Dijital Türk Lirası çalışmaları kapsamında yeni testler yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, üzerinde çalışmaların yürütüldüğü dijital Türk Lirası çalışmalarının 1. Aşama bulgularını yayınladığı bir raporla birlikte açıkladı.

Dijital Türk Lirası çalışmaları kapsamında yeni testler yapılacak
Dijital Türk Lirası çalışmaları kapsamında yeni testler yapılacak
GİRİŞ 20.02.2024 09:19 GÜNCELLEME 20.02.2024 09:19

Dijital paralar, kabul görerek küresel finans sisteminin içine girdi. Türkiye de kendi resmi dijital parasını üretmek için düğmeye bastı.

Bu anlamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dijital Türk Lirası çalışmalarını sürdürüyor.

Bankanın dijital para birimine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları 2020 yılında kavram kanıtlama çalışmaları ile başladı.

Aşama 1'de testlerin yapılması ve sistemlerin geliştirilmesi, Aşama 2'de ödeme sistemleri ve cüzdanın entegre edilmesi ve oluşturulması, Aşama 3'te ise bankanın ortak kullanımı sağlanması hedefleniyor.

Verilen bilgilere göre, TCMB, 1. Aşama bulgularını paylaşarak, dijital para çalışmalarında gelinen noktayı gözler önüne serdi.

TCMB, DİJİTAL TÜRK LİRASI PROJESİNİN İLK FAZ RAPORU YAYINLANDI

TCMB, dijital Türk Lirası projesinin ilk faz çalışmalarından elde edilen bulguları gösteren bir rapor yayınladı.

FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLÜYOR

Pazartesi günü İngilizce versiyonuyla yayınlanan Dijital Türk Lirası Birinci Aşama Değerlendirme Raporu'na göre banka, mevcut ödeme altyapısını tamamlayıcı nitelikte bir dijital Türk Lirası'nın hayata geçirilmesinin fizibilitesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

"DİJİTAL TÜRK LİRASI, TÜRK LİRASI'NIN DİJİTAL ŞEKLİ"

Banka, dijital Türk Lirası'nın Türk Lirası'nın dijital şekli olduğunu, biriminin de mevcut itibari para biçiminde olduğu gibi Türk lirası olduğunu açıklanarak şu ifadeler kullanıldı:

TCMB, Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Projesi ile dijital Türk lirasının potansiyel özelliklerinin belirlenmesi, farklı mimari kurguların ve teknolojik alternatiflerin test edilmesi ve pilot testlerin yapılması amaçlanıyor.

TCMB, kendi Gerçek Zamanlı Brüt Mutabakat ödeme sistemlerini geliştirip işletebilecek köklü bir teknik kapasiteye sahiptir.

"TCMB, ÖNDE GELEN TEKNOLOJİ PAYDAŞLARIYLA İŞ BİRLİĞİ YAPACAK"

Gerekli görülen ancak bir merkez bankasının uzmanlığı kapsamına girmeyen kriptografi, özel donanım ve çeşitli ileri teknolojiler de dahil olmak üzere dijital para birimine ilişkin işletim kapasitesi oluşturmak amacıyla TCMB, önde gelen teknoloji paydaşlarıyla iş birliği yapmaya karar verdi.

İKİLİ MUTABAKAT ZAPTI YAPILDI

Buna göre banka, 2021 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve teknoloji şirketleri Aselsan ve Havelsan ile ikili mutabakat zaptı imzaladı.

Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kuruldu

Raporda, bu paydaşların katılımıyla Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu'nun kurulduğu hatırlatıldı.

Raporda ayrıca teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçlerinin ilk aşamada paydaşlarla yakın iş birliği içerisinde yürütüldüğü belirtilerek, "Toptan ve perakende ödemeler esas olarak erişim sağladıkları hedef kitleye bağlı olarak farklılaşsa da perakende ödemeler ilk aşamanın çerçevesini oluşturdu." dendi.

DİJİTAL TÜRK LİRASI SİSTEMİ ÜZERİNDE İLK ÖDEME İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİ

İlk etap kapsamında gerekli ortamların oluşturulması çalışmalarına 2022 yılında başlandığı ve aynı yılın sonunda yapılan pilot testlerde Dijital Türk Lirası Sistemi üzerinde ilk ödeme işlemlerinin başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

"DAHA YAYGIN PİLOT TESTLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK"

2023'ün ilk yarısında pilot testlerin devam ettiği ve ilk aşamanın tamamlandığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

Bulgular doğrultusunda daha yaygın pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşamalara geçilmesi planlanıyor.

Banka şimdi platformu yeni katılımcıların katılımıyla genişletmeyi planlıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.