ASELSAN'dan ambargo yanıtı: Kanada'ya kamera satmaya hazırız!

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Kanada’nın Türkiye’ye uyguladığı ambargoyu kaldırmasını ve yerli İHA kameralarında gelinen son aşamayı değerlendirdi.

GİRİŞ 19.02.2024 13:36 GÜNCELLEME 19.02.2024 13:36
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Antalya'da düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı'nda basına özel açıklamalarda bulundu.

Akyol, “Türkiye’nin 2023 savunma ihracatında kg başına ihracat miktarı 65 dolar. ASELSAN için 2023’te kg başına ihracat ise ASELSAN 2.000 doları aşmış durumda” bilgilerini paylaştı.

ŞİLİ'YE TANK MODERNİZASYONU

Akyol, ASELSAN'ın Şili'de çok yüksek miktarlı bir tank modernizasyon projesi imzaladığını ve Şili'nin Alman Leopard tanklarını ASELSAN'ın modernize edeceğini açıkladı.

Akyol, Dünyanın bir diğer ucu olan Güney Amerika’da, Şili’de çok yüksek miktarlı bir tank modernizasyon projesini imzaladık. Şili’nin Alman Leopard tanklarını ASELSAN modernize ediyor. Burada yeni gelişmelerle bunu büyütmeyi de planlıyoruz.” dedi.

Ahmet Akyol, aynı zamanda Uzak Doğu'da Filipinler'e hava savunma sistemi ihracatı sözleşmesi de imzalandığını belirtti.

ASELSAN'IN KÜRESEL VARLIĞI

ASELSAN'ın şu anda 14 farklı ülkede fabrikası, tasarım merkezi ve ofisi bulunduğunu söyleyen Akyol, bu yıl 4 yeni ülkeye daha ihracat yaptıklarını ve ASELSAN'ın ihracat yaptığı ülke sayısını 86'ya yükselttiklerini ifade etti. Ayrıca 21 ürünü de ilk defa ihraç ettiklerini belirtti.

ROMANYA İLE YENİ SÖZLEŞMELER

Akyol, Romanya ile hafta içinde çok önemli konukları olacağını ve bazı sözleşmeler imzalayacaklarını söyledi.

AKKOR VE PULAT AKTİF KORUMA SİSTEMLERİ

Füze atışlarına karşı geliştirilen AKKOR ve PULAT aktif koruma sistemlerinin ilk 2 ALTAY tankına takıldığını ve dünyada bir elin beş parmağını geçmeyecek kadar az ülkede olan bir teknolojiye sahip olduklarını vurgulayan Akyol, modernizasyonda da bu sistemleri kullandıklarını söyledi.

3 TANK EKOLÜ DE TAMAM

Dünyada 3 tank ekolü olduğunu (Alman, Rus ve Amerikan) ve ASELSAN olarak tamamını modernize edecek kabiliyete ulaştıklarını ifade eden Akyol, bundan sonraki hedeflerinin insansız kule ve daha yetkin kendini koruma sistemleri olacağını açıkladı.

KANADA AMBARGOSUNUN KALDIRILMASI

Kanada'nın haksız ambargosundan sonra CATS'i geliştirdiklerini ve bugüne kadar ihracatı yapılan ülke sayısının 10'u aştığını belirten Akyol, teslim edilen CATS kamera sayısının 178'i geçmiş durumda olduğunu söyledi.

KANADA'YA KAMERA MESAJI

ASELFLIR-500'ün her kanalda muadillerinden %20-30 daha iyi performans gösterdiğini ve lazer işaretleme menzili açısından çok hassas bir kabiliyete ulaştığını vurgulayan Akyol, sistemin seri üretime girdiğini ve yakında ilk kullanıcılarına ulaşacağını ifade etti.

ASELSAN  Genel Müdürü Akyol, “ASELFLIR-500, her kanalda muadillerinden %20-30 daha iyi performansta olduğu artık bütün kullanıcılarımızca kabul edilmiş durumda. Lazer işaretleme menzili açısından gerçekten çok hassas bir kabiliyete ulaştı. Daha uzaktan ve daha hassas hedefleme imkanına kavuştuk. Seri üretime girdi ve yakında fabrikadan ilk kullanıcılarına ulaşmış olacak. Ambargoya gelecek olursak: Kanada’nın NATO müttefikimiz olarak ambargoyu kaldırmış olması iyi bir adım. Ama bugüne kadar bu ambargoyu koyarak bize bu teknolojiyi kazandırdığı için mutlu ve keyifliyiz. Bundan sonra şunu söyleyeyim: Bizim kameramız daha iyidir. Kanada başta olmak üzere herkese hizmet vermeye hazırdır. Geldiğimiz seviye budur.” şeklinde konuştu.

ASELFLIR-600 GELİYOR

ASELFLIR-600'ün de bu yıl uçurulacağını ve daha yüksek bir teknoloji olan TOYGUN'un da Türk güvenlik güçlerine kazandırılacağını açıklayan Akyol, kamera yapan ekibin 3 yıldır hiç cumartesi veya pazar görmeden çalıştığını ve arkasında çok büyük bir fedakarlık ve mühendislik olduğunu söyledi.

Akyol şöyle devam etti:

“Bunun daha da iyisi olan ASELFLIR-600 de geliyor. Bu yıl ASELFLIR-600’ü de uçuracağız. Sonra TOYGUN diye adlandırdığımız KIZILELMA, ANKA-3 ve KAAN’ın hizmetine girecek daha yüksek bir teknolojiyi Türk güvenlik güçlerine kazandırmak için çalışıyoruz. Kamera yapan ekibimiz 3 yıldır hiç cumartesi veya Pazar görmediler. Her gece beraber çalışmaya devam ettiler. Bugün de öyle. Arkadaşlarımız evinden ve çocuklarından dahi uzakta kalarak çalışmaya devam ediyorlar. Arkasında çok büyük bir fedakarlık ve mühendislik var.”

RADARLAR

Yakında radarla ilgili güzel haberlerin olacağını ve önümüzdeki günlerde paylaşılacağını belirten Akyol, KORKUT hava savunma sisteminin Türk Ordusu tarafından başarıyla kullanıldığını ve müttefik ülkelerle ihracatının da görüşüldüğünü söyledi.

HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ

Akyol, “KORKUT hava savunma sistemi Türk Ordusu tarafından başarıyla kullanılıyor. Olumlu bildirimlerini aldık. Müttefik ülkelerle ihracatı da görüşülüyor. İmzalanan sözleşmeler ve çalışmalar var.” ifadelerini kullandı.

Akyol, HİSAR-O+ füzesinin menzilini uzatmak için ROKETSAN ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Sistemin seri üretimde olduğunu ve yüksek irtifa performansını da geliştirmeye çalıştıklarını belirten Akyol, “HİSAR-O+ ile füzenin menzilini biraz daha uzatmak üzere ROKETSAN ile çalışıyoruz. Sistem yine seri üretimde. Yüksek irtifayı da biraz daha geliştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

SİPER TESLİMATI

SİPER hava savunma sisteminin radar performansının çok etkileyici olduğunu ve geliştirilen füzenin de önemli bir etkinlik sağladığını vurgulayan Akyol, arayıcı başlığının da fark yarattığını söyledi.

Sistemin kabul testlerinin devam ettiğini ve 2024'ün ilk yarısında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edileceğini açıklayan Akyol, SİPER'in Blok-2 ve Blok-3 versiyonlarının da geliştirileceğini ve radarlara da iyileştirmeler yapılacağını belirtti.

HİBRİT HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Akyol, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda SSB ile birlikte hibrit hava savunma sistemi geliştirmeye başladıklarını da açıklayarak, sistemin mobilite ve birden fazla önleyiciyi tek bir platformda buluşturacağını, radarlarının çok hassas olduğunu ve aynı anda parçacıklı mühimmat da atabileceğini ve elektronik harp sistemlerine sahip olduğunu söyledi.

Akyol, hibrit hava savunma sisteminin 2-3 yıl içinde Türk güvenlik güçlerine kazandırılacağını ifade etti.

KAYNAK: GIDA HATTI
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 70
  • faruk 2 ay önce Şikayet Et
    ASELSAN Türkiyenin gururu emegi geçenlerden allah razı olsun .
    Cevapla
  • Uzman: 2 ay önce Şikayet Et
    onların ürettiği kamera avuç içine sığacak boyuttayken bizimki karpuz kadardı. O boyutu yakaladıysak gerçekten... Çok çok iyi.
    Cevapla
  • cimbom 2 ay önce Şikayet Et
    güçlüysen masadasın,güçlü değilsen bir ırak,suriye,libyasın.bunları yapmaya mecburuz,emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım
    Cevapla
  • Canacan 2 ay önce Şikayet Et
    Maşallah gerçekten inanıyoruz uykusuz tatilsiz bir emek olduğuna helal olsun.
    Cevapla
  • Görüş 2 ay önce Şikayet Et
    Daha ileri hep ileri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle