİNDE"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme verisinin açıklanmasının ardından sosyal medyada yayınladığı mesajında, yaşanan olumlu gelişmeyi şu sözlerle gözler önüne serdi:

Bugün açıklanan GSYH verilerine göre; ekonomimiz 2023 yılı son çeyreğinde yıllık yüzde 4 büyüdü. Böylece büyüme 2023 yılında Orta Vadeli Program'ın (OVP) üzerinde yüzde 4,5 gerçekleşirken, milli gelirimiz 1,1 trilyon doları aştı. Kişi başına milli gelir ise bir önceki yıla göre 2 bin 450 dolar artarak 13 bin 110 dolara yükseldi.

Programımız doğrultusunda büyümede yılın üçüncü çeyreğinde başlayan dengelenme, son çeyrekte de devam etti. Yılın ilk yarısında 8,8 puan olan iç talebin büyümeye katkısı, yılın ikinci yarısında 6,6 puana geriledi. Net dış talebin negatif katkısı ise 4,9 puandan 1,6 puana düştü.

"BÜYÜMENİN YAKLAŞIK ÜÇTE BİRİ MAKİNE VE TEÇHİZAT YATIRIMLARINDAN GELDİ"

Bakan Şimşek, Türkiye’nin geçen yıla ait büyüme verilerini yayınladığı mesajında, 2023 yılında büyümenin üçte birinin üretken kapasiteyi artıran alanlardaki yatırımlardan geldiğine vurgu yaparak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

2023 yılında büyümenin yaklaşık üçte biri üretken kapasitemizi artıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldi. Güçlü şekilde desteklediğimiz yatırım ve ihracat ile daha nitelikli büyümeye doğru yol alıyoruz.

"DENGELENME VE CARİ AÇIKTAKİ İYİLEŞME DEVAM EDİYOR"

Göstergeler ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine işaret ediyor. 2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı ve dengeli bir büyüme bekliyoruz.

"YAPISAL REFORMLARA DEVAM EDECEĞİZ"

Şimşek, kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını sağlamanın yanı sıra yapısal reformlara devam edileceğini de şu sözlerle aktardı:

Uyguladığımız politikalarla iyileşen büyüme kompozisyonu, dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacaktır. Kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını sağlamanın yanı sıra yüksek katma değerli üretime ve verimlilik artışına odaklanan yapısal reformlara devam edeceğiz.

Orta Vadeli Program’a (OVP) göre 2023 yılında büyümenin yüzde 4,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyordu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Doğa 1 ay önce Şikayet Et
    Dolar altın çok yükseldi faiz derseniz oda çok bunnarın yükselmesini diyi paramızın değerinin yükseldiğini görmek istiyoz
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Kademeli emeklilik hakkımızı istiyoruz inşallah sayın Başkanım
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Ülkeye büyük yatırımlar gereklidir . Düşük mikrodalga enerjisi altında nano partiküllerden yararlanarak verimli şekilde Hidrojen sentezlenebiliyor . Japon ve Güney Koreli Şirketleri , Karadeniz'in Hidrojen Sülfür'ünden Hidrojen üretmesi için yatırıma davet etmeliyiz . Birkaç yatırımcı gelirse , diğer büyük devler de yeşil enerji , türbin ve motor üretimi için tesis kurarlar .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Ha şöyle biz $ Trilyonlar hacminde ticaret ve büyüme gerçekleştiren ülke olmalıyız . $ 100 Milyar bize yetersiz gelir . $ 500'er Milyar yatırım yapacak küresel dev şirketleri Türkiye'nin yatırım ve finansman ortamına çekmeliyiz . Gel Japon Devi , Gel Güney Kore devi , Gel Çin devi , Gel İngiliz ve Amerikan devi demeliyiz . Ticaretin milliyet , din , cins ayrımı yoktur .
    Cevapla
  • Aydın09 1 ay önce Şikayet Et
    Allah allah...emeklilere neden değmiyor bu zengleşme..ya bi gidin tuik e güvenen varmı yakında kuveytten zengin çıkarız..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle