Suudi bakandan petrol itirafı: Türkiye altın fırsat, daha iyisini bulamayız

Suudi Arabistan'ın uzun süre petrokimyasallarla çok uğraşıp diğer sektörleri unuttuğunu dile getiren Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih, "Milyarlarca dolar harcıyoruz. Türkiye'de yatırım yapmak altın bir fırsattır" dedi.

Suudi bakandan petrol itirafı: Türkiye altın fırsat, daha iyisini bulamayız
Suudi bakandan petrol itirafı: Türkiye altın fırsat, daha iyisini bulamayız
GİRİŞ 16.02.2024 17:20 GÜNCELLEME 16.02.2024 17:25
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih ve Turizm Bakanı Ahmed Al Khatebb, Türkiye ile ülkeleri arasındaki ekonomik ortaklık fırsatlarını anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle İstanbul'da bir otelde düzenlenen "Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu"na, iki ülkeden birçok iş insanı katılıyor.

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Falih ve Turizm Bakanı Khatebb, forumun, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katılımcılara hitap ettiği Bakanlar Paneli Oturumu'nda konuştu.

Falih, Suudi Arabistan'ın 2016'da uygulamaya koyduğu 2030 vizyonunun tam ortasında, hedeflerinin önünde olduklarını söyledi.

Suudi Arabistan'ın dolara endeksli bir para birimi kullandığını belirten Falih, pozitif bir ekonomiye sahip olduklarını kaydetti.

"İHTİYACIMIZ OLAN BİR ÇOK ŞEYE TÜRKİYE SAHİP"

Falih, Suudi Arabistan'ın ihtiyaç duyduğu birçok şeye Türkiye'nin sahip olduğunu, dolayısıyla iki ülkenin çok büyük bir potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

İki ülkenin birlikte iş yapması konusunda önemli fırsatlar olduğuna dikkati çeken Falih, "Suudi Arabistan ve Türkiye'deki özel sektörün iki ülke dışında da sahip olduğu fırsatlar var. Orta Doğu'da ciddi savaş durumu sebebiyle refah ve gelişme konusunda bir gecikme yaşanıyor. Orta Doğu'daki en büyük iki ekonomi olarak bütün bölgeye yardım ve yeniden inşa etme konusunda fırsatlarımız bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Falih, iki ülkenin Afrika'da da ortak hareket edebileceğini söyledi.

Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb

"BU KADAR YATIRIM YAPACAK BAŞKA BİR ÜLKE YOK"

Khatebb de turizmin Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun bir parçası olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'ın uzun süre petrokimyasallarla çok uğraşıp diğer sektörleri unuttuğunu dile getiren Khatebb, "2030 vizyonu çerçevesinde turizm, madencilik, spor gibi sektörlere yoğunluk veriyoruz." dedi.

Khatebb, Suudi Arabistan'ın elektronik vize uygulamasıyla ülkeye girişleri kolaylaştırdığını kaydetti.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki uçuş süresinin kısalığının turizm için önemli etken olduğuna işaret eden Khatebb, Türk yatırımcılar tarafından yapılan Medine Havaalanı'nın çok güzel ve yatırımcılara cesaret verecek türden olduğunu söyledi.

Khatebb, "Türkiye'de yatırım yapmak altın bir fırsattır. Suudi Arabistan, 2030 vizyonu için milyarlarca dolar harcıyor. Yollar, ulaşım, havaalanları, trenler, demir yolları, inşaat şirketleri için şahsen daha iyi bir ülke bulabileceğimizi sanmıyorum. Yani gelecek 10 veya 20 yılda bu kadar yatırım yapacak başka bir ülke yok. Suudi Arabistan'daki müteahhitlerin artık kapasiteleri yok, kapasiteye ihtiyacımız var." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 33
  • Galatasaray 2 ay önce Şikayet Et
    Hristiyanlar yatırım yapacağına siz buyurun gelin, BATI SEVİCİLER yine saygı çerçevesinde yorum yapmayacaklar ve Hristiyan avukatlığı na kalacaklar ama sorun yok İslam kardeşliği ☝️
    Cevapla
  • Sadık 2 ay önce Şikayet Et
    Akaryakıt fiyatları patlarken enflasyon düşecek miş....
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Parası $ güçlü ve petrol rezervleri zengin ülkeler için enflasyon diye bir sorun olmaz , Reel gelirleri kendi para cinsinden yüksek olur . Tüm küresel lojistik taşımacılık , endüstriyel ve zirai üretim , petrokimya ürünlerine bağlı iken , bu membağı elinde tutan fakirleşir mi ?
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Mısır ve Türkiye'de zengin Toryum rezervleri var , Molten Salt Toryum reaktörleri inşasına yatırım yapmalıyız . Güney Kore - Türkiye - Körfez Arap Sermayesi işbirliği ile hem Kızıldeniz ve Basra kıyısı şehirlerde hem de Trakya'da nükleer santraller inşa ederek üretilen elektrik fazlasını Avrupa'ya ihraç edebiliriz . Enerji üretiminin sürekliliği için nükleer santral inşası gereklidir .
    Cevapla
  • Kamilcim;) 2 ay önce Şikayet Et
    Kamilcim:) Toryum: Molten Salt Reaktör =hiç bir zaman deneme aşamasına geçemedi youtube google *The molten salt reactor experiment!* en büyük sorun korozyon! Evet bügün Toryum AR-GE çalışmaları var! Bunun yerine Bharat=youtube="Indias 1st indigenous Nuclear Reactor is Ready" böyle tip reaktör tam bizimkiler için uygun risk tehlikesi düşük güvenilir bir tasarım"Reaktör"model!
    Cevapla
  • MUZAFFER NAFİZ 2 ay önce Şikayet Et
    G.Kore işin içine girdiğinde ABD'de girmiş demektir. Çin veya Rusya olabilir.
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    BAE uzay alanıyla yakından ilgileniyor , Türkiye - BAE - Suudi Arabistan ve diğer Körfez Araplar hep birlikte bölgesel ve küresel hizmet verecek 6 G küpsat uydularının imalatı ve uzaya fırlatılması konusunda işbirliği yapabiliriz . Fiber altyapıyı oluşturmalıyız .
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Ey mübarekler , Dedelerinizin o yakıcı kurak çöllerde develer üzerinde aylarca çilekeş yolculuk yaptığına dair hikayeleriniz vardır . Şimdi ise ulaşım ve teknoloji çağında yaşıyoruz . Yol medeniyettir , Kalkınma Yoluna ve süper hızlı trenlere yatırım yapalım . Uçak konforunda seyahat ederken çölleri vahaları seyreder , tarihinizi yad edersiniz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle