Madenlerde iş güvenliği

Erzincan'da bir maden sahasında meydana gelen heyelana ilişkin değerlendirmede bulunan Ak Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, madenlerdeki iş güvenliğine dikkat çekti.

Madenlerde iş güvenliği
Madenlerde iş güvenliği
GİRİŞ 16.02.2024 15:25 GÜNCELLEME 16.02.2024 15:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ak Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, Star Gazetesi’nde yer alana köşesinde Madenlerde iş güvenliği başlıklı bir yazı kaleme aldı.

İşte Resul Kurt'un o yazısı:

Orhan Veli'nin dediği gibi; "Yüz karası değil, kömür karası, Böyle kazanılır ekmek parası."

Salı günü saat 14.28'de Erzincan İlimizin İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen heyelandan dolayı tüm ülke olarak derin bir üzüntü içindeyiz.

Maden kazasından etkilenen tüm emekçi kardeşlerimize ve Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yapılan Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprağın kayması sonucu yaklaşık 10 milyon metreküp toprak maden sahasına yayılmıştır. İlk belirlemelere göre maalesef dokuz madencimiz kayan toprak kütlesinin altında kaldığı tespit edilmiştir.

Göçük altında kalan vatandaşlarımız için devletimizin tüm imkânları seferber edilmiş olup; devletimiz kurtarma ekipleriyle koordineli bir şekilde ara verilmeden çalışmalarını sürdürmektedir.

İlk andan itibaren bölgeye arama kurtarma ekipleri ve AFAD ekipleri sevk edilmiştir. AFAD İl Müdürlüklerinden, Erzincan JAK, Erzincan TSK ve Erzincan Gönüllülerinden olmak üzere toplam 153 kişi ve 27 araç görev yapmaktadır.

Olayla ilgili soruşturma açıldı ve saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Kazanın sebebi müfettiş ve teknik ekipler tarafından araştırılmaktadır.

Erzincan İliç'te meydan gelen bu maden kazasının tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasına dair 15 Şubat 2024 tarihinde TBMM kararı Resmi Gazete' de yayımlandı.

Bu araştırmayı yapacak komisyon,

- Komisyon 22 üyeden kurulacak.

- Komisyonun çalışma süresi başkan, başkanvekili, sözcü ve kâtip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olacak.

- Komisyon, gerekirse Ankara dışında da çalışabilecek.

Madencilik, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en zor ve riskli sektörlerden birisidir.

Madencilik ülkemizde en fazla iş kazası meydana gelen ve ölümlerin en çok yaşandığı sektörlerden birisidir. Yapılan işin doğası gereği çok tehlikeli olması, hem işverenlerin ve hem de çalışanların bu anlamda sorumluluklarını artırmaktadır. Maden sektöründe iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin çok ciddi şekilde takip edilmesi ve denetlenmesi gerekmektedir. Hem 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Yasasında ve hem de Maden İşyerlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliğinde bu yönde düzenlemeler yer almaktadır.

Önce İş Sağlığı ve Güvenliği diyoruz.

Tüm sektörlerde iş güvenliği önemli olmakla birlikte madenler iş güvenliği bakımından en önemli ve öncelikli sektördür.

İşveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür.

Madenlerde alınması gereken iş güvenliği önlemleri mevzuatla düzenlenmiştir.

İş sağlığı ve güvenliği yasası başta olmak üzere maden işçilerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi için çok önemli düzenlemeler hayata geçirilmiştir.

Maden işçilerinin hem yıllık izinleri arttırılmış, hem iş güvencesi kapsamına alınmış, hem ücret ödemeleri en az 2 asgari ücret olarak belirlenmiştir.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • ali 2 ay önce Şikayet Et
    Çok şey var yazacak değmez
    Cevapla
  • İst 2 ay önce Şikayet Et
    Baret tak demekten öteye gidemeyen !!! Bir iş güvenliği.. çıkarlarına uymazsa ne yazık ki kapı önüne konar.
    Cevapla