EPDK'dan akaryakıt adımı: Benzin ve motorine indirim geliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, bazı ülkelerin ham petrole yaptığı indirimlerin tüketiciye yansıtılmasını istedi. Güncellenen marj oranları ile birlikte benzin ve motorine 1 ile 1,5 TL düzeyinde indirim gelecek.

GİRİŞ 20.02.2024 15:18 GÜNCELLEME 20.02.2024 15:41
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünlerle ilgili ortaya çıkan fiyat avantajlarının tüketicilere de yansıtılması için rafinerilere yazı gönderdiklerini belirterek, "Rafinerilerin gerekli adımı hızla atmasını ve marj oranını gönderdiğimiz yazı doğrultusunda güncellemesini bekliyoruz. Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1-1,5 lira düzeyinde bir indirim olacaktır." ifadesini kullandı.

EPDK'den yapılan yazılı açıklamada, özellikle son günlerde küresel düzeyde yaşanan gelişmelerin uluslararası piyasalarda sadece Brent tipi petrolün değil motorin ve benzin gibi işlenmiş ürünlerin fiyatlarını da yukarı yönlü etkilediğine işaret edildi.

Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa koşullarında belirlendiği ve uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelerin iç piyasadaki fiyat hareketlerini doğrudan etkilediği belirtildi.

EPDK'NIN TAVAN FİYAT UYGULAMA YETKİSİ VAR

Benzin ve motorin fiyatlarının devlet eliyle değil serbest piyasa koşullarında kendine özgü formülasyonla belirlendiği bilgisi verilen açıklamada, fiyatların belirlenmesinde herhangi bir sebeple piyasa yapısını bozucu kar hareketlerinin tespiti halinde EPDK'nin tavan fiyat uygulama yetkisi bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünlerle ilgili ortaya çıkan fiyat avantajlarının tüketicilere de yansıtılması için rafinerilere yazı gönderdiklerini belirtti.

1-1,5 LİRA ARASINDA İNDİRİM GELECEK

Benzin ve motorin fiyatlarının serbest piyasada oluştuğunu, kurallar ve formülün belli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"EPDK olarak hem rafineri-dağıtıcı ve bayii gibi piyasa oyuncularının uygulamalarını hem de fiyat hareketlerini sıkı şekilde takip ediyoruz. Akaryakıt piyasamızın serbest yapısı elbette önemli ancak tüketicilerimizi korumak, fiyat hareketlerini titizlikle takip etmek, kar oyunlarına izin vermemek de bizim görevimiz. Rafinerilerin gerekli adımı hızla atmasını ve marj oranını gönderdiğimiz yazı doğrultusunda güncellemesini bekliyoruz. Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1-1,5 lira düzeyinde bir indirim olacaktır."

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

İstanbul'da benzinin litresi ortalama 41,22 motorinin ise litre fiyatı 44,3 liradan satılıyor.

MOTORİNE DE İNDİRİM GELİYOR

Öte yandan motorine de gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere ekstra 1,21 TL indirim gelmesi bekleniyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • Muhsin 2 ay önce Şikayet Et
    netanyahu ya SUİKAST YAPMALI netanyahu ya SUİKAST YAPMALI netanyahu ya SUİKAST YAPMALI netanyahu ya SUİKAST YAPMALI netanyahu ya SUİKAST YAPMALI netanyahu ya SUİKAST YAPMALI netanyahu ya SUİKAST YAPMALI
    Cevapla
  • erdem 2 ay önce Şikayet Et
    2 gün sonra zam yaparlar.
    Cevapla
  • Misafir vanli 2 ay önce Şikayet Et
    1.21 düşüş gözüne Az mı geliyor varsa sende çıkar cebinden devlet bu devletle Uğraşılmaz devlet böyle Olmazsa ayakta durmaz devlet vergi almasa ayakta durmaz devlet ceza almasın devlet zam yapmasın devlet işçiye habire versin memura ha bire versin ha versin yapmamı nerden geliyor Ben buraya habire verirsin iyi nereden gelecek yağma mı
    Cevapla
  • Alparslan 2 ay önce Şikayet Et
    Maaşallah büyük indirim
    Cevapla
  • Cengiz Dalgıç 2 ay önce Şikayet Et
    Eeeeyyyy hükümet yetkilileri sizlere soruyorum. Biriniz de çıkıp cevap verin Yüce milletimizin Çiftçileri 45 Türk Lirasına mazot alıp da nasıl tarlasını onaracak ürünleri nasıl sulayip yetistirecek anlatın bize birde harmanda mahsulüne üç kuruş fiyat veriyorsun niyetiniz nedir onu bir bilelim.
    Cevapla
  • sultan 2 ay önce Şikayet Et
    çiftçiye mazot desteği var ondan faydalanmanızı öneririm.ben prosüdürlü ama faydalanıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle