Çin taca çıktı, Türkiye'ye çifte fırsat! 300 milyar dolar harcayacaklar

Coğrafi konumu ve kültürü ile Asya-Avrupa arasında doğal bir köprü olan Türkiye, kuzey ve güney koridorlarına göre oldukça istikrarlı ve kısa olan Orta Koridor ile Türk dünyası ve Avrupa arasında bir ticaret köprüsü olabilir.

GİRİŞ 20.02.2024 16:51 GÜNCELLEME 20.02.2024 16:52
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Marmara Üniversitesinden emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Tomar, Avrupa Birliği Küresel Geçit (EU Global Gateway) projesini ve bu projenin, Türkiye ve Türk dünyası için önemini AA Analiz için kaleme aldı.

Avrupa Birliği'nden (AB) son dönemde gelen açıklamalar, Orta Asya ülkeleri ile Avrupa arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için önemli yatırımların yapılacağının işaretini veriyor. Orta Asya ülkeleri Rusya, Çin ve İran gibi genelde Batılı ülkelerin sorunlu olduğu bölgenin kavşağında. Bölge, doğu-batı ticaretinin, tarihten bu yana önemli bir geçidi olarak enerji ve stratejik ham madde kaynaklarıyla büyük bir ekonomik potansiyel taşıyor. Halihazırda AB ülkelerinin Orta Asya ülkelerindeki doğrudan yatırımları yüzde 42 civarında ve AB, bölgenin 2'nci büyük ticaret ortağı. AB'nin dışında Rusya, Çin ve Türkiye, Orta Asya'nın önemli ticaret ortağı ve yatırımcılarından. Ancak Ukrayna-Rusya savaşı Orta Asya ülkelerini Türkiye ve Avrupa'ya daha da yakınlaştırıyor. Komşuları Çin'in dev nüfusu, iş gücü ile ekonomik hegemonyası da bir denge politikasını zaruri kılıyor. Türkiye, tarihi ve kültürel bağları bulunan Türk Cumhuriyetleri ile Türk Devletleri Teşkilatı vasıtasıyla ilişkilerini geliştirirken, Avrupa da Çin'in bölge ülkelerini de kapsayan "Kuşak ve Yol" projesine Avrupa Birliği Küresel Geçit projesiyle karşılık veriyor.

Bu arada bir not olarak Türk Devletleri Teşkilatı ile Türkiye'nin de Doğu-Batı Hazar Geçişli Orta Koridor projesinin Zengezur'la birlikte daha da kısalacağını hatırlatalım.

Zaten Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun 2017'de açılmasıyla Orta Asya ile Avrupa arasında kesintisiz bir hat (Demir İpek Yolu) kuruldu. Kovid-19 salgınının küresel tedarik zincirine vurduğu darbeye Ukrayna-Rusya savaşı ile Orta Doğu'daki jeopolitik riskler ve çatışmalar eklendiğinde hem karada hem de denizde koridor savaşları gündeme geldi.

AVRUPA BİRLİĞİ KÜRESEL GEÇİT PROJESİ

Tanıtımı 2021 yılının Aralık ayında Kovid-19 salgınının hemen ardından yapılan Avrupa Birliği Küresel Geçit projesi, AB ile işbirliği yapan üçüncü ülkelerin çıkarları ve küresel ekonominin ayağa kaldırılması doğrultusunda, tedarik zincirlerinin güçlendirilmesinden çevrenin korunmasına kadar pek çok alanda küresel sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu bağlamda enerji, lojistik, teknoloji, dijital altyapı, AR-GE, eğitim ve sağlık gibi alanlarda hem kamu hem de özel altyapı yatırımlarını desteklemek amacıyla 300 milyar avro bütçe ayrılmış durumda ve projelerin 2027 yılının sonuna kadar bitirilmesi amaçlanıyor. Ocak ayı sonunda Brüksel'de düzenlenen Orta Asya'dan Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan ile AB yetkililerinin katıldığı AB-Orta Asya Küresel Geçit Yatırım Forumu'nun açılışında AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu koridora büyük bir önem atfettiklerini açıkladı. Her iki yetkili, artan jeopolitik gerilimler ve küresel parçalanmışlıkla mücadele açısından Orta Asya'nın kendileri için hayati önemi haiz olduğunu ve bu ilişkileri somut bir biçimde geliştirmek amacıyla Orta Asya ile Avrupa bağlantısını azami 15 gün içinde katedecek rekabetçi, sürdürülebilir, akıllı ve hızlı bir koridor oluşturmaya matuf 10 milyar avroluk bir yatırım paketi hazırladıklarını açıkladı. Satır arasında Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkili olması için de Orta Asya ile işbirliği yapmak istediklerini ifade etmeleri ABD'nin de bu projenin arkasında olduğu izlenimini veriyor. Zira ABD'nin Orta Asya ile ilişkileri Rusya ve Çin karşısında hala çok zayıf.

PROJENİN TÜRKİYE VE TÜRK DÜNYASI İÇİN ÖNEMİ

Avrupa Birliği Küresel Geçit projesi otoyol, demir yolu, liman, havalimanı, lojistik ve sınır geçiş noktaları için hem altyapı hem de dijital teknoloji açısından önemli yatırımlar içeriyor. Proje, doğu-batı yönünde tedarik zincirini kesintisiz ve hızlı bir biçimde temin ederek diğer projelerle birlikte AB'nin küresel ulaşım üssü rolünü güçlendirmeyi amaçlıyor.

TÜRKİYE'YE FİNANSMAN VE YATIRIM FIRSATI

Çin'in "Kuşak ve Yol" projesiyle benzeşen "Küresel Geçit Projesi", AB'yi daha etkili bir jeopolitik oyuncu haline getirebileceği gibi ABD'nin de endişe duyduğu "Kuşak ve Yol" projesine iyi bir alternatif olabilir. Böylece Orta Asya üzerindeki etkinliğini artırmak isteyen Avrupa, bir taşla birkaç kuş vurmayı planlıyor. Avrupa Birliği Küresel Geçit projesi, Türk Devletleri Teşkilatının "Doğu-Batı Hazar Geçişli Orta Koridor" projesiyle bire bir örtüşüyor. Türkiye'nin son yıllarda AB ile siyasi ilişkileri limoni olsa da ticari ilişkileri oldukça yüksek düzeyde. Bu nedenle kazan-kazan olarak değerlendirilebilecek bu proje ile Türkiye'ye iyi şartlarda dış finansman ve yatırım imkanları sağlayabilir.

TÜRKİYE KÖPRÜ KONUMUNDA

Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla Orta Asya-Türk dünyası ile kesintisiz kara bağlantısını kuracak olan Türkiye ve Türk dünyası bu projeden istifade edebilir. Zaten halihazırda kesintisiz bir demir yolu hattı (Demir İpek Yolu) Avrupa'nın doğu-batı hattında azami 15 günlük taşıma süresini karşılıyor. Coğrafi konumu ve kültürü ile Asya-Avrupa arasında doğal bir köprü olan Türkiye, kuzey ve güney koridorlarına göre oldukça istikrarlı ve kısa olan Orta Koridor ile Türk dünyası ve Avrupa arasında bir ticaret köprüsü olabilir. Rusya'ya yaptırımlar uygulandığı bir dönemde Orta Asya devletleri istikrarlı bir hat olan Hazar Denizi, Azerbaycan ve Türkiye yoluyla rahatlıkla Avrupa'ya açılabilir. Dünya ekonomisinin Asya eksenine kaydığı ve lojistik maliyetlerinin çok arttığı bir dönemde bu proje hem Türkiye hem de Türk dünyasına avantajlı bir alternatif sunabilir. Zaten Türkiye doğu-batı yönünde petrol ve doğal gaz hatları için önemli bir üs konumuna geldi. Bu yeni hatların bir artısı da AB-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine sunacağı katkı. Bakalım yeni İpek ve Baharat yolları hangi koridordan geçecek, bekleyip göreceğiz.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Bozkurt 2 ay önce Şikayet Et
    İlk önce devlette ve kamu kurumlarında tasarruf
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın, Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz. ”
    Cevapla
  • H.Mete 2 ay önce Şikayet Et
    Kelalâka....
    Cevapla
  • ADSIZ 2 ay önce Şikayet Et
    Eksik açıklama ayet erkek kadın ayırmıyor Neden kadını gizliyorsun İndirilen dini anlat uydurulan dini anlatma
    Cevapla
  • Vatandaş mst 2 ay önce Şikayet Et
    Alacakla borç ödenmez. Ülkemizin israfı önleme eksiği var.
    Cevapla
  • Dünya 2 ay önce Şikayet Et
    İtibardan tasarruf olmaz. Lale devri ne güzel.
    Cevapla
  • Cherkess34 2 ay önce Şikayet Et
    çok doğru, eve bir mobilya alıyorsun, montaja ustalar geliyor, geride sağa sola saçılmış 1 avuç vida bırakıyor, tesisatçı 2 boy boru getirir 1 ini bırakır gider vs... israf deyince sadece devlet akla gelmesin, neredeyse herkes israfcı.
    Cevapla
  • Misafir60 2 ay önce Şikayet Et
    Neden Doğu Türkistan'da müslüman Türk kardeşlerimize zulmeden camileri yıkan kafir Çin'in daha çok para kazanması için bu kadar uğraşıyoruz ki.Evet biz de bu ticaret yolundan para kazanacağız ama en azından Çin'e Uygur Türklerini rahat bırakmaları konusunda baskı yapabiliriz.,Çin Türk topraklarını kullanmak istiyorsa Türkistan'da camileleri yıkmayı,Türklere baskı yapmayı bırakmalıdır.
    Cevapla
  • Çin=ÇKP=Ateist 2 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru bir tespit! Çin kendisi kayıp ediyor! Türk-Islam dünyasında itibarına kayıp ediyor! Çin zeki olsa soydaş ve dindaşları değer verir kıymetini bilir soft power olarak kullanır! Çin empati yapmayıp müslümanları kıymet değer vermediği için Zengin Arap körfez ülkeleri Hindistanı ile ticareti ve yatırımı geliştiriyorlar! Çin kayıp ediyor! Orta koridorT.C. için önemli Ticaret yolu!
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Zenzegur koridoru türk dünyası için hayati öneme haiz.Projeyi kim savsaklıyor?Hani savaş kazanılmıştı? 1 nolu gündem bu olmalı!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle