Bekara ev kiralamayan ev sahibine kötü haber

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, bekara ev kiralamayan ev sahibine 5 bin 958 lira idari para cezası verdi. Kararda, "ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu kanaatine varılmıştır" denildi.

Bekara ev kiralamayan ev sahibine kötü haber
Bekara ev kiralamayan ev sahibine kötü haber
GİRİŞ 17.02.2024 11:40 GÜNCELLEME 17.02.2024 12:19
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ankara'da yaşayan B.C.H'nin bir internet sitesinde gördüğü kiralık ev ilanı için emlakçıyla iletişime geçip ön koşullarda anlaştığı, ancak sonrasında iddiaya göre ev sahibinin bekara evini kiralamak istemediği yanıtını aldı.

Ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvuran B.C.H, emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu.

Görüntüdeki yazışmalarda emlakçının, "'Bekar olmasın' dedi, konuşuyoruz ev sahibi ile" mesajını attığı görüldü.

İddialara karşı yazılı görüşü talep edilen emlakçı, sadece ev sahibi ve kiracı adayını bir araya getirdiklerini, bunun dışında ev sahibi adına herhangi bir karar veremeyeceklerini belirterek, bu konuda herhangi bir sorumluluklarının olmadığını savundu.

Ev sahibi A.A.Ş. ise evin kiralanması için emlakçıyla herhangi bir sözleşme imzalamadığını iddia etti.

Başvuruyu karara bağlayan TİHEK, ev sahibine "ayrımcılık yasağını" ihlal ettiği gerekçesiyle 5 bin 958 lira idari para cezası verdi.

Karardan

TİHEK'in kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." hükmünün yer aldığı anlatıldı.

6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda da "Taşınır ve taşınmazların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, yenilenmesi ya da sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde medeni hal temelinde ayrımcılık yapılamayacağının" düzenlendiğine işaret edildi.

Kararda, "Ev sahibi tarafından başvuranın medeni halinden dolayı 6701 sayılı Kanun kapsamında kamuya açık sunulan bir hizmetten karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasının engellenerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu kanaatine varılmıştır." ifadesi kullanıldı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Çözüm 2 ay önce Şikayet Et
    Hemşire memur emeklisi olmuş,emekliye ev vermem diyen ev sahipleri var. parasıyla bile rezil perişan olanlar var. fakir zaten çadır kurup oturayım dese arsa bulamaz perişan,bu işe bir çözüm bulunmalı yazık milletin huzuruna
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Başgan isimli yorumcu Bu ülkede ve Allahın kanunlarında insanda cinsiyet din dil ırk ayrımcılığı haramdır ayrıca insan hakları beyannamesinde ayrımcılık yasaktır evi kiraladığın zaman şartlarını koyarsın adam kabul eder yada etmez bağlayıcılık budur başka ayrımcılık yoktur bu ülkenin kanunlarında
    Cevapla
  • başgan 2 ay önce Şikayet Et
    ev benim değil mi kardeşim. kime istersem veririm. kime ne. ister evli ararım. ister memur. ister yabancı uyruklu. bekara veriyorsun evi mahvediyor. giren çıkan belli değil. kusura bakmasınlar.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Yani verilen ceza bu kadar az olmamalı ben de evli olarak kiralık ev tutmak istedim ev sahibi beyaz yakalı dışında evini kiraya vermiyormuş. Böyle bi saçamlık olabilir mi
    Cevapla
  • Yavuz Sultan Selim 2 ay önce Şikayet Et
    Bu karar, türkiyede yasal olanın helal olmadığını apaçık ortaya koymaktadır, aile apartmanında misal neden hovarda bir bekara ev kiralamamak suç olsun? Bu toplumun değerlerinden kopmuş bir anayasa var. Anayasa ve kanunlar millileşmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle