Bakan Bayraktar açıkladı: Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8'e düştü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, “Türkiye’nin 2022 yılında enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü. Hedefimiz önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek"

GİRİŞ 26.02.2024 14:30 GÜNCELLEME 26.02.2024 15:12
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Bu yıl 15’incisi düzenlenen IICEC Konferansı 'Dünyada Değişen Enerji Jeopolitiği, İklim Krizi' teması ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda enerji verimliliği konusunda önemli açıklamalarda bulunan Bayraktar, “Son 21 yılda Türkiye’nin enerji yoğunluğumuzda yüzde 30’luk bir azaltma sağladığımız halde Türkiye’nin enerji talebi iki kat arttı. Önümüzdeki 20 yılda 1 kat daha artmasını bekliyoruz. 2022 yılında, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü. Ulusal enerji planı ile hedefimiz, önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek” dedi.

“2022 YILINDA, TÜRKİYE’NİN ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI YÜZDE 67,8’E DÜŞTÜ”

Dünyanın sürdürülebilir enerji dönüşümü için yıllık 6 trilyon dolara ihtiyaç olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye olarak şunu söylüyoruz. Başarılı enerji dönüşümü mutlaka daha akıllı politikayla olur. Türkiye olarak enerji politikalarımızı arz güvenliğinden ödün vermeden, küresel tedarik çeşitliğine katkı sunarak ve dışa bağımlılığımızı azaltarak 2050 net sıfır emisyonlu bir ekonomi doğrultusunda şekillendiriyoruz. Son 21 yılda Türkiye’nin enerji yoğunluğumuzda yüzde 30’luk bir azaltma sağladığımız halde Türkiye’nin enerji talebi iki kat arttı. Önümüzdeki 20 yılda 1 kat daha artmasını bekliyoruz. 2022 yılında, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü. Ulusal enerji planı ile hedefimiz, önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek. Biz enerji politikalarımızda bu dönüşümü başarmak için yenilebilir enerji potansiyelimizin tamamını devreye almayı düşünüyoruz. Elektrik özeline baktığımızda 2035 yılında talebin 515 telewatt saatler civarında olacağını öngörüyoruz. Bu yüksek talebi karşılarken, yenilebilir enerjinin payının toplam enerji üretimi içerisindeki payını yüzde 55 kurulu güçteki payını ise yüzde 65’e çıkartmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 5
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Almanya , Nükleer enerjiye az ilgi gösteriyor , Bir yeşil enerjiciliktir , gidiyor . Biz de hazır Jeotermal kaynakları var . Quaise Energy Şirketinin Ultra Deep delgi teknolojisinden yararlanalım , Yapay Jeotermal enerji tesisleri inşa edelim , Yüzyıllar boyu , Yüzeye yakın fay çatlaklarının sıcak katmanlarındaki jeotermal potansiyelden yararlanırız .
    Cevapla
  • poyrazi 2 ay önce Şikayet Et
    40 gündür arazilerine girmediğimiz halde yapmadıkları eziyet kalmadı direk başına öyle haksız yere paralar isteniyorki ne yapacağımızı şaşırdık projemizi tamamlıyamıyoruz bu konuda teiaş devreye girip bu hattı sanki kendisi yapıyormuş gibi bir çözüm bulunabilir mi
    Cevapla
  • poyrazi 2 ay önce Şikayet Et
    Allah razı olsun sayın bakanım sıfır emisyona katkıda bulunmak için tüketim kadar ges kurmak istiyoruz arazi bulduk kiraladık çağrı mektuplarımızı aldık kredimiz çıktı sahaya gireceğiz bulduğumuz arsadan trafoya 60 kadar direk dikilmesi lazım karayolları çekme mesafesi içinde direklerimizi dikmek istiyoruz bunun izni de karayollarından alındı gelin görünki o sınırdaki arazi sahipleri
    Cevapla
  • Komandos 2 ay önce Şikayet Et
    30 yıl çok. Buna halkı dahil ederseniz 10 yıla düşer.
    Cevapla
  • bülent duman 2 ay önce Şikayet Et
    allah razı olsun.anlamayan çok.nankörler
    Cevapla