Cevdet Yılmaz, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet etti

Cevdet Yılmaz, "Daha fazla Çinli turisti, Türkiye'de görmek istiyoruz. Çin'den daha fazla doğrudan yatırımı, Türkiye'de görmek istiyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti olarak daha fazla iş birliği yapmamız lazım" dedi.

Cevdet Yılmaz, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet etti
Cevdet Yılmaz, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet etti
GİRİŞ 21.02.2024 12:46 GÜNCELLEME 21.02.2024 14:40
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara'daki bir otelde Türk ve Çinli şirketler arasında imzalanan 'Giga Enerji Depolama Tesisi Anlaşması İmza Töreni'nde konuştu. Yılmaz, "Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliğinde küresel piyasalarda rekabet gücünü artırmakta ve kritik teknolojilerin üretimi noktasında gelişme kaydetmektedir. Enerji alanında 'bağımsız enerji, güçlü Türkiye' diyerek yerli kaynaklarımıza dayalı bir enerji ekosistemi oluşturuyoruz. 2002 yılında 32 bin megavat seviyelerinde olan elektrik kurulu gücümüzü 107 bin megavatın üzerine çıkardık. Halihazırda kurulu gücümüzün yerlilik oranı yüzde 66, yenilenebilir enerjinin payı ise yüzde 55 seviyesindedir. 2010 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu gücümüz içindeki payı yüzde 3 iken; bu oran 2022 itibariyle yüzde 22'ye yükselmiştir. Yenilenebilir enerji kaynak destek mekanizması ve yenilenebilir kaynak alanlarıyla ülkemizin toplam enerji kurulu gücünü ve üretimini hızla artırırken, temiz enerji dönüşümünün öncü ülkelerinden biri haline gelmiş durumdayız. Bu kapsamda, ülkemiz Avrupa'da jeotermal enerji kurulu gücünde 1'inci, hidroelektrik kurulu gücünde 2'nci, rüzgarda 7'nci ve güneş enerjisi kurulu gücünde ise 8'inci sırada yer almaktadır" dedi.

'JEOPOLİTİK GELİŞMELER TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜ ORTAYA KOYMUŞTUR'

Yılmaz, önümüzdeki dönemde yıllık ortalama 3 bin megavat güneş, 1500 megavat da rüzgar enerjisi santralinin devreye alınmasının planlandığını vurgulayarak, "Toplam 5 bin megavat deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücünü enerji portföyümüze katmayı da planlıyoruz. Yerli ve yenilebilir enerjiyi güçlendirerek cari açığa katkı sağlama yönünde çalışıyoruz. Biliyorsunuz; Türkiye'nin temel problemlerinden biri, cari açık. Burada enerjinin, enerji ithalatının rolü var. Bir taraftan kendi doğal gazımızı, petrolümüzü artırırken, nükleer enerjiye yatırım yaparken, diğer taraftan yenilebilir enerji kaynaklarımızı hayata geçirerek ve enerji verimliliğini artırarak, enerjide dışa bağımlılığımızı en alt düzeylere çekme gayreti içerisindeyiz. Aynı zamanda bölgesel ve küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmak ve enerjide bölgesel bir ticaret merkezi olmak hedeflerimiz arasında. Jeopolitik gelişmeler, özellikle Avrupa'nın enerji arz güvenliğinde Türkiye'nin rolünü bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye sadece kendi enerji ihtiyacını karşılamanın ötesinde bölgesel hub olarak, ticaret merkezi olarak geniş bir coğrafyanın enerji arz güvenliği konusunda da önemli bir rol oynayacak konumdadır" diye konuştu.

'ÇİN'E İHRACATIN ARTMASI LAZIM'

Türkiye'nin 2003'ten bu yana toplamda 261,3 milyar dolarlık uluslararası yatırım aldığını hatırlatan Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde de bu alanda güçlü politikalarla yolumuza devam edeceğiz. Bir yandan da 2053 itibarıyla karbon nötr ekonomiye ulaşma hedefimiz var. Türkiye, bu anlamda çok önemli yatırımların yapılacağı bir ülke konumunda. Burada Çin ile ilgili de bir kısa değerlendirme yapmak isterim; dış ticarette 50 milyar doları aşan bir hacme ulaşmış durumdayız. Yalnız burada çok dengesiz bir yapı var ve bunun sürdürülebilir olması mümkün değil. Dolayısıyla bu konuda çok boyutlu bir yaklaşımla ilişkileri optimize etmemiz gerekiyor. Bir taraftan Türkiye'den Çin'e değişik sektörlerde ihracatın artması lazım. Bu konuda 2 ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi lazım. Diğer yandan ticaretteki dengesizlikleri telafi edici bir anlayış içerisinde turizm ve doğrudan yatırımların desteklenmesi gerekiyor. Daha fazla Çinli turisti, Türkiye'de görmek istiyoruz. Daha fazla Çin'den doğrudan yatırımı, Türkiye'de görmek istiyoruz. Bunları yaptığımız zaman ticaretteki durumu da dengeleyici bir rol oynayacaktır diye inanıyorum. Bu konularda Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti olarak daha fazla iş birliği yapmamız lazım" dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Stratejik Analiz! 2 ay önce Şikayet Et
    Çinli turisten medet ummayın çinli turist para harcamaz! Bunun yerine köfez ülkelerinden Arap turist getrin 1 Arap Turist 20 çinli turist kadar para harcar! Arap tutrist deyince maalesef içimizdeki çok bilmiş cahiller provökatörlerin oynuna geliyor! Çinle fabrika iş ortak ve ticareti geliştirmek iki ülkenin faydasına! T.C. AB batı ile yakınlaşma çinlerin T.C. yatırımını artıracak!
    Cevapla
  • @Sayın Bakan 2 ay önce Şikayet Et
    Sayın Antony Blinken=Çin en büyük rakibimiz ve çok önemli partnerimiz! Sözlerini katılıyorum! Çin zeki olsa soydaş ve dindaşı empati yapar dostça davranır "soft power"olarak kullanır! PRC=Çinli turist medet ummayın bunları gören başka turistler iğrenip kaçar! Onun yerini Arap körfez turisti getirin biraz milletimizi eğitin uyarın birilerin kışkırtmalarına oynuna gaza gelmesinler!
    Cevapla
  • hıghlander 2 ay önce Şikayet Et
    Çin'i çağırma kardeşim... anladın mııı...Çin'i çağırmaaaaa,..işgal etmedikleri yer kalmadı.Sen ne yapmaya çalışıyorsun...Şahsınıza, kalan söz hakkımı, Çin'i çağırmaya ısrar ederseniz,nasipse 2028'den sonra kullanacağım...! Sen hiç mi Bilge Kağan ve Kültegin'in nasihatini okumadınnn!!
    Cevapla