Faiz artırımında son karar! Merkez Bankası o sürece girdi...

Merkez Bankası, piyasaların beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 45'te sabit bıraktı. Ekonomist Doç. Dr. Murat Turgut, Merkez Bankası'nın yerel seçime kadar bekle-gör politikasına devam edeceğine dikkat çekti.

GİRİŞ 22.02.2024 16:06 GÜNCELLEME 22.02.2024 16:07
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

TCMB, şubat ayında politika faizini beklentilere paralel yüzde 45'te sabit tuttu. 

Fatih Karahan başkanlığında ilk toplantı gerçekleştirilirken, 8 toplantı sonra faiz artırım süreci sona erdi.

Ekonomist Doç. Dr. Murat Turgut, Merkez Bankası'nın faiz kararını ve mesajlarını Haber7'ye değerlendirdi.

8 AYLIK SERİ SONA ERDİ

Merkez Bankası'nın piyasa beklentisine paralel olarak faizi yüzde 45'te sabit bıraktığını belirten Turgut, "Piyasalar açısından bir sürpriz yok" dedi. Merkez Bankası'nın Şubat ayından önce yapılan faiz artırımlarının piyasaya etkisini gözlemeyeceğini ifade eden Turgut, "Önümüzdeki bir kaç ayın Merkez Bankası tarafından bekle-gör politikası olacağını öngörüyorum" diye konuştu. Turgut, MB'nin sıkı politikası uygulama noktasındaki kararlılığının oldukça önemli olduğunun altını çizdi. 

Özellikle yerel seçimler sonrası Merkez Bankası'nın farklı aksiyonlar alabileceğine işaret eden Turgut, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele noktasında faiz artırımı dışında elindeki diğer araçları kullanabileceğini belirtti. 

Enflasyonla mücadele noktasında mevcut para politikalarının yanı sıra toplam talebi etkileyen tüketim harcamalarının kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Turgut, Türkiye ekonomisinde büyümeye katkının en fazla tüketim harcamalarından geldiğine işaret etti.

Tüketim harcamalarının da önemli bir kısmının kredi kartlarıyla yapıldığını, kredi kartlarına yönelik düzenlemeler ile tüketimin kısılabileceğini ifade eden Turgut, "Merkez Bankası'nın son dönemde yaptığı açıklamalar bize gösteriyor ki kredi kartlarıyla ilgili düzenleme gündeme gelecek" dedi.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 5
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    yüzde yüz yapsaydınız bari
    Cevapla
  • mehmet 2 ay önce Şikayet Et
    Faiz arttığında kredi faizlerinin artıp durgunluga geçmemiz fiyatların düşmesi gerekiyor enflasyonun düşmesi gerekiyor. Tabi bu avrupalı için geçerli TÜRK MİLLETİ tüketmekten almakdan harcamaktan vaz geçmiyor buda fırsatcıların işine geliyor. faiz artırmak da başarısız olduk ne yazık ki bu ülkeye kazık fiyat haktır daha ne yapacaklar
    Cevapla
  • Adem 2 ay önce Şikayet Et
    Kredi kartları ile ilgili düzenleme yapılırsa o zaman ekonomi tamamen durur buda hiç iyi olmaz.
    Cevapla
  • Adem 2 ay önce Şikayet Et
    Kredi kartları ile ilgili düzenleme yapılırsa o zaman ekonomi tamamen durur buda hiç iyi olmaz.
    Cevapla
  • Fzer 2 ay önce Şikayet Et
    Şu faizin her türlüsünden kurtulmadıkça; ne ekonomik ne de toplumsal bunalımdan kurtulacağız.
    Cevapla