ABD'li devden TCMB açıklaması: 'Rezervler pozitife dönebilir'

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın son faiz kararına ilişkin analizinde, gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinde başlayabileceğini öngördü. Banka, 2024 yılında TL'deki değerlenmenin süreceğini ve rezervlerin de pozitife dönebileceğini vurguladı.

GİRİŞ 24.02.2024 09:31 GÜNCELLEME 24.02.2024 14:33
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son faiz kararı metninde TL'deki reel değerlenmeye vurgu yapması yabancıların da dikkatini çekti.

DEZENFLASYON İÇİN TEMEL FAKTÖR TL'DEKİ REEL DEĞERLEME

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 22 Şubat tarihli notta TCMB'nin dezenflasyon için TL'de reel değerlemenin temel faktör olduğuna vurgu yapmasının altı çizildi.

GEVŞEMENİN 3. ÇEYREKTE BAŞLAYACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Ekonomistler daha önce ifade ettikleri gevşeme öngörüsünü korudu. Buna göre banka Türkiye'de gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor.

LİKİDİTE FAZLASI VE YÜKSELEN KREDİ KARTLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Banka ekonomistleri, son faiz kararı ve karar metninde verilen mesajların ardından TCMB'nin politika faizindeki mevcut seviyeyi yeterli gördüğünü düşündüklerini belirtti. Goldman Sachs ekonomistlerine göre banka likidite fazlası ve yükselen kredi kartlarına daha çok odaklanıyor.

Goldman Sachs ekonomistlerine göre TCMB acil bir yeni önlem/araç sinyali vermezken, kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde beklenmedik bir gevşeme karşısında parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanacağını bir kez daha ifade etti.

KREDİ KARTLARINDA YENİ TEDBİRLER BEKLENİYOR

Raporda "Bununla birlikte, TCMB'nin son dönemde kredi kartı harcamalarındaki artışı engellemek için yeni tedbirler almasını beklemeye devam ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

REZERVLER POZİTİFE DÖNEBİLİR

Raporda Türk lirası ve rezervlerle ilgili pozitif beklentiler de yer aldı. Goldman Sachs ekonomistleri yabancı portföy girişi ve daralan cari açık dolayısıyla TL'de değer kaybının çekilmesini öngördü.

Bunun yanında Goldman Sachs ekonomistleri TCMB'nin negatif olan swap hariç net rezervlerinin 2024 yılında pozitife dönebileceğini belirtti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Vatandaş ! 2 ay önce Şikayet Et
    BANKA NOT ( Para /TL /Dolar /Avro )= Yahudi borç senedidir ! Merkez bankaları "Halk ticaretinde ALTIN kullanmasın " diye faaliyet gösterir ! Cebinizdeki PARA nın karşılığı olmadığı gibi POSTA PULU hükmündedir ! Dünyanın en borçlu milleti YAHUDİLERDİR !
    Cevapla
  • bekir 2 ay önce Şikayet Et
    faiz artırımları hiç bir işe yaramadı dolar artıyor hala
    Cevapla
  • Ekonomi 2 ay önce Şikayet Et
    Baya yaradı buralara gelecekti o eksi rezerve nasıl geçtik zannediyorsun :)
    Cevapla