Merkez'in raporunda ‘asgari ücrete ara zam’ ayrıntısı

Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu’nda, “asgari ücretin 2024 yılında bir kez güncelleneceği" vurgulandı.

GİRİŞ 10.02.2024 01:09 GÜNCELLEME 10.02.2024 09:40
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu'nda asgari ücrete ara zam ile ilgili dikkat çeken ifadeler yer aldı. Karar gazetesinin haberine göre raporda, 2024'te asgari ücrete ara zam yapılmayacağına işaret edildi.

Enflasyon Raporu'nda şu ifadelere yer verildi:

"Parasal ve finansal koşullar talebi yavaşlatıcı yönde etki etmekle birlikte 2024 yılının başı itibarıyla halen enflasyonist bir seviyededir. Bu gelişmede maliyet kanalının yanı sıra talep kanalıyla da özellikle yılın ilk çeyreğinde etkili olacak olan ücret artışları belirgin rol oynamaktadır. Son yıllarda asgari ücretin yılda iki defa güncellenmesinin önemli etkisiyle ücret artışlarının talep etkisi giderek daha baskın hale gelmiştir.

Bu doğrultuda, asgari ücretin 2024 yılında bir kez güncellenecek olması, parasal sıkılaştırmanın etkinliğine yılın ikinci çeyreğinde katkı sağlayacaktır. Ücretlere ek olarak, zamana bağlı fiyatlama yapan kalemlerin etkisi ile aylık enflasyon ocak ayında geçici ve bir önceki Rapor’daki tahminlerle uyumlu olarak yükselmiştir. Söz konusu artışın şubat ayı ve sonrasında yavaşlayarak, yılın ilk yarısında ana eğilimin 2023 yılı son çeyreğindeki değerlere yakınsayacağı tahmin edilmektedir."

YIL SONUNDA ENFLASYON GERİLEYECEK

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıklamıştı. Merkez Bankası, 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 36 olarak korumuştu.

Fatih Karahan, "2024-2025-2026 yılsonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yılsonu tahmini yüzde 36, 2025 yılsonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmekte" açıklamasını yapmıştı.

Enflasyonun mayıs ayında 2024 yılının tepe noktasına ulaşacağını belirtilmişti.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 12
  • Turancılar 2 ay önce Şikayet Et
    İşe yeni başlayana, vasıfsız elemana veya basit işlerde çalışanlara asgari ücret verilir. Ülkemizdeki sorun asgari ücret değil, işverenlerin doyumsuzluğu ve çalışanlarını hor görmeleridir. Hangi bir işveren çalışanına asgari ücret üzerinde maaş veriyor. Devletin iş kollarını düzenlemesi gerekir, vasıflı ve vasıfsız çalışanı düzenlemesi gerekir. İşvereni hizaya sokması gerekir
    Cevapla
  • Gül 2 ay önce Şikayet Et
    Asgari ücret zam 1 defa yapılsın. O zaman marketleri, pazarı, ev kiraların denetleyin. Bizde memnun değiliz bu durumdan. Memura da 1 kez yapılsın. Emekli zaten perişan. Canım ülkem ne hale grlfi. Çöpten plastik toplayıp satan amca ve teyzeleri görünce içim acıyor. Halk ekmek bayisinde sıra bekleyen insanları görünce çok üzülüyorum. İnşallah herşey yoluna girer.
    Cevapla
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    Asgarî Ücret-21000 tek sıfır atıldığında 2100 Tl,Memur en düşük 38000 tek sıfır silinirse 3800 TL,Emekli 18000 TL tek sıfır atıldığında 1800 TL bunlar ne zaman olacak Enflasyon Dezenflasyon olduğu tarih olan Temmuz da pik yaşanıp yeni uygulamaya geçilecegini düşünenlerdenim yoksa 2 şıkkı var bu şekilde devam edip digital paraya geçiş ya da altına geçiş
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Çok güzel vurgulanmış. Hamdolsun. Enflasyon düşecek böylece. Peki vatandaş ne yapacak. Bunu da yazarsanız...
    Cevapla
  • Ddd 2 ay önce Şikayet Et
    Bugüne kadar yiyip içtiğine saysın müsrif olanlar...
    Cevapla
  • Nevsehir 2 ay önce Şikayet Et
    21000 olmali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle