Aselsan'dan Kanada'ya büyük sürpriz! KAAN, Kızılelma ve ANKA-3 onu kullanacak
Aselsan'ın inovasyonlarından biri olan elektro-optik sensör sistemi TOYGUN, KAAN, Kızılelma ve ANKA-3 gibi hem insanlı hem de insansız hava araçlarında kullanılabilecek.
Kanada hükümeti, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşta Türkiye'nin takındığı tavır nedeniyle Ankara'ya silah ambargosu uyguladı.Bir süre elektro-optik kameraların satışını engelleyen Kanada, daha sonra bu kararından vazgeçti.
Savunma sanayii alanındaki projelerine her geçen gün yenilerini ekleyen Türkiye ise bu durumu fırsata çevirerek kendi kamera sistemini geliştirdi.
TOYGUN'UN KULLANILACAĞI UÇAKLAR
Aselsan'ın geliştirdiği elektro-optik sensör sistemi TOYGUN; KAAN, Kızılelma ve ANKA-3 olmak üzere insanlı ve insansız hava araçlarında kullanılacak.
TERMAL GÖRÜNTÜLEME, OTOMATİK HEDEF TANIMA
Yüksek çözünürlüklü termal görüntüleme yapabilen TOYGUN, tekli ve çoklu hedef takibi; otomatik hedef tanıma; lazerle hedef işaretleme ve mesafe ölçme gibi faaliyetleri gerçekleştirebiliyor.
Ayrıca, lazer nokta takibi ile hava-hava ve hava-yer görevlerine uygun hedefleme sistemi de TOYGUN'un özellikleri arasında yer alıyor.
ELEKTRO-OPTİK SENSÖR VE HEDEFLEME SİSTEMİ
Aselsan, TOYGUN'u şu ifadelerle tanımlıyor:
TOYGUN Elektro Optik Sensör Sistemi, muharip insanlı ve insansız uçak sistemleri için geliştirilecek, uçağa entegre elektro-optik sensör ve hedefleme sistemidir.
HEDEF ÜZERİNDE LAZER İŞARETLEME YAPMA KAPASİTESİ
Kullanım alanları, hedeflemenin yanı sıra keşif ve gözetleme olarak açıklandı.
Söz konusu sistem, lazer güdümlü mühimmatların hedefi hassas bir şekilde vurmasını sağlamak amacıyla hedef üzerinde lazer işaretleme yapabilecek.
LAZER MESAFE BULMA GÖREVİ
Hedefin mesafe bilgisinin sağlanabilmesi amacıyla lazer mesafe bulma görevi icra edebilecek. Hedef mesafesi, en az 35 kilometre mesafeye kadar hassas şekilde bulunabilecek.
Ayrıca, verilen koordinata, hız ve pozisyon isteğine göre bakış hattını yönlendirecek ve bakış hattı stabilizasyonu sağlayacak.
TOYGUN, hareketli ve durağan hedefleri görüntünün ortasında tutarak hız, yönelim ve koordinat bilgilerini hesaplayıp dış dünya ile paylaşacak.
TOYGUN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Sensör Çözünürlüğü: 1280x1024
Menzil: 35 km’ye kadar
NATO STANAG 3733 ile uyumlu
Sensör Ünitesi ağırlığı: 120 kg (azami)
Fasetli Cam Modül ağırlığı: 22 kg
Çalışma: -40°C ile +70°C arası
-
Şeref ÇETİN 11 ay önce Şikayet EtTüm mühendislerimizin ellerine sağlık.Fakat aklıma kurcalayan şey KAAN' ın uçuş istifası olan 55000 fit(17000)metre yükseklikte TOYGUN 'nun bu mesafedeki sıcaklıkta nasıl görev yapabileceği(-40/+70 Cantigrat)çalışma aralığında olan bir cihaz içinBeğen
-
D. Ahmet 11 ay önce Şikayet EtÇok takdir ettiğim bir çalışma. Bilenler yazabilirmi bu uçakta motor ne kullanıldı marka ve nesil olarak nedir fırlatma koltuğu yerlimi hep merak ettim. Bu arada M. S. B nin yaptığı her proje devlet e aittir diye biliyorum.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Teoman 11 ay önce Şikayet EtHedefi uzaktan görüp havadan havaya roket ile imha etmek çok önemlidir , bu başarıyı sağlayan mühendislerimizi candan kutluyorum.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Kızıl Elma 11 ay önce Şikayet Et20 sene önce yerli ve milli piyade tüfeği bile ütemeyen ülkeden şimdi savunma sanayinin zirvesi olan teknolojileri üreten ülkeye, hamdolsun, vicdanı olan görüyor. Sabetay-Ermeni-Rum kriptolarının saldırması boşuna değil.Beğen Toplam 101 beğeni
-
Nihat 11 ay önce Şikayet EtVatan sevdalılarna selam olsunBeğen Toplam 8 beğeni
-
Osman 11 ay önce Şikayet EtYapar akp yapar gerisi tepettiratBeğen Toplam 33 beğeni