Türkiye yardım etti, ABD top mermisi fabrikası kuruyor

ABD Büyükelçisi Jeff Flake, ABD'nin bir Türk savunma şirketinin yardımıyla Teksas'ta 155 mm top mermisi üretim hatları kurduğunu açıkladı.

Türkiye yardım etti, ABD top mermisi fabrikası kuruyor
Türkiye yardım etti, ABD top mermisi fabrikası kuruyor
GİRİŞ 14.02.2024 17:14 GÜNCELLEME 14.02.2024 17:14
Bu Habere 87 Yorum Yapılmış

Jeff Flake, ABD Savunma Bakanlığı'nın Teksas'ta bir Türk savunma firmasından satın aldığı üç mühimmat hattını inşa ettiğini açıkladı. Flake, "Önümüzdeki yıl itibariyle, ABD-Türkiye savunma ortaklığı sayesinde Amerika'da üretilen 155 mm'lik mermilerin %30'unun Teksas'taki bu fabrikada üretileceği tahmin ediliyor” dedi.

Flake, her konuda aynı fikirde olmasalar dahi Türkiye'nin ABD'nin "vazgeçilmez bir müttefiki" olduğunu vurguladı.

Deseret News için "Türkiye ile güçlü bir ilişki Amerika'nın çıkarınadır" başlıklı bir makale kaleme alan Flake, Kongre'nin Türkiye'nin F-16 satın alımını onaylama kararını hatırlattı.

ANKARA'NIN OYNADIĞI ROLLERE VURGU YAPTI

Türkiye'nin F-16 filosunun NATO'nun gücü açısından kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Flake, Rusya-Ukrayna Savaşı'na değindiği yazısında şunları aktardı:

"Savaşın küresel gıda güvenliğini tehlikeye atması üzerine Türkiye'nin diplomatları, yaklaşık 33 milyon ton tahılın 40'tan fazla ülkeye güvenli geçişini sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi'ni müzakere etti. Karadeniz'in güçlü ülkelerinden biri olan Türkiye, deniz yollarının açık ve güvenli tutulmasına yardımcı olarak, mayınların tahıl ve diğer temel ürünlerin sürekli taşınması üzerindeki etkisini en aza indirdi."

ABD Büyükelçisi Jeff Flake

BORÇ TUZAĞI KURMUYOR

Dünyanın pek çok köşesinde nüfuzunu, tarihi bağlarını ve ekonomik gücünü kullanmak için Türkiye'ye güvendiklerini belirten Amerikan Büyükelçisi, şöyle devam etti:

"Çünkü Türkiye, rakiplerimizle bizim yapamayacağımız yol ve yerlerde diyalog kurma becerisinde eşsiz. Örneğin Türkiye, Gazze'deki ihtilafın çözümünde rol oynayabilecek bir konumda. ABD gibi Türkiye de kalıcı barışa giden en iyi yol olarak Filistin devletinin kurulmasını destekliyor. Borç tuzağı olmadan yüksek kaliteli altyapı arayan ülkeler için Sahraaltı Afrika ve Orta Asya'da Çin Halk Cumhuriyeti'ne uygun bir alternatif olduğunu kanıtladı."

Flake, gelişen ABD-Türkiye ilişkilerinin öneminden söz ettiği yazısında şu ifadeleri kullandı:

"23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasına ek olarak, Türkiye'nin insansız hava araçlarından ileri teknoloji bileşenlere, top mermilerine kadar devam eden savunma sektörü dönüşümü, ABD'nin savunma tedarik zincirinin ve NATO ittifakımızın gücünün ayrılmaz bir parçasıdır. Kritik mühimmat stoklarımızı artırmak için Türk savunma sanayisiyle ortaklık yapıyoruz. Teksas'ta Savunma Bakanlığı, bir Türk savunma firmasından satın alınan üç mühimmat hattı inşa ediyor."

THY YENİ ROTALAR AÇMAYA DEVAM EDİYOR

Jeff Flake, ABD-Türkiye savunma ortaklığı sayesinde bir sonraki yıla kadar ABD'de üretilen 155 mm'lik mermilerin yüzde 30'unun Teksas fabrikalarından geleceğinin tahmin edildiğini anlattı.

Sözü ticari havacılığa getiren Flake, Türk Hava Yolları'nın ABD'de yeni rotalar açmaya devam ederken Boeing filosunu da büyük ölçüde genişletmesini "sabırsızlıkla" beklediklerini kaydetti.

ANLAŞMAZLIKLARA DA DEĞİNDİ

ABD ile Türkiye'nin anlaşamadığı konuların da "mutlaka" olduğunu dile getiren Flake, bu duruma örnek verdi:

"DEAŞ'a karşı yaklaşımlarımız her zaman uyumlu olmuyor ancak Türkiye, DEAŞ karşıtı koalisyonun önemli bir parçası. Boşlukları gidermek için bu ve diğer zor konular üzerinde iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz." Kongre üyelerinin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamasına atıfta bulunan Flake, "Bu önemli ilişkiyi yeniden canlandırma fırsatını yarattılar. Doğru olanı yaptılar." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: GIDA HATTI
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 87
  • Topuz 2 ay önce Şikayet Et
    İsrailin ihtiyacını karşılamak için, ABD mevcut mühimmatını İsrail e gönderiyor. İleride daha fazla gönderebilmek için. Neden benim devletimde ABD gibi savunma sanayi yatırımları için meclis onayı istemez. Demokrasi daha yerleşme kontrolsüz güç kullanıyoruz. Yargı meclis ön planda olmalı
    Cevapla
  • BOZKURT 2 ay önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun. Bu teröristler bu topları nerede kullanacak? Müslümanları öldürmek için kullanacak. ABD TERÖRİSTİNE YARDIM EDEN ŞİRKET ANCAK SİYONİST DOMUZLARIN ŞİRKETİDİR. Aksini düşünmek istemiyorum. Evet bu mühimmatlardan 1000 TIR PKK' ya, 1000 TIR da vahşi köpekler sürüsü SİYONİST DOMUZLARA (İTRAİL) göndereceklerdir. Sahi kırmızı çizgilerimizi akarsuların üzerine mi çekmiştik.
    Cevapla
  • Hak bilen 2 ay önce Şikayet Et
    Abd bize savunmada hangi teknolojiyi verdi de biz niye veriyoruz bir gün bize soğutsun diye işe isabetli karar
    Cevapla
  • vatan 2 ay önce Şikayet Et
    ulan bu mermiler filistini vuracak
    Cevapla
  • Doğruyu söyleyen 2 ay önce Şikayet Et
    Bu silah ve mühimmatı YPG PKK ya ve müslüman düşmanlarına verirler Amerikha hava savunma füzesi bile YPG verdi F35 teknolojisini vermiyor ama müttefikis diye düşünüyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle