Türkiye'den dünyanın gözünü çevirdiği dev projeyi güçlendirecek hamle

Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaretin artması Orta Koridor'u güçlendirecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye ile Kırgızistan arasında ticaret hacmini artmasına yönelik yeni çalışmalar yapacaklarını belirtti.

GİRİŞ 17.02.2024 14:32 GÜNCELLEME 17.02.2024 15:01
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye ile Kırgızistan arasında ulaştırma alanında ilişkilerin geliştirilmesi için adımlar attıklarını ve çalışmaların hızlandığını söyledi.

Bu kapsamda, kısa süre önce Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Tilek Tekebaev ve beraberindeki heyet ile bir araya geldiklerini anımsatan Uraloğlu, ülkeler arasında ulaştırma sektöründeki ilişkilerinin çok yönlü sürdürüldüğünü vurguladı.

İki ülke arasında kara ve demir yolu alanlarında çalışmalara yöneleceklerini belirten Uraloğlu, taşımacılık noktasında atılacak yeni adımların iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi.

Uraloğlu, kara yolu alanında iki ülke arasında ikili ve transit geçişleri serbestleştirme kararı aldıklarına işaret ederek, "İmzalanan protokolün yürürlüğe girmesiyle bu konu resmiyet kazanacaktır. Diğer yandan geçiş belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesini öngören 'E-Permit' çalışmasının Kırgızistan ile yapılması konusunda mutabık kaldık. Büyük altyapı projelerinin özel sektörde gerçekleştirilmesi yönündeki tecrübemizi Kırgız kardeşlerimizle paylaşmak konusunda anlaşma sağladık. İstenen bilgi birikimini vermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Orta Koridor konusunda da Kırgızistan ile multimodal bir taşımacılık gerçekleştirilmesine önem verdiklerini vurgulayan Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda, Çin ile Kırgızistan arasında proje aşamasında olan ve toplam uzunluğu yaklaşık 310 kilometreyi bulan demir yolu hattının Çin ile Kırgızistan arasında demir yolu taşımacılığına ve Orta Koridor'a katkıları ele alınmıştır. Ülkemizin demir yolu yönetimi ve operasyonu konusunda edindiği tecrübeyi de Kırgız tarafıyla paylaşacağız. Ayrıca Türkiye ile Kırgızistan arasında ticaret hacmini artmasına yönelik yeni çalışmalarımız da olacak. Türkiye ile Kırgızistan arasında ticaretin artmasıyla Orta Koridor dünya üzerinde daha güçlü bir yol haline gelecek."

 

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 10
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Olmaz olmaz demeyin , Varsayalım ki Kuzey Kore'de savaş çıktı , Çin de buna müdahil oldu , Ya da Tayvan meselesi zirve yaptı , Küreselciler tüm yatırımlarını Çin'den çeker , fabrikalarını kapatır , Yeni küresel üretim üssü olarak Hindistan'ı seçerler . O halükarda , Basra Faw - Ovaköy yatırımı bizi şahlandırır . Küresel ticaret denkleminde Hindistan'ı özellikle dikkate almalıyız .
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Elon Musk Tesla Gigafactory yatırımını neden Hindistan'a kuruyor . Çünkü , Çin üzerine politik risk almıyor . Üretimin sürekliliği için en iyi aday Hindistandır , Orası ABD'ye epey uzak , Avrupa , Ortadoğu ve Türkiye'ye nispeten daha yakındır .
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Karadan taşımacılık yapılarak , küresel ticaretten devasa pay alınabileceğini sanmıyorum . Küreselcilerin iki büyük üretim üssü var , birisi Çin diğeri ise Hindistan , İkisi de tanker taşımacılığı ile küresel ticareti domine ediyor . Bizim için en önemli güzergâh Ovaköy - Basra Faw limanı arası ticaret koridorudur .
    Cevapla
  • Net 2 ay önce Şikayet Et
    Demir yolu bu kadar önemli iken, neden Çin'in mallarını Avrupa'ya taşımaya harcanan enerji kadar, ülke içinde tren yolu taşımacılığı hiç gündeme gelmiyor? Samsun Sivas arası hat mesela neden uzatıl mıyor? Neden olan hatların hepsi sadece yolcu taşımasına dönüşüyor????
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    ALLAHA, İMAN EDİP, TEVBE EDİP, TESLİM OLMAK... KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAK... ÜSTÜNLÜKTÜR. ŞEREFDİR. herkese nasip olmaz..... CAHİLLİĞİ, GAFİL VE AHMAKLIĞI BIRAKIN ARTIK... ŞERİAT İSTERİZ ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ ALLAHIN ADALETİNİ İSTERİZ ALLAHIN RAHMETİNİ BEREKETİNİ RIZASINI SEVGİSİNİ HOŞNUTLUĞUNU VE DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ ALLAHIN HUZURUNDA OLMAK İSTERİZ ALLAHA KAVUŞMAK İSTERİZ
    Cevapla
  • HKan 2 ay önce Şikayet Et
    Bilader yanlış yerde yazıyorsun burası cami değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle