Ticaret Bakanı Bolat: İhracatta artış kesintisiz sürüyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haber7'ye yaptığı açıklamada, ihracatta 8 aydır kesintisiz bir artış yaşandığına dikkat çekti. Bolat ayrıca deprem bölgesinde ihracatı ayağa kaldırmak için ek desteklerin uygulanmaya devam edeceğini bildirdi.

GİRİŞ 09.02.2024 12:50 GÜNCELLEME 09.02.2024 12:51
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haber7'ye açıklamalarda bulundu.

Bakan Bolat, ihracatta 2023 yılını 255 milyar 800 milyon dolar ile rekor seviyede kapattıklarını hatırlattı. 

2024'te ise 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı olmak üzere toplamda 402 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerinin altını çizdi.

Bakan Bolat, deprem bölgesinde ihracatın yeniden ayağa kaldırılması için ek destekler uygulanacağını ifade etti.

"İHRACATTAKİ ARTIŞ 8 AYDIR KESİNTİSİZ SÜRÜYOR"

"2023'te 255 milyar 800 milyon dolar ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık" diye konuşan Bolat, 2022 yılına göre ihracatta yüzde 0,65'lik bir artış yaşandığını belirtti. "2023 küresel ekonominin zor süreçten geçtiği bir yıldı. Küresel ihracat ve ithalatta yüzde 5'lik bir gerilemeye rağmen biz geçen yılı artışla kapattık" dedi.

Son üç aydır ihracatçılara gelen talep ve siparişlerin arttığına işaret eden Bolat, "Bu durum da 2024'te ihracatta artış trendinin devam edeceğini gösteriyor" dedi. Orta Vadeli Program'da mal ihracatı hedefinin 267 milyar dolar, hizmetler ihracatı hedefinin de 110 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bolat, "Haziran ayından bu yana ihracatımız bir önceki ayın ihracatına göre artış gösterdi" diye konuştu. 

"DEPREM BÖLGESİNE EK DESTEKLER SÜRECEK"

Deprem bölgesine yönelik ihracat desteklerinin artırılmaya devam edeceğini belirten Bolat, deprem bölgesinde 4 şehirde esnafa 100'er milyon liralık ek destek verildiğini ifade etti. Deprem bölgelerinde yaraların hızla sarıldığını vurgulayan Bolat, sosyal ve ekonomik hayatı canlandırmak için 11 ilde çalışmaların gece gündüz sürdüğünün altını çizdi. 40 bin kalıcı konutun hak sahiplerine teslim edildiğini belirten Bolat, "Bu yıl sonuna kadar 200 bin konut depremden etkilenen vatandaşlara teslim edilecek" dedi. Asrın felaketinin asrın birlikteliğine dönüştüğüne de dikkat çekti.

"İTHALATIMIZI AZALTACAĞIZ"

"İhracat Genel Müdürlüğü'müz bünyesinde hem mal ve hem hizmetler ihracatı için ayrı ayrı birimlerimiz var. 100'e yakın destek modülümüz mevcut" diyen Bolat, Ticaret Bakanlığı'na ayrılan bütçenin yüzde 60'ının desteklere ayrıldığını belirtti. "İhracatımızı artıracağız, ithalatımızı azaltacağız" dedi.

110 milyar dolar olan dış ticaret açığının Ocak ayında 98 milyar dolar düştüğünü ifade eden Bolat, "Nisan ayında dış ticaret açığında ve cari açıkta belirgin düşüşü gözlemleyeceğiz" diye konuştu.

 

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 38
  • Mardinli 2 ay önce Şikayet Et
    Çok sevindirici sn bakanım inşaAllah trilyon dolara çıkar ancak SiyonİT itraile ne kadar ithalat ihracat yapıldı ticaret kesildimi onu merak ediyorum.
    Cevapla
  • kimkime 2 ay önce Şikayet Et
    İthalat devlet yapmıyor millet alıyor o malları yurtdışından BMW Mersedes WV iphon samsung vs ithalatı düşürmek istiyorsan Türkiyede üretilen malları alacaksın Devlet sadece yurtdışına çıkan ve yurtdışından gelen malların tüm tutarını söylüyor
    Cevapla
  • Ugff 2 ay önce Şikayet Et
    Kamu ve özel sektörün dış borcundan dolayı yaklaşık 1950 li yıllardan bu yana sürekli olarak devalüasyona gidildi. Sonuçta vatandaş enflasyonun altında ezildi.
    Cevapla
  • Dede 2 ay önce Şikayet Et
    Cingibi üretip satmaliyiz
    Cevapla
  • Bjk 2 ay önce Şikayet Et
    O zaman Simitde 5 tl ye düşecekmi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle